zor zanaattır. uzun bir süreç geçirmek zorundasınız. bir askerlik kadar sabır sınamaz, ama öğrenesiye kadar da beyaz saç çıkarırsınız. yeterince korktuğunuza göre, korkularınızın üstüne gitme zamanı.
önce ruhunuzu konuşturup melodi ezgilerinizi oluşturmanız lazım. tabi oluşturmak diyerekten geçiştirilmemelidir. çünkü vst plugin seçeceksin de, ayarlarını yapacaksın da, belli bir nota düzeni oturtup piano roll'dan melodi yazmaya başlayacaksın da, ardından onu mixleyeceksin de bilmemneyde ananın a*ı yar*q kürek.
melodiyi bir şekilde hallettiniz, sıra geldi drum kitlere. yaptığınız türe göre değişmekle birlikte, genelde en çok "lex luger" drum kiti kullanılır. size bir adet kick, bir adet snare, bir adet hi hat ve bir adet de clap lazım. ritim oluşturmanız gerekli. bpm hızına göre dizmeniz gerek ritimleri. melodiye nazaran daha kolaydır, çünkü ruhsal tarafı yok. tamamen çalan melodiye yazacaksınız. bunu da bir şekilde hallettikten sonra..
playlist'i bir gözden geçirmeniz lazım. çünkü en sıkıntılı 2 temel eylemi gerçekleştirdiniz. şimdi onları birleştirip tek bir vücut haline getirmeniz gerek. pattern şeklinde bulunan melodi ve ritimlerinizi, playlist'e büyük bir imtihandaymışsınız gibi eklemeniz lazım. ritimleriniz sürekli birbirini tekrar etmeli, melodi de duruma göre değişir. çünkü onun daha mix aşaması var yiğidim. bunu da hallettiğinizi umuyorum.
mix yapmanız lazım. evet, melodiye mix yapacaksınız. mixer'e girin, oradan melodinin bulunduğu pattern'ı seçin ve uygulayacağınız mixleri bulun. hangi mixleri yapacaksınız bilmiyorum. kafanıza göre takılın, kurcalayın, sataşın, programa kendinizi ezdirmeyin. korkmayın, bozulmaz!
eğer "trap" gibi sert bir müzik yapıyorsanız, bass eklemeniz lazım. lex luger kitinde olacaktı ımm, galiba şeydi ya Lex Luger Shaker gibi bir şeydi galiba. onu bulun, ayrı bir pattern açın ve piano roll üzerinden, her vuran kick'lere eşit şekilde dizmeye başlayın. kilit nokta ise, melodinin inişli çıkışlı anlarında, arkadaki bassları da inişli çıkışlı yapmanız. melodinin sesi inceliyorsa, bass frekanslarını da inceltin. korkmayın, zor değil. piano roll o kadar kanser bir araç değil. doğru yolu her zaman bulursunuz.
başka bişi kaldı mı ya? hah, vocal desteği verecekseniz ise, vocal kaydı alın. programın kendi kaydedicisi vardı. bulun işte a*ınakoyayım her poku benden beklemeyin! vocal kaydınızı alın, ondan sonra onları altyapıya uygun şekilde dizin. ardından üstlerine çift tıklayıp, "mix" tuşuna basın ve mixer'e düşmesini sağlayın. ardından da sırasıyla şu mixleri ekleyin;
maksimus: sesteki cızırtıyı alıp götürür.
fruity delay 3: sese eko vermiş olursunuz.
fruity reverb 2 veya 3 olması lazım: yankı eklemenizi sağlar.
fruity parameter eq 3: ekolazyır ayarları için bu mix şart!
gross beat: vocal kayıtlarınıza şekilli şukullu şeyler eklemek istiyorsanız da mu mix'i kullanın.
pitcher: aa bunu bekliyordun dimi? evet, bu "auto tune" evet biliyorum, şuan bu mix'i eklememek için kendini zor tutuyorsun.
başka da bir şey kaldı mı hatırlamıyorum. yani beat yapmak için, kabataslak bir şekilde bu süreci işleminiz gerekecek. elbette fazla vakit ayırıp oldukça profesyonel yapımlar çıkarabilirsiniz. ben sadece kabataslak bilgi vermeye çalıştım.
ilk gördüğümde öğrenmenin imkansız olduğunu düşündüğüm program. daha sonra üzerine düşüp öğrenmiştim.
videolu dersleri izlemeden öğrenmek imkansız tabi. bu program ile genelde elektronik müzik yapılıyor fakat diğer türlerde rahatlıkla yapılabilir. kendi müziğini yapmak isteyenler için güzel bir programdır.
Çok güzel bir program olup peygamber sabrı ister. Programda piyano esaslı nota sistemi göz önüne alınmış. Zorluğu şurada: bir stüdyo albümünde normalde on kişinin yapacağı işi tek başınıza siz yapıyorsunuz. O kadar çok ayrıntı var ki hepsi hakkında bilgi sahibi olup hakimiyet kurmanız çok zor. Elektronik müzik yapanlar için ideal program. Ancak Türk müziği enstrümanları ile bir düzenleme yapacaksınız, o enstrümanları çalıp kayıt oluşturmanız şart. Ayrıca kayıtlardan beat de yapabilmeniz mümkün.