bugün

kedilerde görülen çok tehlikeli ve ölümcül bir hastalık insanlara bulaşma olasılığı yok.
feline infeksiyöz peritonitis hastalığıdır. kedilerde görülür. hastalığın iki türü vardır: yaş ve kuru seyreden peritonitis olmak üzere. karın zarı iltihabını oluşturan viral bir hastalıktır. kesin bir tedavisi yoktur ancak ilaçlarla ve takviyelerle hayvanın ömrü uzatılabilir. bu hastalığa sahip kedinin bulundıuğu ortamda başka kedilerin de bulunması dahilinde hastalık diğerlerine de bulaşacaktır.
Feline Infectious Peritonitis (FIP) kedi hastalığıdır ve bir virüstür. Corona virüsünün mutasyona uğrayıp öldürücü Fip'e dönüşmesidir. Fip'in kedinizde bulunduğundan hiçbir zaman %100 emin olamazsınız. Çünkü günümüz laboratuvar ortamında fip testi adında uygulanan bir kaç test mevcuttur. Ancak alınan sonuçlar için hiçbir zaman emin olunamıyor. Alınan sonuçlara %100 fib'dir denemiyor. Aynı şekilde negatif sonuçlarda da %100 fib değildir denemiyor. Böyle bir ikilem.

Benim kedim melek olduktan sonra da biz hala fip miydi değil miydi diye düşünüyoruz.

Fip'in illet bir hastalık olmasının sebebi, tedavisi henüz bulunamamış olmasından kaynaklanıyor.

Kedinizin fib olup olmadığı için şöyle bir rehber hazırlanmıştır. Umarım burayı ziyaret edecek siz ebeveynlere yardımcı olur.

görsel
kedimin başına gelmeden önce bilmediğim bir hastalıktı.

sokak hayvanlarında çok yaygın olarak görülen corona virüsünün mutasyonla ölümcül hale gelmesidir. iki formda seyreder; kuru ve ıslak. ıslak fip'te karın kısmında sıvı birikir, bu hastalıktaki kedinin kurtarılması halen imkansız deniliyor maalesef.

kediniz eğer fip hastalığına yakalandıysa direncini güçlendirecek pastalar(macun), vitaminler verin. asla veterinere pansiyona bırakmayın, terk edildiğini düşünüp direnmekten vazgeçebilir. sakin kalmaya çalışın, çünkü eğer kuru formdaysa artık türkiye'de de tedavisi var. kedi feliferonuyla tedavisi sağlanabiliyor, kediniz hasta konumundan taşıyıcıya dönüşüp normal hayatına devam edebiliyor. ancak daima nüksetme ihtimali var, viral bir hastalık olduğu için en ufak bağışıklığın zayıflamasıyla bile tekrarlanabilir. bu yüzden kedinize ekstra özen göstermelisiniz, sokağa salıyorsanız bırakmamalısınız.
geçmiş olsun.
Kodugum hastalığı bi anda hortlamıştır. Bu hastalık en çokta yaşadığım şehirde görülüyormuş.

Evde yaşayan kedilerinizi çok bahçeye, dışarıya salmayın derim.

Evinizde kedi var ise sokak kedilerini sevdikten sonra elinizi iyice yıkadıktan sonra kedinizi sevin.

insanlara zararı olmasa da kediler için bulaşıcı bir hastalık.
kediler arası bulaşan, insanlarda görülmeyen, net tedavisi olmayan kötü bir viral hastalık.
kediniz varsa sokak kedileriyle oynamasına izin vermeyin malesef. sokak kedilerini sevdikten sonra da ellerinizi iyice sabunlayın, kediniz varsa başka kedileri sevdikten sonra ellerinizi sabunlamadan sevmeyin.
3 gün önce minik masum kedimi toprağa gömme sebebim olan hastaliķ. Kedilerin viral kaynakli periton(karın iç zarı) hastalığı. Büyük oranda olumcul. Gs44 adli ilaci oldugu soylense de patent almamis bir ilactir. Patent almamis ilacin bile orjinali karaborsadir. Destek tedavisi yuzde 1 vakada ise yarar benim kedimde yaramadi. Damar yollari albuminler kolloidler derken tutamadim oglumu. Sorusu olan cekinmeden yesillendirebilir. Umarim kedileriniz yakalanmaz bu hastaliga.
Ne yazık ki kediler arasında yaygın ölümcül seyreden bir hastalık. Tek bilimsel kurtuluş yolu ise GS denen ilaçlar. Ne yazık ki ilaçlar oldukça pahalı. Pek çok farklı marka var. Veterinerler bu hastalık konusunda biraz bilgisiz. 3 farklı formda seyredebiliyor. Kuru, ıslak ve nörolojik. Islak fip en hızlı ölüme götüren, teşhis daha kolay konulabilen, ilaçlara çok daha olumlu sonuç veren versiyonu. Islak fipte kedinin karnında hızla sıvı birikiyor. Bu sıvı nefes almasına engel olmadıkça alınmamalı. GS ye çok çabuk başlanmalı. Zaten GS tedavisinde hızlıca sıvı azalıyor. En kotu türü ise nörolojik fip. Tanısı daha zor konulabiliyor. Özellikle denge kayiplarinda biyokimya değerlerinin ışığında bu değerlendirilmeli. Benim kedim nörolojik fip hastası idi. Sürekli sallantılı yürüyor ve son zamanlarda düşüyordu. Hatta nöbet tarzı garip kasılmalar oluşmuştu. Nörolojik fip iyileşmesi daha zor olan bir türü ne yazık ki. Ama GS ilaçları bu konuda da oldukça başarılı. Kullanan pek çok kedi eğer çok geç kalınmamışsa kurtuluyor. ileri vakalarda iç organlar çok ciddi zarar görmüşse ne yazık ki ölümler olabiliyor.

Fip hastalığında bir kaç önemli nokta için not düşmek istiyorum. Eğer veteriner hekiminiz bağışıklık güçlendirici bir şey önerdiyse asla kullanmayın. (immunex gibi )En çok uygulanan yanlış tedavi bu. Bu kedinizi çok daha hızlı ölüme götürüyor ne yazık ki.

Kedinize bu süreçte biyokimya değerlerinden kötü olan değeri varsa destek haplar kullanın. Bu tedavi böbrek ve karacigerleri yoruyor. Degerlerde ki kotulesmeler için veda'nın ürünlerini kullanabilirsiniz. Ben ne olur ne olmaz diye ilaç kullanırken değerler kötü bile olmasa kullandım.

Lütfen doz hesaplamasını kendiniz makalelerde belirtilen şekilde hesaplayın, her hafta kilosunu ölçtürüp gerekli doz artışını sağlayın. Dr pedersen'in önerdiği şekilde dozu ayarlayın.

Bir sorunuz olursa lütfen bana yazın her konuda yardımcı olmaya hazırım. Doz hesabinda ve pek çok detayda yardımcı olabilirim. Benim kedim tam 110 günlük bir tedavi ile ölmek üzereyken bu hastalığı yendi. GS ile iyileşme yüzdeleri gerçekten çok yuksek. 2 doz sonrası bile o kadar fark ediyor ki. Lütfen deneyin.
Kedime dün teşhis konulmasıyla dünyamı başıma yıkan hastalık.ilaç tedavisiyle sağlığına kavuşma ihtimali olduğu söyleniyor.bugün itibari ile ilacı tedarik edip savaşı başlattık.Dilerim zafer bizim olur.Böbrek ve karaciğer yetmezliğinden iki kedimi kaybedip bu hastalıklarda tecrübe etsem de FiP konusunda çok tecrübesiz ve çaresizim.Tecrübe sahibi olan arkadaşların bilgilendirmesini rica ediyorum.