1. felsefeyle uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse, felsefeci, (gbkz: feylesof).
2. felsefe yapmaya meraklı olan (kimse).
3. sakin, kendi halinde yaşayan, olayları kendine özgü yorumlayan.
philosophia kavramından yani bilgiyi seven anlamından doğan bilgiyi arayan kişilere verilen addır. yani bilgiyi aramak soru sormak, eleştirmek demek felsefe demek olduğu için ** felsefe yapan kişiye verilen addır.
"her feslefe hayatla başlar, ölümle biter. çözülmeyen zorlukların çözümü odur. ölüm... sıkışınca, ya ölür, ya öldürürsün. işte tarih, işte her günkü olaylar... işte polis olayları, işte romanlar... "filozofuz" diye ortaya atılan heriflerin ciltler dolusu dırıltıları, insanlar arasında zerre kadar geçim düzeni sağlayabilmiş midir? dinsiz, imansız, felsefesiz, kitapsız hırlaşan, dalaşan hayvanlar neyse, biz hala oyuz. hiçbir dahi, insanlara rahatlık, iyi geçim sağlayacak bir felsefe icat etmez. doğal, değişmez bir felsefe vardır. işte bunu bulmalı, görmeli, hayata uygulamalı. yoksa ta eski zamandan bugüne kadar, feylesof efendiler birbirinin dediklerini çürütmekten başka, meydana bir hakikat koyamamışlardır."
Filozof vardır: (bkz: karl marx) gibi. Dünyayı yorumlamakla birlikte değiştirmeyi istemek filozofçadır. Filozoflar, malesef toplumsal sorunlara uzakmış gibi düşünülür, halbuki filozof ülke ve dünya sorunlarına yabancı olamaz.
öldükten sonra değerleri bilinen zeka küpleridir. kendimi yetiştirdikten sonra kitaplar yazacağım, yayınlamadan intihar edeceğim. sonra kitaplarımı bulup beni filozof ilan edecekler.
kimileri hayatını yaşar -ya da öyle sanar- kimileri de düşünür, sorgular ve sonuç sunar. işte bu ikincisi filozof oluyor. filozof olmanın sebebi muhtemelen yaşanılan sorunlardır.
hans, analitik önermeleri, öznede söylenen şeyi yüklemde tekrar ettiği, bundan dolayı eşya hakkında bilgi vermediği gerekçesiyle bilimsel saymaz. gerçek anlamda bilim, sentetik önermelerden meydana gelir. sentetik önermeler bize dünya hakkında birşey söyleyen bilimsel önermelerdir.
reichenbach'ın sentetik önermeleri bilimsel önermeler olarak kabul etmesi olgular hakkında yeni veri oluşturmasına dayanmaktadır. ne değerleri yansıtması, ne özneye ait duyguları yansıtması, ne anlamlı ifadelerden oluşması, mantıksal bir akıl yürütme olmasına değer vermez.
düşünmenin tadına varmış ,artık ölmekten korkmayan,korkmadan konuşan,olduğu gibi görünüp göründüğü gibi olan ,cesur,dobra insanlara verilen karizmatik isim.günümüzde (bkz: felsefe yapma)diye köşeye itilen düşünür insan.
Derler ki filozof olabilmesi için insanın muğlak, ihtimamla inceltilmiş meseleleri ele alabilecek kadar akla; zihnini felsefe meselelerine bağımlı kılacak kadar da salaklığa ihtiyacı vardır.