bazılarını çok sevindirecek konu... bir süredir inceliyorum. kan gövdeyi götürüyor. bütün eğitim fakülteleri ayakta, fen edebiyata öğretmenlik vermeyin diye. fen edebiyat çıldırıyor: biz boşuna mı okuyoruz diye...
her ile üniversite açmakla övünenler düşünsün. yüzbinlerce öğretmen olamamış öğretmen, giderek büyük bir krize dönüşüyor.
eğitim meselesi tam bir rezalete dönüşmek üzere... hadi bakalım, nereye varacak...
daha en temelinden integral almayı bilmeyen matematik öğretmeni yetiştirecek olan sistem kölelerinin önünü açacak eylemdir.
eğitim psikolojisi nedir amına koyim?
düzenleme: madem öğretmen olmak istiyordun fef de ne işin var diyenler! eğitim fakültelerine gidenlerin yaklaşık %95 inin anadolu öğretmen mezunu ve ek puanlı geldiğini unutuyor sanırım.
kalkmıştır iyi de olmuştur. fen edebiyatın işi bilim adamı yetiştirmektir. öğretmenlerimizi eğitim fakültelerimiz yetiştirmektedir. okuyanlara da tavsiyem, amacın öğretmen olmaksa azıcık daha net yap ve eğitim fakültesine yerleş.
saçmalığın daniskasıdır. fen- edebiyat fakültesinde yani bölümde okuyan birinin eğitim fakültesinde okuyan birinden daha donanımlı mezun olduğu apaçık ortada ve herkes tarafından bilinmesine rağmen bu yaptıkları resmen emeğe saygısızlıktır. ben bölümde okuyan biri olarak öğretmenliği sonuna kadar hakettiğimi düşünen biriyim ama yargısız infaz yüzünden bilgi ve birikimimi çöpe atıp kendimi otoritenin dikte ettiği alanda(nasıl bir alansa o ayrı) göstermek zorundayım. kimse bölümden mezun olur olmaz öğretmen olmak istemiyor zaten bunun gereği olarak formasyon alarak eğitimci olacak bir kişinin önünü kesmek nasıl bir düşüncenin ürünüdür acaba. atanamayan öğretmenlerin önünü açacak bir yaklaşım mı?hiç sanmıyorum. bu ülkede bir tarafın problemlerine çözüm üreten kafalar neden başka bir tarafın olanaklarına ket vuruyorlar.
kimyacılar için sorun oluşturmayan durumdur.zira okul bitince kimyager* olarak çıkıldığından, öğretmenlik lisansının kaybı çok da dikkate alınmamaktadır. Ancak bir matematik okuyan insan evladı için kabustur.
süper olay. öğretmen olmayı hiç istemiyordum fakat babam kpss için zorluyordu. edebiyat okuduğum için artık bunu yapamayacak. bu durumda ne istersem onu yaptığım için de surat asmayacak. çok çok mutluyum. öğretmen olmak isteseydim baştan giderdim zaten bunu anlatamadım adama yıllardır. bu arada edebiyat okuyup da öğretmenlik hayali kuranlara da geçmiş olsun.
Eğitim fakültelerinde eğitim ile ilgili dersler de okutulmaktadır.Eğitim fakültelerinin amacı salt mesleki eğitim yerine,öğretmenlik ve genel kültür bilgilerini de vermektir.Bu bağlamda formasyonun kalkması yerinde olacaktır.
bir fen edebiyat fakültesinden mezunum ve formasyonum var yani bu sertifika bana öğretmenim diyebilme hakkı veriyor. ancak ben kendime öğretmen demiyorum. mesleğimi daha çok seviyorum çünkü, 4 sene okuduğum bir bölüm, o kadar emek verdim. öğretmen olmayı hiçbir zaman istemedim. formasyonu neden aldın derseniz de, o dönemde ortalaması tutan herkes alıyordu, bu ülkede para kazanmak için elinde olanak olması gerekiyor.
kendi bölümüm için konuşabilirim ancak. felsefe grubu öğretmenliği, yani psikoloji, mantık, felsefe, sosyoloji vs. gibi derslerin eğitim fakültesi çıkışı çok az. ve ben stajımı yaparken hocamız felsefe grubu öğretmenliği mezunuydu. dersi anlatırken yerimizde duramıyorduk çünkü basit lise kitabındaki giriş seviyesindeki bilgilerden bile haberdar değildi ve yanlış anlatıyordu. çocukları yanlış yönlendiriyordu. özellikle de felsefe derslerinde açıkçası batırıyordu. çünkü felsefe oldukça zor bir alan. sonra düşündüm dedim demek ki biz onlara göre daha derinlikli görmüşüz bunları. e olması gereken bu. fen edebiyatın işi bilim adamı, eğitim fakültesinin işi de öğretmen yetiştirmek formalitede. ancak bu kadar basit seviyede bilgilerle de öğretmen yetiştirmek ne kadar doğru bilemiyorum.
eğitimci olmanın eğitimi olur mu? evet olur tabi ki, ama formasyon bu açığı kapatmaz. biz formasyon alırken, eğitim fakültesi hocaları açık açık bizden nefret ettiklerini, bu nedenle ders anlatmadıklarını söylüyorlardı. bize ders anlatmadılar; ancak yüklü bir miktar paramızı aldılar. bu çarpık sistemin en suçsuz kurbanları olan bizleri ezerek bunu yaptılar. oysaki seslerini bize çıkartmayacaklardı, bunu reva gören, bu sistemi uygulamaya koyan bizler değildik. bizler sadece kendi işini yapmanın neredeyse imkansız olduğu bir ülkede kendimize fırsat yaratmaya çalışıyorduk. eğitimci olmanın eğitimi bu ülkede nasıl veriliyor peki, çok mu mükemmel? maalesef ki değil. ülkemde eğitimin hiçbir alanında mükemmellik yok. lisede sefilleri okumadığını övünerek söyleyen eğitim fakültesi mezunu bir edebiyatçımız vardı. önemli olan kişinin kendini yetiştirmesi. eğitim fakültesi okuyan herkes mükemmel eğitimci olmuyor.
son olarak da: arkadaşlar şimdi fen edebiyatlılar ne yapacaklar demiş. dershanelerde çalışan çoğu öğretmenin formasyonu yok. ne rehberlikçisi rehberlikçi ne edebiyatçısı eğitim fakültesi mezunu. iktidar dediğini yapıp dershaneleri kaldırmazsa eğer kimsenin korkacak bir şeyi olduğunu zannetmiyorum. zaten formasyon alıp atanmak oldukça zor malumunuz.
edit: bu arada bazı arkadaşlar yanlış anlamışlar onu da düzeltmek istiyorum. evet eğitim fakültesi hocaları bize ders anlatmadılar ancak kitaplarını aldırdılar. mecbur tuttular. fotokopisini yasakladılar vs. biz o derslerin kalın kitaplarını evde kendimiz çalıştık, okulda beraber çalıştık. sonra da sınavlara girdik. sınavlar bize zor geliyordu, bilmediğimiz için öyle olduğunu düşünüyorduk ki eğitim fakültesi öğrencileri soruları söyledikten sonra her seferinde "oha bu ne be" diyorlardı. yani ders çalışmadan, sınava girmeden, sadece para vererek almadık. üstelik hatrı sayılır da çile çektik.
peki. madem öğretmenliği hakketmiyor, yönetmeliğinde belirtilen bilim adamlığını hakkediyor mu? hadi hak etti, kadro alabiliyor mu? peki neden her üniversitede fen edebiyat var ve buradaki bütün bölümlerde sınıflar hınca hınç dolu. okut sokağa at. doğur sokağa at, serseri olsun ne olursa olsun mantığıyla eş değil mi bu? yazık. eğitim fakültelerinin hali zaten ortada. eğitim fakülteleri -adam gibi okuyanları tenzih ediyorum- mal yetiştirmekten başka ne yapıyor? bunu da sorgulamak lazım.
sadece eğitim fakültesinde okuyanlar öğretmen olsun bölüm okuyan ne anlar öğretmekten, çocuk psikolojisinden diyenler de en az yök kadar geri kafalıdır. kimse mezun olduğu gibi eğitimci olmamaktadır bunun gereği olarak formasyon almaktadır zaten burada tartıştığımız şeyde bir eğitimci için gerekli olan bilginin kişiden mahrum bırakılmasıdır. acaba eğitim fakültesi mezunu insanlar bu alanda tek başlarına yeterli oluyorlar mı?onların kesinlikle yeterli olacaklarını düşünmek ne kadar dar kafalılıksa, fen-edebiyat fakültesinden mezun ve formasyon almış birinin de eğitimci olarak yetersiz olacağını düşünmek aynıdır. son zamanlarda eğitimde çeşitliliği ve tercihlerin çoğaltılması ilkesini savunan zihniyetler neden fen-edebiyat fakültesini formasyonu kaldırarak zora sokuyor. öğretmen olmak isteyen sadece öğretmenlik bölümü seçmeli gibi bir dikte sunuyor. bana göre bunun yıllardır meslek liselerine yapılan haksızlıktan bir farkı yoktur. sen torna-tesviye okudun tornacı olacaksın demekle aynıdır. bu durum çözüme kavuşsun diye uğraşılmışken ve çözüme kavuşturulmuş; meslek liselerine de eşit muamele hakkı tanınmışken, fen-edebiyat fakültesinin önüne koyulan bu engel niye? herkes öğretmen olmak elbette istemiyor ancak bunu isteyen ve formasyon almak için niyetlenen kişilere yapılan büyük haksızlık.
ülkemde alınan nadir doğru kararlardan biridir. tabi bu kararı alınca tüm sorunlar çözülmeyecek fakat zaten çok fazla boşta öğretmen olan bir ülkede bir de fen-edebiyat mezunlarına öğretmenlik kapısı açıp onları da işsiz öğretmenler sınıfına sokmanın bir anlamı yok. fen-edebiyat ve öğretmenlik mezunlarının kendi alanlarında iş bulamama sorunu çok fazla mezun olmasından dolayıdır , yoksa iki fakülte de hiç boş değildir. fen-edebiyat mezunları aslında araştırmacı bir felsefe ile eğitim görürler , görmeleri gerekir, bu da lisans eğitimi sırasında öğretmenlik yetisi kazanmalarını engeller. dolayısıyla bu işi asla 5 yıl öğretmenlik okumuş biri kadar düzgün yapamazlar. bilgi konusunda daha iyi oldukları asla şüphe götürmez fakat lise düzeyinde o bilgilere zaten gerek yoktur. ayrıca kim ne olmak istiyorsa onu seçmeli , bir atasözü der ki dere geçerken at değiştirilmez.
not: fen - edebiyat fakültesi kimya bölümü mezunuyum.
alışılmış haberdir. her sene çıkıyor bundan bir tane. teknik eğitim dava açmış da formasyon kaldırılmış da. ne olursa olsun yanlıştır. bölüm seçerken öğretmenlik imkanını göz önünde bulundurarak tercih yapan bir sürü öğrenci var. saçmalık.
not: fen-edebiyat fakültesi sosyoloji bölümü öğrencisiyim.
olması gereken karardır. eğitim fakültesinin fen edebiyattan farkı yoksa niye kuruluyor bu eğitim fakülteleri diye sordurur insana. sen bi iki sene formasyon olup şak diye öğretmen oluyosan 4 sene eğitim fakültesi okuyan adam kerizdir o zaman.
fen edebiyat mezunu belki daha çok bilgilidir fakat eğitim fakültesi öğrencisi kadar insan eğitimine yönelik dersler almamıştır, odun gibi dersi anlatıp çıkan adamlarla eğitim olmaz, ki fen edebiyatçıların çoğu çok iyi fen bilir, çok iyi matematik bilir ama genelde anlatamazlar. adam eğitimini almamış.
olan olaylar içler acısıdır.'müjde formasyon kaldırıldı' cümlesini kurabilen vicdansızlara seslenmek istiyorum sesim burda ne kadar duyulur duyulmaz düşünmek istemiyorum : çoğunuz öss puanının üzerine +30 puan eklenipte eğitim fakültelerine giriyosunuz lay lay loom okul bitirip kpssde hiç bir şey yapamayıp atanamamayı fefçilere mi bağladınız şimdi? bu kadar gencin hayallerini ne yapçaksınız? sizin hiç hayalleriniz elinizden alınmadı mı? yazıklar olsun bu zihniyetteki herkese adamım diyip sokağa çıkmayın. kusura bakmayın ama bencilsiniz arkadaşlar.hepimiz genciz hepimiz yuva kurucaz hepimiz para kazanmak için emek harcıyacağız.siz adamların bizim ekmeğimizle oynaması haberini ''müjde'' diye nitelendirebiliyorsunuz hepinize yazıklar olsun! not: evet ben de bir fen edebiyat fakültesi öğrencisiyim.
bilim adamı yetiştirsin diye açılan kurumların çatır çatır öğretmen yetiştirmesi olayına son verilmesi ve bu fakülteleri öğretmenlik puanı tutmayıp da öğretmen olmak için yazan insanların ortadan kalkması adına hayırlı bir uygulamadır.
biz eğitim fakülteli öğrencilerin atanmasında formasyonluların etkisi pek azdır.
çünkü önce eğitim fakülteliler atanır; daha sonra boş kalan kontenjanlara fen-edebiyatlılar yerleşir.
ki bu da çok azdır.
fen edebiyat'ın tarih, coğrafya, fizik, kimya, biyoloji mezunları ne iş yapacak peki? türkiye bilim adamı yetiştirmeye uygun bir ülke oldu da mı formasyon kaldırıldı?
bu aşamadan sonra fen edebiyat fakülteleri tamamen kapatılsın dedirten olaydır.
kapansın,çünkü en azından hayal kurmamış,sonucunda da hayal kırıklığına uğramamış olursun.
çünkü 4 sene okuyup elinde diplomadan bozma bir belgeyle çıkıyorsun o kuldan.bütün kapılar kapaniyor yüzüne.en iyisi fen edebiyata hiç bulaşmamak.
bence yök'ün bu zamana kadar yaptığı en iyi iştir.
gerçek öğretmenler eğitim fakültesinde yetişir. formasyon görüp de öğretmen olmak diğerlerine haksızlıktı.
şu anda bu bölümlerde okuyan öğrencileri isyan ettiren durumdur.
arkadaş bu devlet adam gibi bi iş yapmayacakmı? madem bir karar aldın bari 2012 yılından itibaren gibi bi ibare koy da öğretmenlik için bu bölümü seçen, planlarını buna göre yapan insanlar zor durumda kalmasın. ama yok illa bakkal defteri gibi devlet yöneteceğiz ya amk.