insanın insanca aynı haklara sahip olma isteği iki ayrı ideolojide de var aslında. fizyolojik olarak ayrı olan bu iki cins, iki cinse de yakışacak; temelde düşünülen, uygulamada başarılı olunamayan birçok hususu bir arada toplayabilir, başarılı olabilir ve insanca olan tüm haklara evrim geçirtip, seviye atlatabilir.
fakat maalesef feministlik ve maskulistlik o kadar yanlış aktarılıyor ki ortak payda da bir türlü birleşilemiyor. sonuç çözümsüz ortamlar, acılar.
insan yaşamı bu kadar hüzünlü iken hala hüzün vermek için direnen iki cins ama en çok mağdur olan kadın olmasına rağmen annesinin hakkını savunanlara düşman olan bir cahillik.
dillerde kadın organı geçmeyen arzu, istek ve küfürden başka bir şey yok.
evet insan hakları eşit olsun ama ped dağıtılsa onu da alacaksınız elinden kadınların... sussunlar mı yine, daha 1970 lere kadar hep sustular zaten. bırakın da insanca yaşamayı savunanların yanında yürüyün karşısında değil. en büyük kaybı karşısında duranlar yaşıyor çünkü... herkesin adalete ihtiyacı var. babamızın, abimizin, annemizin, kızkardeşimizin, eşimizin... bizim. hangi ideoloji tam anlamıyla mağdurun ve insanın yanında önce?
Negativ özgürlük var olan toplumsal antagonizmaları daha da derinleştirir. Çünkü büyük sosyal yapılar karşısında atomik bireyin perspektifinde liberal vurgulu eşit-negatif özgürlük anlayışı o ideolojinin en gerzekçe kabulleri arasındadır. Bu eleştiri ve varyasyonları çokça yapılır. Charles taylor issaiah berlin’i, john rawls’u öğrencisi şimdi adını unuttum üç aşağı beş yukarı buradan eleştirirler. Ya da wollstonecrft dilemma gibi. Çünkü dezavantajlı gruplar için adalet ancak pozitif ayrımcılık ile sağlanabilir. adalet eşilikle gelen bir şey değildir. Zira Toplumlar homojen değildir, insan hakkı genellemesi diye bir şey pratikte geçerli olmaz. Evet, insan hakları beyannamesinde seyahat hakkı diye bir şey var. Benim yeterince param yoksa ya da vaktim uygun değilse o hak benim için bir kurmacadır. O hak onu afford edebileceklere mahsustur. Ya da siktiğimin bir avrupa ülkesine gidebilmek için 2 ay vize bekliyorsam da yine o hak kısıtlanmış olur. Velhasılıkelam haklar ve ödevler farklılıklara göre düzenlenmelidir. Herkesin yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar. Evd.