bugün

çok kısa süre içerisinde dağılan serveti fünun düşmanları olarak adlandırabiliriz. kendilerince bir takım şeyleri daha iyi yaptıklarını iddia ettiler. edebiyatımızda gereksiz yere kendilerini buldular. çalışacağımız gereksiz konu yaptılar açıkçası.
görsel
kısaca galatasaray spor kulübünün kurucu kadrosu.
Ahmet Haşim gibi bir yazar sayesinde prim yapmış edebiyat akımı.
En kadim üyesi Ahmet Haşim olan fikren olmasa dahi servetifünun devamı niteliğinde olan topluluk.akşam, yine akşam, yine akşam..
istikbal-i kıble, vakit, niyet.
(bkz: serbest çağrışım)
1909-1912 yılları arasında oluşumunu sürdürmüş olan gençlerden kurulu topluluk. düşünüyorum da keşke bende o yıllarda yaşasaymışım, beni aralarına alsaydılar, ne de güzel olurdu..
Bildiri yayınlayarak ortaya çıkan ilk edebiyat topluluğu. Serveti fünun'dan sonra milli edebiyat'tan önce aktif rol oynamıştır.
diger topluluklara nazaran cok kisa bir sure devamliligini surdurmus edebiyat toplulugudur. servet i fununculara mana bulup onlarin tarzini kullanmis olduklarindan eski edebiyat ogretmenim kendilerine kaypak der idi. *
Serveti fünun a tepki olarak doğmuş fakat o çizgi dışına çıkamamış edebi topluluk.
Fecr-i Ati topluluğun edebiyatımıza katkıları ;
1- Fecr-i Ati diye bi kelime öğrendik
2-
Ayrıca
Fecr-i Ati topluluğun şu şiiri beni hep derinden etkilemiştir ;

.
edebiyat-ı cedide 'ye tepki olarak doğan akım. ilk beyannameyle ortaya çıkan topluluktur. onlara göre edebiyat ciddi bir uğraştır. fransız sembolizmi üzerine çalışmışlardır.
mi acaba.
edebiyatımızda ilk edebi bildiriyi yayımlayan topluluktur.sanat kişisel ve saygıya değerdir görüne bağlıdırlar. (sanat şahsi ve muhteremdir.)
fecr-i ati sanatçılarına göre edebiyat bu zamana kadar boş vakitleri değerlendirmek için yapılan bir uğraştı edebiyatın asıl değeri anlaşılmamıştı edebiyatın bu değerini halka anlatmak ve edebiyatın ciddi bir iş olduğunu halka benimsetmeyi amaçladılar. dil bakımından servet-i fünunun devamıdır. farsça ve arapça kelime ve tamlamalarla dolu,halk dilinden uzak bir şiir dili oluşturmuşlardır.servet-i fünunculara tepki olarak doğdular ancak onların devamı olmaktan öteye geçemediler. bu dönemin en önemli temsilcisi ahmet haşim'dir. fecr-i ati topluluğuna en sadık sanatçı ahmet haşim olmuştur. topluluk dağıldıktan sonra bile başka bir topluluğa girmemiştir.ahmet haşim olmasaydı bu topluluk kısa sürede dağılır ya da adı bile duyulmazdı.
servet-i fünun'dan sonraki, milli edebiyattan önceki edebiyat akımıdır. doğuşu servet-i fünun'u eleştirerek başlar.
sanat görüşü şu anahtar kelimesinde mevcuttur, "sanat şahsi ve muhteremdir". burdan yola çıkınca zaten sanatın ciddi ve emek isteyen bir iş olduğu anlaşılabilir bu akıma göre. o halde paralel olarak eskinin zengin dili, söz sanatları kullanılması da anlatımın en iyi düzeye gelmesi ve sanatın biraz uğraş, emek istemesiyle açıklanabilir. tabisi sanat halkı aydınlatmak için de kullanılabilir. bu yüzden o dönemde ve hala zirvede olan batı edebiyatı örnek alınır. yeni biçimler kullanılmaya başlar. eskinin zengin sözleri ve batı edebiyatı, servet-i fünun'daki gibi, harmanlanarak sanat eseri oluşturulur.
çok fazla tutmamıştır, serveti fünuna tepki olarak doğsa da çok da farklı bir noktaya gitmediği için ve ardından da koskocaman bir milli edebiyat doğduğundan uzun ömürlü olmamıştır.
ahmet haşim bu akımın temsilcilerindendir. zaten "şiirde anlam aramak bülbülü eti için öldürmeye benzer" sözleri de bu akımla paraleldir efendim.
Edebiyat dönemi. Fecr-i ati adında bir rap sanatçısı var sanırım.
geleceğin güneşi demektir. servet-i fünun dönemiyle milli edebiyat dönemi arasındaki edebi dönemdir. en önemli yazarı ahmet haşim'dir. akım olarak sembolizm baskındır.
şahsi ile takılan rapçidir efenim.

http://fizy.com/#s/1jhs8r
lise edebiyatından soğutan edebiyat dönemidir.
servet-i fünun topluluğunun 1901'de dağılmasından sonra sanat alanında ortaya çıkan boşluğu doldurmak amacıyla celal sahir başkanlığında bir araya gelen genç yazar ve şairlerin oluşturduğu topluluk.kendilerine fecr-i ati adını veren grup üyeleri ikinci meşrutiyetin getirdiği özgürlük ortamına servet-i fünun dergisini yeniden yayımlamaya başlar.

amaçlarını batı edebiyatıyla daha sıkı ilişkiler kurmak ve batıyı doğuya, doğuyu batıya yakınlaştırmak olarak açıklayan fecr-i aticiler akım birliği yaratacak ortak kurallar geliştirmek yerine sanatın kişiselliğini savundular. sanat şahsi ve muhteremdir dediler.
(bkz: tatil bitsin yazarım)
serveti fünunun üstüne çıkabileceklerini düşünen zavallılardır.
dönemi boyunca, dil olarak ağır olmakla beraber kullanılan kelimelerde bol miktarda süsleme yapılmıştır.
eskiden radikal yalakası olan yeteneksiz rapçidir.
sadece topluluk oluşturmak için kurulmuş topluluktur. zaten birarada da devam edememişlerdir.hepsi başka yönlere yönelmişlerdir.