geothe'nin yazarlık yaşamının elli yıllık emeğini alarak, haklı bir üne kavuşmuş en önemli yapıtıdır.
ruhsal özgürlüğe ulaşmanın maddi arzulardan sıyrılmak ve bencil olmamakla mümkün olabileceği fikrini işlediği bu yapıt, yazarın sanatının da doruk noktasıdır.
insanın şeytanla vardığı bir anlaşma ve bunun sonuçları üzerine kurulu bu yapıtıyla geothe'ye yeniden hayranlık duyduracak eser
karanlık odasında düşüncelere dalmış faust'un yanına mephisto gelir ve ruhunu satmasını ister. uzun uzun pazarlık ederler ücrette anlaşılır. pazarlık sabahın ilk ışıklarına kadar sürer. sonra kahraman çan sesleri duyar, yeni bi yaşama başlamıştır artık. kitabın sonuna doğru bu çan sesleri bir daha duyulur affedilmiş olmanın huzuruyla yine yeni bir hayata başlar. ama bunlar ayrılığın çanlarıdır bir bakıma.
faust cehennemi haketmesine rağmen, nedense geothe mutlu sonla bitirmiştir hikayeyi. işte geothe'nin affedici tanrısı. *
goethe, bu kitabı yazarken, kendinden önceki dönemde yaşamış olan ünlü doktor faust'un yaşamından esinlenmiştir. yani kitap bir bakıma gerçekliği yansıtmaktadır.
'sanatta hiçbir zaman kusursuz yoktur,
en iyi sayılabilecek bir yapıt ancak oldukça iyidir.'
sözleriyle sanat anlayışını belirten goethe'nin;
ruhsal özgürlüğe ulaşmanın maddi arzulardan sıyrılmak ve
bencil olmamakla mümkün olabileceği fikrini işleği bu yapıt,
yazarın sanatının da doruk noktasıdır. kitap,
insanın şeytanla vardığı bir anlaşma ve bunun sonuçları üzerine kuruludur.
şeytan Mefistofeles'nın ağzından insanın kanını donduran sözler dökülüverir...
niye bu bitmek tükenmek bilmez yaratılış,
yok olacaksa tüm yaradılmış...
--spoiler--
uğursuz görüntüLer!böyLe davranırsanız insan soyuna binLerce acı çektirirsiniz; en güzeL günLeri biLe çevreLeyip üzüntü'nün ağLarıyLa, pis bir kargaşaya döndürsünüz.. güçtür şeytandan kurtuLmak, biLiyorum, ayrıLamaz bu tinseL sıkıcı bağ; ey üzüntü senin gücünü, büyük etkini ben benimseyeceğim..
--spoiler--
ösys sınavına giricek öğrencilerin büyük ihtimalle ilk defa duyduğu ama uzun bir süre unutmayacakları alman edebiyatçı goethe'nin ünlü yapıtlarındandır.
bircok enstruman icin parcalari ve ayni zamanda operasi da olan büyük eser. Seytanin cekiciligini ve insanin kendi ic hesaplasmasini da bu kitabin/eserin müzikal yansimasi olarak kanimca en iyi Franz liszt anlatmistir*