islam felsefesinin babasıdır. insanın, gerçeğe varabilmek için mutlak surette dış âlemle ilgisini keserek manevî âlemini arındırabileceğini, aşk'ın ise, felsefede işte böyle bir ifadenin gerçekleşmesinde yardımcı etken olacağını savunmuştur. ona göre aşk, insan benliğinin geçici bir eylemi değil, bütünüyle gerçeğe, yani tanrıya bağlanmaktır.
evrenin tümünü kavramak isteyen bir kişi, önce insana bakmalıdır. çünkü bütünüyle varlık kavramı ruhta belirmiştir. tanrı, varlıkların en büyüğü ve en son kademesidir. bütün insanlık onun özünde birleşmektedir. varlığı başka varlıklarla kıyaslanmayacak kadar mükemmeldir. akıl, tanrının özünden gelir. ahlâkın temeli ise bilgidir.
islam felsefesinde, messai* neoplatonik akimin temsilcilerinden biridir. ibni sina'nin ustadidir. aristo'nun metafizik kitabina yazdigi serhten ibni sina, her seyi bir anda anlamama sebep olan kitap olarak anlatir.
medinetul fazila kitabi, plato'nun orjinal bir serhidir.
memun doneminde baslayan tercume harketinin yetistirdigi en kaliteli insanlardandir. ortodoks islam*, farabiyi ibni sinayla beraber kufurle itham eder.
ayrica, (bkz: sudur teorisi).
islam felsefesinin kurucusudur. platon dan etkilenmiş , aristo geleneğine bağlı kalmıştır. üç tür bilgi olduğunu ileri sürer :
1) ilk bilgi : doğruluğu herkes tarafından kabul edilen diğer bilgileri elde etmek için kullanılan bilgiler.
2) duyulara ve mantıksal çıkarımlara dayanan bilgiler : doğruluğundan kesin olarak emin olunamayan bilgiler.
3) testiki bilgi : deneyle kanıtlanmış akla dayalı bilgiler.
inanılmaz bir şekilde aristo hayranlığı vardır..aristoyu peygamberlerden de üstün bir konuma yerleştirir..aristonun herhangi bir eserini anlamak için en az 40 kez okunması gerektiğini ileri sürer..
islamiyete felsefeyi sokmaya çalışmış, yunan filozofların etkisinde kalmış, kur'an-ı kerimi ve hadisleri kafasına göre yorumlamış* ve haliyle imam-ı gazaliden çok fena ayar yemiş müzisyen!
Aristoteles'i en iyi yorumlayan islam düşünürü olarak kabul edildiği için "muallim-i sâni" * adıyla anılır.
Duyuların dış dünyanın, aklın ise iç dünyanın bilgisini sağladığını savunmaktadır. "tanrının varlığı" gibi bilgilerin doğuştan geldiğini, diğer bilgilerinse sonradan kazanıldığını söyler. Ona göre bir bilgi "tanrının varlığı" bilgisiyle tutarlıysa doğrudur. Farabinin islâm inancını felsefî bir temele oturtmaya, akılla dini uzlaştırmaya çalıştığı söylenir.
Gazali el münkizü mined dalal kitabında farabi'nin ve diğer ilahiyatçı felsefecilerin kafir olduğunu belirtiyor ve şunu ekliyor;
" hiç bir islam feylesofu bize aristo felsefesini ibni sina ve farabi kadar doğru bir şekilde aktaramamıştır.ibni sina ve farabi dısında kalanların yaptıkları aktarmalar, meselelerin özünü belirsizleştiren, çarpıtmalar ve karışıklarla doludur. "
batıda alfarabius adıyla bilinen ilim adamı. astronomi, fizik, matematik, mantık. psikoloji ve siyaset alanında 160 kadar eseri vardır. eserleri, bir dönem avrupa üniversitelerinde okutulmuştur.
anakara da bir sokak adıdır. ankara ya bir dost ziyaretine gittiniz diyelim. dostunuzla bir gün bir taksiye binersiniz. ankaralı dostunuz taksiye biner binmez yüzünde samimi bir gülümseme ile şoföre uzanıp -farabi- der. ama siz onu -fahri abi- anlarsınız ve hayretle arkadaşınıza döner, taksi şöförlerinin adını mı biliyorsunuz siz burada der. böylece anılaşır birden herşey.