arabesk müzikle karıştırılmamalıdır.. tamamen farklıdır. aşk ve sevginin, aşkta yaşanan safiyane duyguların dinleyiciyi sıkmadan yaşatılmasıdır. arabesk müzik karamsarlığa götürür. fantezi müzik ise aksine ümit verir, aşık olmaya iter.
klasik türk müziğinde makam kalıpları, icracı konumundaki solisti cendereye alacak kadar dardır. bu durum, sanatçının herhangi bir klasik türk müziği eserini yorumlarken, kendince gırtlak nameleri oluşturmasına, istediği gibi oktav yükselip-alçaltmasına, makamı esnetmesine, kısaca kendinden birşeyler katmasına izin vermez.
fantezi müzik, klasik türk müziğinde yapılamayan, solistin kişisel yeteneklerini açıkca ortaya koyabildiği ve sanatçılar arasında 'varyete' tabir olunan gırtlak nameleri, ses geçişleriyle, şarkının müzikalitesinden çok gösterişi ve kulağa hoş gelmesiyle ilgilenen dinleyiciyi hoşnut eden bir formdur.
mektepli* tabir olunan, eserleri makamdan okuyan ve makam kalıplarına sıkı sıkıya bağlı klasik türk müziği sanatçıları, fantezi müzikten pek de haz etmezler. lakin bu, fantezi müzik formunu beceremediklerinden çok, bir dil gibi yapısal bozulmaya uğrama eğilimindeki klasik müzik formlarını ve makamlarını, bir sanatçı titizliği ile koruma içgüdüsünden kaynaklanır.
bu gerçek sanatçıların içerisinden zaman zaman kimileri çıkar ve götü kalkmış fantezi müzik icracılarına fantezi müzik dersi de verir.
- bülent ersoy bu mektepli takımının en belirgin örneklerinden biridir.
ondan, ıtri'yi dinlerken de 'entarisi ala benziyor'u dinlerken de aynı keyfi alırsınız. tüyleriniz diken diken olur, istemsiz.
Türkiye'ye özgü bir müzik türü. 20. yüzyılda ortaya çıkan bu tarzdaki eserler; serbest yapıda, çoğunlukla birkaç bölümlü, her bölümü başka bir tempo ya da ayrı bir usulle bestelenmiş şekildedir.