yıl 86..
ingilizlerle tangocuların arası falkland adaları nedeniyle açıktır. arjantinliler götlerinin dibindeki bu yörede hayat sahası kavramını kullanmak isteleser de, beynelmilel arenanın ağababası ingilizler, burayı ufak çaplı bir arbede sonrası elde etmişlerdir. oysa ki burası, değil birleşik krallığa, ingilizlerin denizaşırı topraklarına bile binlerce deniz mili uzaklıktadır.
iş bu hasepten, arjantinli oyuncularda 86 dünya kupası evvelinde bir gerilim hakimdir. adeta karşılarına ingiltere çıkarsa, lime lime edip sikip atacaklardır. kupada sürerken, ingilizlere nefretle dolmaya devam ederler..
arjantin kupanın ik turundaki grubunu lider tamamlamış, falkland muhabbetine içten içe bilendikleri birleşik krallık fasın ardından grubunu ikinci sırada bitirmişlerdir. bir üst turda arjantin uruguay, ingiltere de paraguayı eleyince, sonraki tur olan çeyrek finalde ikili kozlarını paylaşır. özellikle maç öncesi, maradona ve tayfasında sinirler gergindir.
maçın ik yarısı golsüz geçilirken, ikinci yarıyı maradona açar. hem de ne golll. maradona orta yayın hemen önünde aldığı topla ilerler, birkaç çalım sonrası içeri sokulur, içeriye kestiği top takım arkadaşından sekerek onun kafaya yükseldiği alana yönelir. maradona kaleci ile yükseldiği topa eliyle vurur ve toplar ağlara ulaşır. skor 1-0 olmuştur. bundan ötesi, gol elle atılmıştır. hakemin köfteyi çakmadığı, maradona\'nın yıllar sonra elle attığını itiraf edeceği gole, bu nedenle tanrının eli denir.
evet.. ingiltere falkland adalarını cebren ve hileyle tangocuların elinden almıştır lakin tanrı da boş durmamış, maradonaya gol attırmış, elini pozisyona dahil ederek adaletini gözler önüne sermiştir;
1982 yılındaki savaşın ardından, Arjantin'in mağlubiyeti ile birlikte yönetiminin ingiltere'ye ait olduğu kesinleşen; atlas okyanusundaki Arjantin'in doğusundaki adalar topluluğu.
arjantin ve ingiltere arasında rekabet olmasına neden olmuş adalardır. iki taraf da falkland savaşları dolayısıyla onlarca kişi kaybetmiştir. mevcut gerginlik iki ülkenin milli maçlarında da gözükmektedir.
maradona'nın yıllar sonra rövanşı aldığı ada'lardır. bu esasında yıllardır yanlış bilinen bir şeyi de değiştirecektir. efendim hikaye şöyle; ingiltere adayı ele geçirmek için gemileri ada çevresine yerleştirmiştir. ingiltere, bu olayı adaletli bir durum olarak ve adaya demokrasiyi getireceğini savunarak yapmıştır. Ki halka sorsanız Arjantin hükümetini nasıl istediklerini de açıklayacaklardır. ada'dan ayrılma anlaşmasını imzalayan arjantinli general ''bunu korktuğumuz için değil ada halkının daha fazla çekmemesi için imzalıyoruz'' diye bir açıklama yapmıştır. Velhasıl kelam; ingiltere'nin ada etrafına konuşlandırdığı gemilerin ismi de 'Tanrı'nın Eli'dir.
Maradona, dünya kupası'dan ingiltere'ye golü el ile attıktan sonra maç sonraası yorumlarında 'O Tanrı'nın eliydi' açıklamasını yaparak yılların öcünü bir nebze olsun almak istemiştir. işte müslümanların yıllardır ''ateist adam Tanrı'Nın eli mi olur töbe töbe'' diye isyan ettiği durum esasında politik bir rövanş maçıdır.
işte sadece, onca sebepten biridir bu maradona'nın arjantin halkı gözünde kahraman olmasının sebebi.
arjantin tarihindeki tek savaştır. Her yıl dönümünde anma töreni yapılırken komşu Brezilyaya hava atılır. Zira Brezilyanın tarihinde hiç savaş yoktur.
Birde bize bakalım. (bkz: benim yanlız ve güzel ülkem)
güney amerika'nın güneydoğusunda arjantin'e yakın bir ada topluluğudur. eskiden malvinas adaları diye anılmışlığı da vardır. hakimiyeti ingiltere ile arjantin arasında ihtilaf konusu olup, 1982 de bu yüzden o sırada darbeci cunta tarafından yönetilen arjantin ile ingiltere savaşmışlardır. savaşı ingiltere kazandığından adalar ingiltere'nin sömürgesi olarak kalmaya devam etmiştir.
kimin keşfettiği konusunda kesin bir bilgi olmayan adalardır. ingilizlere göre ingiliz denizciler, arjantinlilere göre ispanyol denizciler keşfetmiştir. ama kesin olan şey, o adaya ilk yerleşenlerin ispanyollar olduğudur.
bir süre sonra ingilizler gelip yerleşmiştir. bu olayı adadaki ispanyollar işgal olarak algılandığından ingilizler adayı terk etmiştir. ispanyollar yine yayıla yayıla kalmıştır orda. sonra nedeni bilinmez ** ispanyollar bir kıyak yaparak adaya arjantinlilerin yerleşmelerini sağlamışlardır.
ada arjantin hükümeti sorumluluğuna verildikten sonra, arjantin hükümeti karasularını ihlal eden amerika gemilerine el koymuştur. bunun üzerine amerika savaş gemileri ve ingiliz keşif heyeti göndermiştir adaya. bu keşif heyeti adadaki arjantinlileri ortadan kaldırıp, kendi halkına vermiştir adayı.
petrol sahibi bir adadır aynı zamanda. bunun yüzünden arjantin-ingiltere arasında savaş yaşanmıştır. (bkz: falkland savaşı)
şu an adayı ingiltere sömürmektedir, ay pardon yönetmektedir. halkın çoğu ingiliz asıllıdır, resmi dili tahmin edildiği üzere ingilizcedir.
bu adanın şimdiki egemeni ingilizlerin eninde sonunda arjantin'e bırakmak zorunda kalacağı takımadalardır*. adaların ispanyolca karşılığı olan las malvinas, 1764-1766 arasında doğu falkland adalarına yerleşen fransızların geldiği saint malo kentinden dolayı verdikleri Îles Malouines (Maloluların Adası) adından gelir.