barış pirhasan'ın film şarkısı için yazdığı sözlerden ve sezen aksu nun yorumundan başka hiçbir olumlu ve akılda kalan bir güzellik göremediğim filmdir
Osmanlı döneminde,özellikle Denizli ve çevresinde,ergenliğe adım atan erkeklere evliliği dinen,cinsellik de dahil olmak üzere,her yönüyle anlatmak ve uygulatmak üzere evlere belli bir mikatar para karşılığında,imam nikahı ile geçici olarak kadınların getirilmesi ile ortaya çıkan eğreti gelinlik adetini konu alan ve Türk Sinemasının son yıllardaki en başarılı örneklerinden biri olan filmdir.Atıf Yılmaz'ın son filmi olan Eğreti Gelin'de başrol oynayan Nurgül Yeşilçay'ın oyunculuğu dikkat çekicidir.
Sezen Aksu'nun film için yaptığı şarkı da ayrıca güzeldir.
ödünç geldim,
emanetsin elimde...
yasak döseklere ömrüm serilir...
ali derim,
dünya döner dilimde...
usul yaklas cocuk kalbin kirilir....
cocuk uyur; er uyanir koynumda....
duyulsun ki ibret olsun askimiz...
egretiyim bana yer yok dügününde..
kirk dügüne bedel günahimiz...
şimdiki erkeklerin izledikçe ^^oo nerde bu bolluk?keşke bize de vursa böle bi piyango^^dedikleri filmdir.yönetmenliğini atıf yılmazın üstlendiği değişik ve ilginç bir türk sinema eseridir.
kusursuz bir sezen aksu parçasına sahip olan iyi bir yeşilçam filmi. ayrıca nurgül yeşilçay'ın oyunculuğuna ve güzelliğine de şapka çıkarmamak elde değil. onur uysal'da çok başarılı bir performans sergilemiştir.
ilginç konusu olan zamanında eğreti gelenler var mıydı yok muydu tartışamalarına yol açan film ki filmde bile gizliden gizliye yapılan eğreti gelinlik geçmişte kesin var mıydı görüp geçirenlere sormak lazım.mesela,
-dede sizin zamanınızda eğreti gelin var mıydı?
+höttt kırmim bacaklarını...
sinemada izlerken, sarkisinin sozlerini telefonuma kaydettigim, aklimdan televizyonda yayinlanincaya kadar silinmeyen, tv.de her izledigimde sezen aksu'nun o muhtesem sesini telefonuma kaydetmeme neden olan guzel film.
nurgül yeşilçay'ı da atıf yılmaz kadınlarından yapan film. bilen bilir atıf yılmaz sineması kadın ve kadın sorunları üzerine kuruludur. bu anlamda yeşilçamda belki de tektir atıf yılmaz.
Filmi sinema açısından değerlendirirsek başarısız. Konuşmalar, kıyafetler, oyuncuların kimi tavırları ile dönemi yansıtmıyor. Başroldeki üç oyuncu iyiydi bence. Olaylar da biraz saçma ilerliyordu diye düşünüyorum, kopukluk ve alâkasızlık had safhadaydı. Hele birkaç sahne var ki hakikaten kızdırıyor insanı.
Öte yandan; "eğreti gelin" mevzusu hakikaten vardıysa da gerçekten yazıklar olsun. Bir şeyi tersten anlamak nedir tam cevabı olmuş!
nurgün yeşilçayın kadın isterse daha eline kadın eli deymemiş ağır abazan bir genci nasıl kendine aşık edebileceğini kanıtladığı bir film. evet gerçekten de çok zor.