eğitim devlete bırakılmayacak kadar ciddi iştir

entry24 galeri0
    1.
  1. eğitim sistemimiz baştan aşağa berbat olduğu için denecek söz yoktur.

    okullar tabi,ezberci,kolaycı, "d" (hiçbirici),popülist, saçma sapan topluluklar yetiştiriyor.

    üniversite noktasına gelince,üniversite 3 gömlek daha iyidir,öyle ki insanlar 3-5 bir şey öğrenip hayat vizesini üniversitede alırlar,ama yine sonuç koca bir hiçtir.

    sonuç itibariyle son yıllarda eğitim sistemi anadolu liseleri efsanesinin de tamamen bitmesiyle tam bir fiyasko halini almıştır.

    üniversiteler özel üniversiteler ile beraber çok şey kaybetmiştir.

    üniversitelerin hemen hepsi pratik iş hayatına adam yetiştirmekten uzaktır bir kaç tanesi dışında.

    sorun nerde bilinemiyor,o ayrı,kim bunun suçlusu,suç ortağı..
    4 ...
  2. 2.
  3. 'siyaset politikacılara bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir.' -bernard shaw- sözünün değişik bir modeli olsa gerek. bu sözde doğru mudur? doğrudur.
    3 ...
  4. 3.
  5. peki kime bırakılması gerekir bu işin, cemaatlere mi? türkiye de birçok kişinin aklından geçipte söyleyemediği şey budur. belki de ülkemizde devlet tarafından verilen eğitim kalitesinin her geçen gün aşağılara çekilmesinin temel nedeni de budur. bu kanıya nerden mi varabiliriz. birazcık gözümüzü açtığımız zaman rahatlıkla görebiliriz bunu. akp döneminde sınav sistemi yapboz tahtasına dönmüştür ve hemen hemen iki yıla bir yeni sınav sistemi gelmektedir. orta okullarda yapılacak sınavlar üçe çıkartılarak dershaneye -cemaatlerin elinde olan- gitme oranı daha da arttırılmıştır. mühradat değiştirilerek iyice ilimden fenden uzaklaşılmıştır. peki bunun yok mu kurtuluşu tabiki var. öncelikle tüm dershaneler kapatılmalıdır çünkü her ne kadar herkes öğrenilen şeylerin dershanelerden öğrenildiğini sansalarda dershaneler sadece sınav sistemine yönelik aptal saptal yöntemler söylemektedir.(hasan iki salak osman misali) daha sonra bir kurul toplayarak ki bu kurul profesörlerden oluşmalıdır, yeni bir müfradat hazırlanmalı ve öğretmenlere de öncesinde kurs verilmelidir. liselerden itibaren meslek grupları ayrılmalı ve sınava yönelik değil üniversite ders müfredatına yönelik ders işlenmelidir. derslere de zaman zaman üniversitelerden hocalar gelmelidir. tabi bu çözümler daha etraflıca konuşarak köklü bir sistem bulunmalıdır. şu an ki haliyle eğitim sistemi tam bir felakettir.
    3 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. "tüccarlara bırakılmalıdır" diye süren kapitalist yavşaklığının yüzeye çıktığı tümce.

    türkiye türkler'e; siyaset politikacılara; eğitim devlete bırakılamıyor. yakında güvenlik de özelleşecek. siz o zaman görün şamatayı.
    3 ...
  9. 6.
  10. 7.
  11. 8.
  12. 9.
  13. Az once haberturk teki programda akp yandasi bi sahsin dile getirdigi soylem. Hemende sozluke dusmus.
    2 ...
  14. 10.
  15. eğitim bir insanın en doğal ve olması gerekn hakkı olduğu için devlet tarafından karşılanmalıdır. Bu bağlamda bu başlık yanlış bir önermedir. Eğitim ki bizim ülkemizde ki gibi sınavlara bağlı olarak ya da eşitsizlik olmamalıdır. Eğitim eşit,parasız,bilimsel ve anadilde olmalıdır.
    1 ...
  16. 11.
  17. eğitim sisteminin devlet pratiğinde sorunlu işliyor olmasından yola çıktığı tahmin edilen aforizma.

    aforizma ama, neresinden tutsak elimizde kalıyor tabi. şöyle bir bakalım;

    evet efendim, eğitim ciddi bir iştir. o kadar ki, bir toplumun boş gözlerle bakan bir sürüden ayrılması için temel şarttır eğitim. bu sebepledir ki, toplumun her bireyinin eğitim hakkı vardır ve devlet bunu sağlamakla yükümlüdür. kendisine sosyal devlet payesi biçen tüm devletlerin en birincil ödevlerindendir bu. bu sebepledir ki dünyanın hangi sosyal devletine giderseniz gidin, eğitim hakkı kişisel hak ve hürriyetlerin en önemlileri arasında yer alır. dünya üzerinde hiçbir sosyal devlet yoktur ki devlet eğitim sektöründe aktif olarak rol almasın.

    öte yandan, güzel ülkemde -maalesef ki- devletin sınıfta kaldığı alanların en başında eğitim mekanizmasının işletilmesi gelmektedir. anayasal zeminde kendisine sosyal devlet payesi biçen yalnız ve güzel ülkemde, temel eğitimden yüksek eğitime kadar her noktada devlet pratiğinde eğitim tamamen ezberci, irrasyonel ve tekdüze bir öğrenci profili yaratmak üzerine inşa edilmiştir. sistem doğru da olsa işletilmesi kesinlikle yanlıştır, sakattır.

    gelelim, aforizmanın en can alıcı noktasına; devlete bırakılmayacak kadar ciddi konusuna. o zaman soru şudur, devlete bırakmıyorsak kime bırakıyoruz ? cevabı da sanırım özel sektöre olsa gerektir. peki öyleyse, çok basit bir soru düşüveriyor hemen aklımıza ; eğitim masrafını karşılayamayacak insanları nasıl okutacağız ? o insanların eğitim hakkı hangi mekanizma tarafından karşılanacak ? aforizmanın, başlı başına çıkmaza girdiği nokta bu. bu sorunun cevabı verilebiliniyorsa eğer, hiçbir sorun yok. o zaman bu önermeyi doğru olarak kabul etmek boynumuzun borcu.

    velhasıl, bu bakış açısına göre cebinde parası olmayanın eğitime de ihtiyacı yoktur. çünkü, köhne düzenin öte demokrat, kolpa özgürlükçü hürriyet savunucularının işine gelmez herkesin eğitim alması. çünkü onların düzeni, parasını bastırıp istediği eğitimi alabilenlerin düzenidir. onların öykündüğü, kimilerinin eğitim hakkının temel eğitimle sınırlı kaldığı, yolun devamına ise sadece parası olanların devam edebildiği bir eğitim düzenidir.

    eğitim, devlet tarafından sağlanmak zorunda olan temel bir haktır. bir sistemin yanlış işliyor olması o sistemin yanlış olduğunu göstermez. pratiğin yanlış olması teorinin gerçekliğini değiştirmez. 2+2=4, bu kadar basit.

    not: "öğretemiyen" gibi kelimelerle cümle kurmaya çalışan, kurduğu cümleleri de baştan aşağı devrik ve kuralsız olan biçare yazarları gördükçe insan, sadece devlet okullarının değil dershanelerin de bir halta yaramadığına inanıyor iyice. dershanelerde 12 yıllık eğitimi 1-2 sende almak güzel tabi de sadece cehaleti alıyor nihayetinde. kalanlar baki.
    1 ...
  18. 12.
  19. * özel olanlarda da bi numara yok..
    1 ...
  20. 13.
  21. hayatımdan bir kesit ile anlatmak isterim ki; 6. sınıfa kadar ailem daha iyi eğitim görmem için özel okula gönderdi. Ve bu süre içinde hep takdir aldım ve bir kaç kezde onu belgesi aldım. Ancak 6. sınıfta devlet okuluna geçtim ve o zamandan beri lise de dahil teşekkür bile alamadım... Kıssadan hisseyi açıklamama gerek bile yok herhalde.

    edit: durum bu arkadaş eksilesende bu yani... özel okul para kaynağı kurumasın diye notları şişiriyor...
    1 ...
  22. 14.
  23. sırf eğitim değil hiçbir iş eğer içine edilmesi istenmiyorsa devlete bırakılmamalı. kadrolaşma, adam kayırma, adam yığma, kalitesizlik, amaçsızlık, akşamı edeyim siktirip gideyim modu, "kime istiyosan şikayet et kardeşim imzalamıyorum" diyen orospu çocuğu tapu kadastro memuru (imza için rüşvet istedi de pezevenk, sert çıkınca da aynen bunu dedi. müdüre şikayet ettim ama kimi kime şikayet ediyosun, hepsi orospu çocuğu)

    devletin görevi denetleme mekanizmasını işletmektir. adam gibi denetlendikten sonra senin milli eğitim politikaların da, her bir politikan da süper bir şekilde işler merak etme. bazı aklı kıt arkadaşlar bu şekilde cemaatlerin eğitim camiasını ele geçireceğini düşünüyor ki yanlış düşünüyorlar. dediğim gibi olay doğru düzgün denetlemekte bitiyor. Cemaat eğer yapılanacaksa milli eğitim içerisinde de çok rahat yapılanır zaten. hatta bir cemaat sempatizanı olarak söyleyeyim yapılanmıştır bile. okullar özelleşirse sen en azından bilirsin hangi okullarda hangi düşünceden ağırlıklı insanlar var diye. çocuğunu ona göre yazdırırsın. ama şimdi milli eğitimin her okulunda bi dolu, seçme şansın da yok. semtinde olan ve benim görev yaptığım devlet okuluna yazdır bak çocuğunu, ben onun dünyaya bakışını nasıl değiştiriyorum 3 ayda. hahahahahahaaaa (erol taş was here)

    dediğim gibi dostlar, devletin el attığı her iş bok olmuştur netice olarak. okuma hakkı falan fıstık diyosanız zaten devletin finanse etmesi lazım bunları da. şu an ki astronomik fiyatlı özel okullardan bahsetmiyoruz tabi ki. hem günümüzde çocuğunuzu bir devlet okuluna yazdırın bakayım ne kadar kayıt parası bayılarak götü kurtaracaksınız.

    tabi bu dediklerim sosyalist olmayacak kadar kafası çalışanlar için. diğerleri zaten beyin ölümü gerçekleşmiş bireyler. yapacak çok bişey yok
    2 ...
  24. 15.
  25. eğitim özelleştirilirse burs kazanamayan fakir öğrenciler ne olacak. sen hem fakirsin hem de başarısız eğitime hakkın yok diyerek eğitimsizliğe mi terk edilecekler. para babası okul sahipleri biz biraz daha az kazanalım ama garipler de okusun diyecekler mi o durumda. sosyal adaleti mi yoksa ceplerinin kalınlığını mı düşünecekler acaba.
    2 ...
  26. 16.
  27. dilbilgisi kurallarının genel geçer olduğunu, özgü olduğu dilin kurallarını belirlediğini öğretemediğine göre, sanırım devlet eğitim işinden elini çekmelidir. bu bakış açısıyla doğru bir önerme diyebiliriz kendisine.

    sosyal devlet, ki özel sektöre kesinlikle karşı olmayıp ancak onu sivri yönlerini törpüleyen bir devlettir. devlet, eğitimden elini tamamen çeksin, burslarla özel sektöre devredilsin, eyvallah. peki o burslar hangi şartla verilecek ? burs, adı üzerinde, onu almaya hak kazanamayanlar ne yapacak ? ve o güzelim eğitim bursları acaba "hangi" fakirleri destekleyecek ? "bizimkileri" mi "ötekileri" mi ? bu ülkede bu şekilde bir ayrım mevcutken o burslar sağlıklı bir şekilde verilebilecek mi ? oy tacirliğine kurban gidecek mi ?

    abd gibi ideolojisiz * bir ülkede devlet yüzyıllardır fakirleri destekliyor evet. ama demokrasinin yerleştiği, devlet mekanizmasının sürekli biz ve ötekilerin elinde yer değiştirmediği bir coğrafyada mümkün olabilmekte bu ancak. hadi ideolojik penceremi de kapatayım, devlet burslarının herkese eşit eğitim fırsatı vereceğini kabul edelim, ya sonrasında ne olacak ? abd'deki gibi, yüksek öğrenim için yüklü harçların ödendiği, ödemeyenlerden ancak burs alabilenlerin okuduğu bir sistem mi çıkacak karşımıza ?

    rekabet ancak rekabet şartlarının eşit olduğu ortamlarda hayat bulur. sen bu ülkede, fırsat eşitliğini sağlayabiliyor musun ki de rekabet edilebilirliğin önünü açmak mantıklı olsun ? ya da mantıklı olmakla birlikte, doğru adım olsun ? devletin sistemden çekilmesiyle sadece eğitimi sağlayan tarafta değil alan tarafta da rekabet ortaya çıkacaktır illa ki. ve fırsat eşitliğinin olmadığı bir ülkede, devlet bursları belirli bir kesimi yine sadece temel eğitime mahkum edecektir.

    not: bu ülke insanından nefret etmek, yarı aydın, ahmak..vay be, damara mı bastık nedir, görüşlerini tartışırken araya hakaret sığıştırmaktan * şiddetle imtina eden öte demokrat yurdum yeşilleri bile hakaretleri ardı ardına sıralamakta. hayırlısı.
    1 ...
  28. 17.
  29. Türkiye Türklere bırakılamayacak kadar önemli bir ülke olduğu gibi eğitimde devlete bırakılamıyacak kadar önemlidir.
    1 ...
  30. 18.
  31. devlette eğitilmeye muhtaçsa ki eğitiliyor ya zaten. it ite it de kuyruğuna şeklindeki zincir...
    2 ...
  32. 19.
  33. ahkam kesmek kolay paşam.
    ne yapmalı peki?
    devlet eğitimi emanet edemeyeceğimiz kadar yozlaşmış. bunda hepimiz hemfikiriz.
    peki kim yapacak bunu?
    bizler mi?
    sivil toplum kuruşları mı örgütlenecek?
    hadi ordan sen de gece gece güldürme beni.
    birileri taşın altına elini mi koyacak? kendini feda mı edecek bazı şeylerin düzeltilmesi için.
    alooooo!
    neyin kafasındasınız olm?
    türkiyedesiniz.
    öyle beylik laflar atıp tutmak kolay.
    yiyosa çözüm getirin.
    3 ...
  34. 20.
  35. özgürleşmeden korkanlar için eğitim ciddi bir iştir ve ivedilikle kolu bacağı kesilip sakat bırakılmalıdır. bu konuda anlaştığımız kesin. lakin, köy enstitülerini bile karma eğitim veriliyor diye kapatan bir ülkede yaşıyoruz biz allasen, neyin tartışmasını yapıyoruz. özgür birey yetiştirecek eğitim sisteminin neden ve nasıl kurulamadığının nedenlerini biraz da tarihte aramak lazım. nickiyle müsemma.

    mevcut sistemde var olmayan fırsat eşitliğinin alternarif önerilerle de gelmesinin mümkün olmayacağı aşikar. e o zaman, mevcutta fırsat eşitliği yoksa -bunda da hemfikiriz- ve devletin sistemden çekilmesiyle de sağlanamayacaksa, ne anladım ben o işten ? bu, bir fikre daha uygulanmadan karşı olmak değildir. bu teorinin yanlışlığına itirazdır. devletin eğitimden el çektirilmesi eğitim zorunlu olmaktan çıkarılmasına kadar da gider. peki o zaman, eğitim almamış toplum yığınlarını neremize sokacağız acep ?

    ayrıca, kyk dediğimiz güzide kurumumuzun kredi verirken uygun koşulları sağlama şartı bile aramadan herkese bol keseden kredi verdiğini, ancak iş burs vermeye gelince hangi güzide kriterleri kullanarak burs verdiğinin hala meçhul olduğunu yüksek öğrenimin kıyısından köşesinden geçen hemen herkes bilir.

    yine de, türkiye'de laik sistemin sonu gelmiştir diyen bir kişinin cumhurbaşkanı olduğu, demokrasi bizim için amaç değil araçtır diyen bir zatın başbakan olduğu bir ülkede, eğitim devlete bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir evet. mazallah bırakırsak başımıza ne gelir bilinmez.

    bilyelerimi de alır giderim buralardan. daha da durmam. msn türkçesi ile yazılan girdileri okumak zaman kaybı oluyor zira.
    1 ...
  36. 21.
  37. doğru önermedir. sermaye ile yönetilen okullar herzaman daha kaliteli hizmet vermiştir. fakat gel gelelim türkiye genelinde böyle bir oluşumun teşekkül etmesi halinde eğitim misyonunun ulviyetini sermayenin önünde tutacağından ne kadar emin olabiliriz oda tartışmaya açık bir konudur.
    2 ...
  38. 22.
  39. kesinlikle katıldığım bir önermedir. çünkü her iktidar olan parti, kendi siyasi görüşlerine göre eğitim sistemini yönlendirmektedir. halbuki bir ülkenin gelişmesi için ilk yatırım eğitim sistemine yapılmalıdır. çünkü bu ülkeyi yönlendirecek olan, o eğitimi verdiğiniz, gençlerdir.
    0 ...
  40. 23.
  41. ''vaktim olsa kendi çocuğuma evde kendim eğitim veririm'' zihniyetine sahip ana baba söylemi. ben olsam öyle yapardım ama zaman yok.
    0 ...
  42. 24.
  43. yanlış bir tespittir. zira herkes kendi okulunu açar ve kendi adamlarını yetiştirir.akabinde iç savaşı getirecek durumdur. cumhuriyet döneminde papaz okullarını devlet denetlemeseydi şimdiki türkiye nasıl olurdu hayal edebiliyorum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük