ölmüş eşşek gibi sesi olmasına ragmen buldugu her camiye giren müezzin bozuntuları oldugu sürece rahatsız olunabilir. bi aralar mahallede gönüllü olan herkes ezan'ı sırayla okuyabiliyordu. böyle bir ortamda ezan çok itici gelecektir.
bu insanlar yuzunden bazen ezanı sevmiyorum. bazen de uyku tutmadıgı zamanlar olur. açık gözler hocanın sesiyle irkilir ve o anda gelen ezan sesi bazen insanı aglatabilir. mikrofana hömkürmek hiç hoş degil.
ezan'ın artık eskisi gibi her camiden farklı farklı zamanlarda değil de aynı anda tüm camilerden okutulduğunu bilmeyen bünyenin ezan sesinden rahatsızlığını anlatmak için alevilik'i kullanarak prim yapmaya çalışması ne kadar salaklıksa, fatih'te, eyüp'te başı açık gezen bayanlara linç edecekmiş gibi bakan gericilerde işte o kadar salaktır.
burada salaklıktan kasıt, zihniyettir. bin yıldır bu topraklar üzerinde yaşıyoruz mavalını her daim ortaya atan bu zihniyet, yıllardır aynı halt'ı yiyor. ezanın türkçe okunması, ezan sesi insanları rahatsız ediyor v.b. absürd konular ciddi anlamları ile tartışılması gerekirken sırf bir takım çıkarlar uğruna ne idüğü belirsiz kulvarlara çekilerek kime hizmet edilmeye çalışıldığı anlaşılamayan bir hal almaktadır.
nedir ki senin rahatsızlığın? kilise seslerinden, pavyonlardan, meyhane şarkılarından, kornalara basıp da gezen geri zekalılardan, maçlarda öküz gibi bağıran binlerce aptalın gürültüsünden, sabahlara kadar açıp gece kulüplerinden taşan dejenere sürüsünün çığlıklarından...tüm bu boklardan ve rezilliklerden rahatsız olmayan sen, ezandan rahatsız oluyorsan eğer...
islamiyet: tebliğ dinidir. ve hiç kimsenin tekelinde değildir. alevilik de hak mezheplerden birisi değildir. itikadi dört mezhep vardır:
iki duraklama arasını müezzin çok tutarsa sıkabilir. hatta benim gibi ezanın bittiğini sanıp radyo, cd'nin sesini sonuna kadar açabilir, sonra da "aa! bitmemiş." dersiniz.
rahatsız olunacak bir şey yoktur ortada. eğer rahatsız olunacaksa sadece ''arapça'' okunmasında dolayı olabilir. çünkü türk insanı genelde ''türkçe'' anlar.
Üsküdar meydanından ezan vakti geçen insanların istisnasız olarak yaşadığı durum. Bir insanın o kadar farklı noktadan gelen o kadar çok sesten rahatsız olmaması imkansız.
bazen gerçekten de çok kötü ezan okuyanlar olabiliyor. osmanlı zamanında bunun bile eğitimi veriliyormuş, fakat günümüzde böyle birşey olmadığından eline mikrofonu alan şarkı söylediği gibi ezanda okuyabiliyor. kulak tırmalayıcı bir sesle ezan okunmasından herkes rahatsız olunabilir, doğaldır. fakat mükemmel bir sesle okunan ezandan rahatsız olan kişinin biraz manevi değerlerini sorgulaması gerek kanımca.
her insanın değerlerinin farklı olabileceği gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda ortaya çıkması muhtemel durumdur. sizin için mukaddes olan ses başkası için hiç bir anlam ifade etmeyebilir. bundan dolayı hasta yatağında uyumaya çalışan bir ateist, hristiyan, musevi ya da pek dindar olmayan bir müslümanın hatta dindar olup da ezanın çok önemli olmadığına inanan müslümanın, duyduğu ezan sesinden çok da memnun olmamasını anlamak zor değildir.
telsiz yayını ile her yerde aynı anda ezan okunursa hiç rahatsızlık vermeyecektir. ayrıca böyle yapılırsa şehrin en iyi müezzini okur ve hem güzel ezan dinlemiş oluruz hemde her yerde aynı ezanı dinlemiş oluruz. olmaz kardeşim bu diyorsanız mesela sakaryada yapılıyor bu. iş nedeni ile bazen ankarada kalıyorum. allahım o nasıl ezan okumaktır. sesi çıkmayan ve gerçekten sesi kötü olan biri okuyordu ezanı. durum böyle olunca insan ister istemez rahatsız oluyor ancak ezandan değil ezanı okuyandan. ancak bazıları var ki tamamen ezan kavramına karşılar. sorsan müslümanlar. ezana hem karşı olup da hem de müslümanım diyen varsa arkadaş ona münafık denir başka bir şey denmez.
ülkemizde ezan sesinden rahatsız olanlar bulunabilir ve bu kişilere saygı duymak gerekir demokrat bir duruş olarak. ancak milli marşında ezan sesinin susmayıp ebediyen ülke semalarında inlemesine yapılan atfa bakarsak, ezan sesinin duyulmasını önlemek için öncelikle milli marşın değişmesi gerekeceği görülecektir. şahsi kanaatim mevcut durumun korunması yönündedir çünkü evi caminin dibinde olanlar bile genelde ezan sesiyle uyanmamaktadır.
gayet doğaldır.
bet sesli müezzinler, süper güçlü ampli ve hoparlörler sayesinde bu başlık sanki amaçmış gibi bir uygulama içindeyiz.
ayrıca üstüne çuval geçirip üniversiteye girebilmeyi demokratik hak diye dayatmaya çalışan bazıları nedense unutuyor; namaz kılmak zorunluluk değildir ve kılmayanların zorla uyandırılması küstahçadır, tek yanlıdır (antidemokratiktir).
edit : ayrıca tüm ezanların aynı anda okunmasına fiziken olanak yoktur (ses hızı/hava şartları vesaire). okunsa dahi rahatsızlık oranı biraz azalır,o kadar. uyanmak için ezana gerek yoktur, ezan saatini bilmek için saate bakmak ya da alarmı kurmak yeterlidir. ezanın yüksek sesi değil sembolik olarak okunması (çıplak sesle) yeterli olmalıdır.
son derece bunalım oldugunuz birgün evde yalnız basınıza portishead esliginde içki içerken yasanan durum.içki görülmeyecek sandıgımız bir yere saklanır müzik kısılır keyfinizin de bozulmasına ragmen hadi ezan bitsin derseniz.ta taaa.diger cami baslamıstır ezana.o biter öbürü..o biter öbürü..e nasıl rahatsız olunmasın ki..?!!**
Bir ara kaş kalkandaki ingilizlerin yakındığı durum. Buradaki ingiliz nufusu yazın nerdeyse yerli halk kadar olduğunu düşünürsek bunu istememelerine şaşmamalı. Ezan eski zamanlarda hakimiyet sembolüydü. Burada biz olduğumuz sürece o ses orada yankılanmaya devam edecek.
Aslında günahlarını hatırlamaktır. Sorumluluktan kaçmanın verdiği üzüntü baskı stres ve devamında gelen rahatsız edici durumdur. Ezandan değil hatırlattıklarından kaçmaktır. nitekim ateş sizi çağırıyordur.
La evinize koyun bir hoperatör sabah akşam dinlersiniz, digerleri niye rahatsiz ediliyor? Bence her semtte bir anket yapilsin istemryen semtten alabilir, ayrica kurandada ezan okunsun diyen bir ayet yok...denmesine yol acabilir.