Yarraaan kafasi var afedersin.
Bize ne kardesim. Ne varsa var.
Yahu dibimizdeki kardes gezegen marsa daha anca yeni yeni adimlar atabiliyoruz.
Komşi galaksiye gitmek falan ütopik bur durumken... evrenin sonundan bize ne?
Çok kafaya takılacak bir soru değil.
Psikolojik olarak Sonu kötü olur.
Sonu var diyemeyiz çünkü sonunda sonra ne var diye sorarlar.
En iyisini aşık veysel sòylemiş
Uzun ince bir yoldayım.
Kainatın bir zaman ve zemin boyutunda varolduğunu ve varlık aleminin de bir sonunun olduğunu düşünürsek, o halde zaman ve mekanın bittiği ve olmadığı bir yer akla gelir. Boşluk. Yokluk. Hiçlik. Fakat kûn (ol) emrinden itibaren varlıklar yokluk ve hiçlik aleminden çıkıp varlık alemine geçtiğine göre;
"Arş'ı su üzerinde iken, hanginizin daha güzel iş işleyeceğini ortaya koymak için, gökleri ve yeri altı günde yaratan O'dur..." (Hûd, 11/7)
"ihtimal ki evren bir zamanlar sıvı haldeydi. O durumda ne kadar kaldığını Allah bilir. Sıvı, daha sonra gaz durumuna dönüştü. Böylece evrenin aslı gaz kütlesi haline geçti. Yüce Allah, bir patlama ile evrenin oluşumuna yeni bir şekil verdi." O halde kainatın sınırında muhtemelen o arta kalan gaz ve toz bulutunun kalıntıları olabilir.
"inkâr edenler gökler ve yer yapışıkken onları ayırdığımızı ve bütün canlıları sudan meydana getirdiğimizi bilmezler mi?" (el-Enbiyâ, 21/30)
"Gökleri yedi kat üzerine yaratan O'dur. Rahman'ın bu yaratmasında bir düzensizlik bulamazsın. Gözünü çevir bak, bir çatlak görebilir misin?" (el-Mülk, 67/3)
"Yerde olanların hepsini sizin için yaratan O'dur. Sonra, göğe doğru yönelerek yedi gök olarak onları düzenlemiştir. O her şeyi bilir" (el-Bakara, 2/29).
Bâzı âyetlerde geçen "yedi kat gök" ifadesi ise bir çok açıklamanın yanında günümüz bazı bilim adamlarınca şöyle açıklanmaktadır:
1. Birinci gök: dünyamızın güneş sistemiyle birlikte bulunduğu uzay mekânı.
2. ikinci gök: Galaksimizin bulunduğu uzay mekânı.
3. Üçüncü gök: Galaksi grubumuzun uzay mekânı.
4. Dördüncü gök: Galaksi gruplarının ortaklaşa düşünüldüğü evrenin merkez radio-manyetik mekânı.
5. Beşinci gök: Kuasarlar (yıldızlar doğuran tohum deposu yıldızlar)ın bulunduğu evren mekânı.
6. Altıncı gök: Kaçan yıldızların bulunduğu genleşen evren mekânı.
7. Yedinci gök: Bunun dışındaki evrenin sınırsız sonsuzluklarını temsil eden evren mekânı (bk. Haluk Nurbaki, Kur'an-ı Kerim'den Âyetler ve ilmî Gerçekler, III, 14-15)
"Allah gökleri ve yeri gerektiği gibi yaratmıştır. Doğrusu bunda inananlara bir ders vardır" (el-Ankebût, 29/44).
Evren o kadar büyük ki en yakın gezegene gitmek istesek milyar ışık hızında olmamız gerekiyor. Kütlesi olan hiç bir cisin ışık hızında olamaz. Hadi buldun ışık hızını 1 milyar yıl gideceksin ki o gezegene varmak için.