evren neden yaratildi, canli ve cansiz varliklar neden var edildi sorularini belirten sorunsal.
simdi dusunelim, tanri olarak sifatlandirilan varlik, her din ve inanc'ta mutlak guc ve kudret sahibi olarak nitelendiriliyor. yani tanri olarak nitelendirilen varlik, hicbir seye ama hicbir seye ihtiyac duymayan bir olusum. peki hicbir seye ihtiyac duymayan, sonsuz guc sahibi bu varlik, neden evreni ve icinde yasayan bu canlilari yaratti. bu, dinlerde ki tanrıların, canlilar* tarafindan yuceltilmeye ihtiyacı oldugunu gostermez mi?
- evren neden yaratıldı?
+ yemişim evreni, ben allahı arıyorum!
- he?
+ allah varsa nerde yaşıyor aabi?
- hmmm, sen alt başlığın konususun! hadi koçum hadi!
+ pardon aabi! *
insanların düşünmekten vazgeçmeyeceği sorunsaldır. evet tanrı bizleri yarattı, yeryüzüne gönderdi üstelik de burda neler yapacağımızı bilerek. peki bu soruyu kendine soran biz insanlar, eğer yaratılmamış olsaydık bu soruyu kendimize sorabilir miydik ? soru, yanıtını içinde bulundurmakta aslında. sen bu dünya'ya gel, hüznü ve sevinci yaşa, acıyı ve mutluluğu tat, hepsinin farklı olduğunu ve de en önemlisi hepsini yaşamanın bir nedeni olduğunu bil.
öncelikle tanrının yüceltilmeye ihtiyacı yoktur, zaten o yücelerin en yücesidir. örneğin: bizim ibadet etmemiz ona birşey katmayacaktır, katmayacağı gibi bize kazandırdıkları olacaktır.
tanrı insanları kendisine kulluk etmek için yaratmıştır.
''ben, insanları ve cinleri bana kulluk etmeleri için yarattım. zariyat suresi ayet 56''
sağlıklı bir zihine sahip olan kişi yok olmayı değil; var hatta ve hatta sonsuza kadar var olmayı tercih edecektir.
ve son olarak unutulmaması gerekir ki;
var olmak her zaman için yok olmaktan daha güzeldir.
hicbirseye ihtiyac duymayan, bir suru sifata ve isme sahip tanrinin, birgun oturup kainat denen birseyi yaratmaya karar vermesinin nedenleridir. neden bir tanri cani sikilip bir evren yaratir? evren olmasa ne olur olsa ne olur? niye bu tanri denen varlik ortaligi karistirmaktadir? gibi sorulara muhattap olan sebepler silsilesidir.
tabii ki o nur yüzlü hz. muhammed için. "sen olmasaydın, evreni yaratmazdım" gibisinden bir şey demiş ne de olsa. sanki onun doğacağından haberi yok. ya dalga geçiyor, ya da din kitapları bizi yiyor amq.
elin tanrısı, elin herifi için "evren" yaratsın. bizler de halen karı kız peşinde koşalım. şansa bak mına koyim.
herhangi bir sebep bulamaması. yani, tanrı evreni neden yaratmalıyım diye düşünmüş düşünmüş, en sonunda bir neden bulamamış ve sırf bu yüzden evreni yaratmıştır, sanırım. allahın işine karışılmaz. hem ne güzel takılıyoruz neyi sorguluyosun ki, şu güzel ortamı bozuyosun?
henüz kavrayamadığımız bir nedeni olduğu aşikardır zira insaoğlu bok böceğinin ne kadar muhteşem bir varlık olduğunu son 20-30 senedir keşfetti. bırak bok böceğini dünyayı evreni biz daha kendi vücudumuzda ne işe yaradığını bilemediğimiz bir sürü organ-doku ile uğraşıyoruz. 40 yıl öncesine kadar menüsküs yurtıklarında yırtık kısım değik menüsküsün tamamı alınıyordu ameliyatlarda sonra anladık ki amortisör vazifesi varmış.
mesela bademciğin, apandistin ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor hala.
kaldı ki evren! oraya daha çok yolumuz var. bir hikmeti vardır ancak anlayabilmemiz için baya bi zaman gerekiyor. senin gece gördüğün yıldızın sana ulaşan ışığıın 3 milyon ışık yılı uzaktan geldiğini aklın alıyorsa evrenin de neden yaratıldığını biraz kavrayabilrsin belki. düşünsene ışık hızında hareket eden bir gemin olsa o yıldıza ulaşman 3 milyon yıl sürecek belki de o yıldız çoktan bir süpernova patlamasıyla ömrünü dolurdu. sana gelen ışık 3 milyon yıl önce oluşan bir ışıktı. dehşey verici değil mi?
insanoğlunun asla öğrenemeyeceği sorudur.
biz insanlar sıkça düşünürüz; "tanrı evreni yarattı ve insanoğlunun emrine sundu" diye, halbuki kendimizi çok fazla önemsiyoruz. aslında biz insanlar, evren için hiçbir önem taşımıyoruz.
alo 190ın orasını biz bilemeyiz * diyerek cevapladığı sorudur. adamların bilmediği bir şeyi bulmanın gururuyla telefonu suratlarına kapatmam bir olmuştur.