yatırımı ilgili bankalara yapacaklar. 5 sene sonra bunlar sırra kadem basmış olacak. zamanın bankerleri gibi.. birde faizin adı olmuş devlet yardımı.. çakallar herşey işinize geldiği gibi değil mi?
ev alana % 15 devlet yardımı. görünürde iyi bir olay ancak olayın iç yüzü: konutta aşırı yapılaşmadan dolayı oluşan bir balon var bu durumda konutlar satılamıyor. kredi faizleri yüksek ( erdoğan onun için faiz oranları düşsün istiyor düşerse mortgage kredileri düşecek ) onun için insanımız akıllı ev alamıyor . şimdi ekonomide bir kural vardır arz talep ilişkisi diye arz fazla talep az ise konut fiyatları düşer. ama devletimiz ne yapıyor % 15 ben öderim diyor. zaten o konut fiyatları bırakırsanız % 15 gerileyecek neden o parayı inşaat firmalarına ödeyeceksiniz. mantıksız mı ? değil . eğer o inşaat firmalarının % 90 ı senin tekelindeyse ve o yapıların içerinde paran varsa mantıksız değil.
şimdi bazı vatandaşlarımız % 15 ucuz ev aldık diye düşünecekler . ( oysa zaten düşecekti ) o parayı alanlar inşaat firmaları ( dolayısıyla ak parti olacak ) sonra oluşan vergi borcunu tüm vatandaş olarak biz ödeyeceğiz. aynı kriz zamanında otomotivi canlandırmak için araba alanların ödemediği ötv yi milletin ödemesi gibi.
ev alana % 15 devlet yardımı < %3 (yarı yıl maaş zammı).
gösterilenin aksine bankada biriktirlenin %15'i verilecek.yani maaşlara zam yok bir de bankada para biriktirilecek ancak öyle.onun da %15'i verilecek yani bankada olmak koşuluyla 100.000 tl'si olan bir kişiye 15.000 tl devlet desteği sağlanıyor.araştırınız kendiniz kandırmayınız efendim.
Bireysel emeklilik için %25 ev için para biriktirene ,%15 devlet katkısı, gayet güzel bir katkıdır.
Tabi ergenler yine beğenmedi, don almak için babasından para dilenir, öteki de anca asgari ücrete bir iş kıvırmaya çabalıyor ama yok, gelir burda ev alana katkıyı beğenmez, kıçına kaş göz çiz de ona gülelim bence daha tatlı olursun, salak.
yastık altındaki zulaların ortaya çıkması hedeflenen akıl oyunudur. neden illa banka? benim cebimde nakit param var, verse ya devlet %15 ek.
Buradaki amaç şu; paran varsa ve bunu banka ile devlete bildirirsen devlet senden gelir vergisi, zart vergisi, zurt vergisi olarak kesinti yapacaktır. çakallık burada gizli.
bazıları devletin bunu hayrına yaptığını sanıyor. fakat işin aslı öyle değil. ekonomimize günde 100 milyon dolar sıcak para girmezse işler sarpa sarıyor. devlet parayı dolaşıma sokmak için türlü işler peşinde. mesela bireysel emeklilik fonuna yüzde 25 katkı yapıyor ama fondaki paraları bu süreçte kullanıyor. bir nevi vatandaşa borçlanıyor ve faiziyle beraber geri ödemeyi taahhüt ediyor. ne diyor 5 yıl hesapta kalacak para. bugün bir evi kredi ile alıp ödeseniz 5 yıl sonra o ev konumuna göre belki yüzde elli belki yüzde yüz prim yapacak. yani siz evi almayıp 5 yıl sonra almaya çalışırsanız belkide alamayacaksınız.
memleketin yarısından fazlası asgari ücrete çalışıyor ne biriktirecek nasıl biriktirecek? Ulan millet karnını zor doyuruyor ayda 20 lira mı biriktirecek zemin kat daire olmuş 120.000 lira. Ya o değilde hakikaten çok güzel taşak geçiyorlar bizle.
algı oyunu budur. secimde yaklaşıyor. sanacaklar ki 'devletim yine beni dusunuyor iyi seyler yapiyor' fakat kendi bu seyden yararlanamayacak. ulan asgari ucretle çalışan bi adamın ev almak gibi bir hedefi yok ki.adam karnını doyurmaya çalışıyor.güzel taşak. ama memurlar için iyi olabilir. fakat devlet bunun acısını kdv ile falan çıkarır.
maaşının bir kısmını ev alacak olanlara hibe edilmesi olayıdır.
devlet geçmişte çalışıp didinip ev alanlara da geriye dönük katkı yapacak mı? hayır tabiki. çünkü burada niyet farklı. sen bana sıcak paranı ver döndüreyim, konut stoğumu azaltayım derdindeler.
hem devlete güven olur mu? üç beş sene sonra o parayı geri alacağından da şüpheliyim. bir zamanlar bu ülkede konut edindirme yardım fonu diye birşey vardı. kisa adı key olan. maaşlardan zorunlu olarak kesilirdi. millet o parayı yirmi sene sonra kuş kadar olmuş şekilde ancak geri alabildi.
eğer illaki yardımcı olmak istiyorsun, tapu masraflarını indir, vergileri indir, faizleri indir, kredi peşinat oranını indir. ama mantıklı bir şey yap. paramıza göz dikme.
yaklaşan ekonomik krizi bertaraf etme çabasıyla birlikte devlet vatandaşın cebindeki hazır değerini piyasa dolaşımına sokması için bir tür bir koy beş al stratejisi. yani devlet ne oranda vatandaşın cebindeki parayı dolaşıma sokarsa, o kadar daha nakit ihtiyacını gidermiş olacak. aslında geçici bir çözüm bu asla uzun vadeli bir kaynak sağlanamaz.
yani bu destekle birlikte devlet nakit ihtiyacını giderirken sayısız konutu da satmış olacak. zaten bir inşaatın maliyeti satılan fiyatının neredeyse %60'ından bile az.
inşaaat sektörünün patlamasındaki en büyük sebep kar marjının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. yani aslında devlet %15 destek kredisi verip ev sahini yapacak vatandaşları sayesinde ekonomiyi ayakta tutmaya çalışacak bir müddet.
peki ya sonra...
bunun sonu yok sevgili ahali...
o ekonomik kriz gelecek. hani bu yapılanlar bir nevi devletin uyanmamak için saatin alarmını hep 10 dakika sonraya ertelemesi gibi. gün gelecek kalkacak ama iş işten geçtikten sonra...
edit: devleti yöneten hükümete kral rte nin söylediği şey şudur muhtemelen :
'' ne yapın edin seçime kadar ekonomiyi ayakta tutun. asla bir piyasa dalgalanmasına izin vermeyin''
heyhat ülkemizde hala garip bir şekilde inşaat balonu şişirilmek isteniyor. bu politika tamamıyla kentlerde toplu konutları ve yeşil alanları yağmalamaya yönelik bir politikadır. siz talep ettikçe sermayedarlar görebildiğiniz heryere inşaatlar dikecektir. lakin kısa sürede bu balonun nasıl patlayacağını göreceksiniz.
vatandaşına sevimli görünmeye çalışan hükümetin son icraatı.
dar bir iktisadi bakış açısıyla; süper lan! *
ama derinlemesine analiz edersek ... ı ııhh, sıkılır şimdi millet.
ne güzel iş dimi?
sen kalk kredi, faiz, kısıtlama peşinde koş; ardından vatandaşı kazık faiz oranlarıyla boğuşturarak elindeki konut stoklarını eritmeye çabala!
böyle atraksiyonlara gireceğine, adam akıllı gelir dağılımı yap, hemen her vatandaşın konut edinmesine yetecek nitelikte bir ekonomik döngü yarat, isteyen hemen her kimse konut edinebilsin!
ama yok, alalım verelim, müteahhitler kazansın, devlet nemelansın, vatandaş düdüklensin.
gereksiz eylem. ev alacaklara yardım edecek devlet diyerek de insanlar övmüyorlar mı bunları, bitiyorum! insanlar asgari ücretle geçinmek için çabalıyor. doğu'da soğuklardan insanlar, çocuklar ölüyorlar. batı'da da sokakta yaşayan, birazcık yemek için dilenen insanlar var. bu ülkede tonlarca "öncelikli" sorunlar varken ev alacaklara yüzde 15 devlet yardımına sevinenleri anlamıyorum. çok zenginsin zaten di mi, alayınız bunu bekliyordunuz! o yüzde 3 payı toplayamamıştınız, şimdi bugün ilk işiniz ev almak olacak!
söylenene göre tüm ev alanlara değil sadece tokiden ev alanların peşinat ödemeleri için geçerli yardım. amacına gelince sanıyorum ki "ev için ev için" diye altını çizdiklerine göre bankada bir mevduat hesabı açtırılacak ve o hesapta biriken paralar çekilemeyecek.
buda bizi bankaların kendi ürettiği krediye götürüyor. bankadaki mevduatların çekilememesi bankaların elinde kendi paraları olmayan krediler olarak kullanılabilmesini sağlıyor. yani sen 10.000 lira yatırıyosun a bankasına. bankanın elinde 10.000 lira oluyor. ben gidiyorum 10.000 liralık kredi alıyorum. senin paranı ben alıyorum. sen nasılsa o parayı çekemiyosun. senin paranı kullanıp faiziyle bankaya geri ödüyorum. banka bu parayı tekrar senin kasana koyuyor. ve faizi cebine indiriyor. tefecilik değil bak bu. tefecilikte bu kadar olmaz. ve bu faiz oranı %7 lere varan fahiş oranlar. öyle normal oranlarda değil. senin benim paramla onun bunun ihtiyacını görüp , rant elde ediyolar. sanıyorum ki özel sektörde bankaların söz hakkını biraz daha fazla artırmaya çalışmak için uygulanan devlet politikası bu.
dikkat ederseniz son zamanlarda halk bankasıdır , iş bankasıdır ne kadar banka varsa halka arz yaptılar. yani sermaye ihtiyacını halktan topladılar. bu piyasada ve ekonomide normal olarak yapılan bişey. özel sektörde şirketler yeni yatırımlar için sermayeyi genişletmeye yada yeni ortaklar için sermaye artırımına giderler. bunu da ya ortaklardan yada hisse senedi çıkararak halktan toplarlar. buna da sermayeyi tabana (Halka) yaymak denir. sen paranı şirkete koyar karşılığında bir kağıt alırsın. bi nevi kağıt-para alışverişi. şirkette o paranı yeni yatırımlarında kullanıp sana kârdan pay verir. neyse. bankalar bir kaç kez ard arda halka arza gittiler ve hisseler ne kadardan satıldı bilmiyorum. yeterli olmamış ki banka mevduatlarını arttırmak ve bankada kilitlemek için devlet teşviğine ihtiyaç duymuşlar.
yakın zamanda bekleyin ki bankalar ile devlet büyüklerinden birisi arasında büyük bişeyler olacak. belki bir banka bir ihaleye girecek ve bundan bazı devlet büyükleri rant elde edecek. mutlaktır. hele bir insanlar gidip bankalara mevduatlarını yatırsın. devlette gerekli yardımlar ile mevduatları şişirsin. sonra bakalım neler olacak. sözüme kulak verin bak. olacak bunlar.
evi satmak yasaklanacaktir muhtemelen. aksi taktirde bir rant kapisi olur ve parasi olanlar 3 yil biriktirip evi al sa t yapargem devletten alacagi yuzde 15 i cebe atar hem de alim satimdan para kazanir.