europa

    43.
  1. Yüzeyi buzlarla sarılı olan, Altının okyanusla kaplı olduğu tahmin edilen jupiter,in uydusu. Yaşam olabileceği düşünülüyor. Yaşam dediğimizde akıllı bir canlı formu gerekmiyor elbette en ufak bir bakteri bile umut verici olabilir.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1062585/+
    23 ...
  2. 3.
  3. lars von trier'in 1991 senesinde çektiği filmin adı. dogma95 ile alakası yoktur. film, avrupa'dan bir kesiti sunuyor. bu kesit, ikinci dünya savaşı sonrası almanya'dır. savaş bitmiş, abd almanya'da her yeri yakıp yıkmıştır; şimdi kurtadam* denilen nazi yanlısı almanlar yakalanmaya ve onlarla bir savaş sürdürülmeye başlanmıştır. işte bir nevi iç savaş ve işgalin içinde bulunan almanya'ya, alman asıllı amerikalı leopold kessler çalışmak için gelir. hayır, aslında filmin bir yerinde şöyle der: "bu kadar acı çekmiş bir ülkeye birilerinin şefkat göstermesi gerekiyor." leopold kendisinden pek de hoşlanmayan amcasının sayesinde zentropa adlı ulaşım şirketinin bir treninde yataklı vagon kondüktörü olur ve göstermek istediği şefkati ülkesine hizmet ederek göstermeye başlar. bu sırada zentropa nın sahibinin kızıyla tanışır ve bu varlıklı ailenin içine girmeye başlar. ama bundan daha önemli olan leopold un iki taraf arasında sıkışıp kalmasıdır. amerikalılar kendisine ajanlık, muhbirlik teklif ederken, naziler ise yapacakları sabotajlarda kendilerine yardım etmelerine ister. hikaye bu yönde ilerlemektedir.
    ama bizim için daha önemli olan şeyler vardır. o da lars von trier'in anlatım zenginliğidir, görsel açıdan olabildiğince titiz oluşudur. film siyah beyazdır ama filmin bazı yerlerinde bir kısım kişi ya da nesne renklendirilmiştir. filmin önemli karakterlerinin* bazı sahnelerinde renk vardır. renk vardır diyorum çünkü tüm kare renkli değildir; kişi renklenmişken arka plan siyah beyazdır ve sanki siyah beyazlığın dışına çıkmış kişi filminde dışına çıkmış gibi arka plan büyür. hoş bir anlatım biçimidir. mesela bunun bir diğer örneği intihar sahnesinde olur. intihar sahnesinin etkileyiciliğini kanın kırmızını rengini vererek müthiş bir şekilde sağlar.
    bunun dışında filmin bir anlatıcısı vardır demek isterdim ama öyle değil. evet filmin başından sonuna kadar araya giren bir ses vardır ama bu ses ne olaylara şahit olmuş bir kişi ne olayları hikaye eden kişi ne de olayların kahramanının ta kendisidir. başta anlamamız gereken şudur ki bu bir hipnozdur ve kahramanımız leopold bu hipnotizma ile olayları tekrar yaşamaktadır. hipnozu yapan kişi* filmin hikayesini yönlendirende kişidir. filmin başında 10 a kadar sayar ve avrupa yolculuğunu başlatır ve yine filmin sonunda bu kez sayarak yolculuğu bitirecektir.
    lars von trier'in bu filmi adı sebebiyle büyük bir beklenti oluşturabilir. düşünün ki bir kıtayı, bir kültürü sinema yaparak anlatabilmek; yapılabilirse o bir şaheserdir. ben yönetmenin bunu başarabildiğini düşünmüyorum. evet, çok iyi bir film ama şaheser değil. lars von trier bu filminde bir kültürden çok o kültürü meydana getiren insanı ya da dünyanın her hangi bir yerinde bizler gibi düşünen, yaşayan ve oluşturan insanları anlatmıştır. bu anlatımı çok zengin ve titiz bir biçimde yapmıştır. ayrıca yönetmen bu anlatımı taraf tutmadan sadece insanı ele alarak yapmış. nazi ye dair pek çok film taraflı olmuştur haklı ya da haksız bir biçimde. yönetmen bunları aşarak, tarihi yansıtmanın, gerçekleri göstermenin üstünde bir şeyler yapmaya çalışmış. bu çabası, bu usta yönetmenin en takdire değer yanıdır bence.
    110 dakikalık bu film kesinlikle seyretmeye değerdir. kısaca lars von trier'in gözünden avrupa...
    3 ...
  4. 44.
  5. nasa tarafından yüzeyinde su buharı tespit edilmiş, jüpiterin en yakın ikinci uydusu.

    eğer su buharı bulunduğu kesinleşirse, nasa bu gezegen ile ilgili bir çok araştırma yapabilir.
    2 ...
  6. 47.
  7. jüpiterin 3000 km çapındaki, dünyaya göre epey küçük uydusu.

    atmosferi marsın atmosferinden bile ince, atmosfer basıncı gaz halindeki oksijeni tutamayacak kadar düşük, jüpiterin manyetik alanı nedeniyle güneşten gelen radyasyon ışınlarından korunuyor olabilir diyorlar ama bunun da bir kesinliği yok bildiğim kadarıyla.

    yüzey sıcaklığı desen -93 santigrat derece.

    yani dünyadaki gelişmiş herhangi bir yaşam formunun orada yaşayabilmesine imkan yok.

    yok ama nasa o kadar umut pompalıyor ki bu küçük uydu hakkında, insan bir şekilde merak ediyor. 10 senedir ara ara bakarım hakkında ne gibi bulgular elde edilmiş diye. 10 yıldır da nasa tarafından sürekli "10 yıl içerisinde" ile başlayan cümleler kurulur ama doğru düzgün hiçbir gelişme yaşanmaz.

    yüzeyi buzla kaplı diyorlar ama yanlış. 40-50 km kalınlığındaki buz, buz değil donmuş okyanustur.

    altında ilkel ve gelişmemiş canlılara ev sahipliği yapabilecek bir su katmanı bulunabilir diyorlar. neye göre ilkel? insanoğlunun sınırlı ufkuna ve dünya gibi kainatta zerre dahi olmayan bir gezegenden edindiği tecrübelere göre.
    2 ...
  8. 9.
  9. santananın mukemmel bir parcası.enstrumantel de ustune tanımam.
    1 ...
  10. 28.
  11. yüzeyinde su ihtiva ettiği iddia edilen jüpiter uydusu. burayı keşif için 1989' da yollanan (ve ismini europa' yı keşfeden kaşiften alan) galileo uydusunun çektiği görüntülere göre gezegenin yüzeyinde göller, hatta okyanuslar bulunması ihtimali epey kuvvetli (imiş). suyun varlığını yaşamı da akla getireceğinden eğer bu doğruysa europa dünya dışı yaşamın bulunduğu en yakın merkez olabilir. europa' da su ve yaşam olma ihtimali daha önce de zibilyon kere belirtilmişti; ama bu ihtimal artık ortaya atılan bir iddia kadar basit değil. europa yapısal olarak demir bir çekirdekten ve onu kaplayan silikat kayalardan meydana geliyor, üzeri ise büyük oranda buzla kaplı. asıl iddiaysa bu buzların altında sıvı halde okyanus ve göllerin olduğu ve buralarda yaşamın olduğu yönünde. elbette güneşten bu derece uzakta sıvı halde su bulunması ihtimali fazla iyimser olabilir, çünkü suyu sıvı halde tutmak enerji gerektirir. bu enerjinin de ışık yerine gelgitlerden sağlandığını öne süren bir hipotez mevcut. sonuç olarak, yaşam bir yana, europa' da sıvı su bulunması ihtimali hiç de az değil. bunlar boş keşifler değil, su içeren bütün gezegen ve uydular, ileride teknolojimiz elverdiğinde insanların kolonileşmesi için uygun olacak olan gökcisimleri, çünkü dünyaya sığmıyor olduğumuz ortada, kaynakları bizi beslemeye yetmiyor. nasıl ki beş yüz sene önce europa' dan çıkıp amerika' ya gittiyse insanoğlu belki yarın dünya' dan ayrılan bir grup da europa' ya gidebilir. (buna da ironi deniyor sanırım)
    1 ...
  12. 37.
  13. Gök bilimciler, gaz devi Jüpiter’in uydusu Europa’da sıcak su kaynaklarının izine rastladı. Hubble teleskobu, uydunun yüzeyinde tespit ettiği ve Uzay boşluğuna 200 km uzunluğunda su püskürten iki gayzerin fotoğraflarını çekti. Püsküren su buharının uzunluğu, Everest'in yaklaşık 20 katına denk geliyor.

    Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABD’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Lorenz Roth, “Heyecan verici bir keşif yaptık... Aldığımız sonuçlar beklediğimizden çok daha belirleyici” dedi.

    Bilim insanları, Europa'nın jeofiziksel faaliyetlerinin, yaşam olasılığını güçlendirdiğini belirtti.
    kynk: ntvmsnbc
    1 ...
  14. 13.
  15. Jüpiter'in doğal uydularından biridir. 1610 yılında Galileo Galilei tarafından bulunan dört büyük uydudan (Galilei uyduları) gezegene yakınlık açısından ikinci sırada bulunanıdır, bu nedenle Jüpiter'in 'II' numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır. Europa'da hayat olabileceği konusuda iddialar vardır. 3000 kilometre çaplı gezegenin yüzeyi buzla kaplıdır.
    1 ...
  16. 2.
  17. enstrümantel santana şarkısı.
    1 ...
  18. 11.
  19. eclipse 3.3.2 versiyonunun kod adı. kod adı ganymede olan 3.4 versiyonundan önceki versiyon. ganymede versiyonuna göre daha hızlıdır, daha az kaynak kullanır, performansı daha yüksektir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük