ingiltere,almanya,ispanya,italya ortak yapimi 4.nesil savas ucagi. bu dort ulke haricinde avusturya hava kuvvetleri tarafindan 15 ve suudi arabistan kraliyet hava kuvvetleri tarafindan 72 tane siparis edilmistir.
avrupa uçağı olup yalnızca amerikan uzun menzilli havadan hava füzesi taşıyabilen enteresan savaş uçağı. uçak geliştirmiş silah geliştirmemiş şakirtler.
türkiye nin binbir ısrara rağmen almaya yanaşmadığı savaş uçağı. yalnız olay başkaymış. bir zamanlar türkiye tornado almak istemiş, yunanistan ın abilerine \"benim düşmanıma uçak mı satacaksınız\" çıkışmasından sonra almanlar vazgeçmiş satmaktan. sonrasında ise türkiye avrupadan avcı uçağı alma olayını kapatmış. zannediyorum bundan sonra avrupanın türkiye ye savaş uçağı satması mümkün değil.
Avrupa nın en iyi savaş uçağı üretmek için ingiltere italya ispanya ve almanya bir araya gelerek ürettiği uçak hem havadan havaya hem de havadan karaya saldırı gerçekleştirebilir.
sahiden tırt uçak. yani verdiğin paraya göre aldığın bu uçak tırt daha açık ifadeyle. sen o kadar para öde tek numarası dikine hızlanabilmek olsun. bizden 18 milyon dolarlık f-16 ne kullanıyorsa bu da benzer silahları kullanır. stealth desen değil, gövde içi pilon desen yok. 2 motor var ama f-35 in tek motorunun yarısı kadar güçlü değil. hem kendi maliyeti hem idame maliyeti son derece yüksek. 4-5 nesil ancak denebilir, beşinci nesil jetlerin kesinlikle gerisinde. kokpitinden bile belli bu uçaktan bir cacık olmayacağı. türkiye almamakla iyi etmiş.
türkiye nin yavaş yavaş mecbur kaldığı harbe hazırlık oranı düşük uçak. bir de ikinci el gelecekmiş. son zamanlarda yine türk kamuoyunu meşgul etmektedir. ingiltere ile pazarlığa oturduk diyorlar. keşke f-100 ve f-104 leri emekli etmeseydik...
BBC nin iddiası olarak hergün haber çıkıyor, daha birşey yok ortada. Devlet görüşme yaparak abdye alternatifsiz değilim mesajı veriyorda olabilir. Bunlar diplomatik hamleler. Sonuçta işimize yarıyorsa alsınlar tabiki.
F-16 muadili veya belki biraz daha iyice olan Avrupa üretimi savaş jeti.
F16'lara en büyük alternatif dense de Almanya'nın onay vereceğini düşünmüyorum.