abi doğal bu yaa, kimyasal'a bulaşmam ama ot doğadan gelir zararı yoktur diyen zihniyetin ürettiği cümle.halbuki bunu savunan kişi çoktan doğanın kollarına bırakmıştır kendini, uçuyordur..
gayet doğru söyleyen zihniyettir, sigarada bağımlılık yapan madde nikotindir, fakat esrarda böyle bir madde bulunmamaktadır.Ayrıca şu ana kadar "esrar krizine girdim abi bana esrar bul" diyen birinede rastlanmamıştır tarafımca.
bağımlılık yapmadığı doğrudur. bu nedenle bu zihniyet için doğru bir önermedir zira. o kadar çpk hastalığı tetikler ki vucütta, başta akciğer kanseri olmak üzere. saysak sabah olur...
kendilerine ince bir nah cekmek istedigim ama ayni zamanda kucaklayip ,ters cevirip kiclarina kiclarina vurup saplak manyagi yapmak istedigim guruhtur.
yanlis onermedir. esrar fiziksel olmasada sosyal ve ruhsal olarak bagimlilik yapar. kisinin en onemli sosyal aktivitesi esrar olur. hic tavsiye edilmez.
işin bilimsel tarafına dayanarak konuşuyorsa eğer doğru söyleyen zihniyettir bir bakıma. çünkü bu tip bağımlılıklar ikiye ayrılır efendim:
1)fizyolojik bağımlılık
2)psikolojik bağımlılık
esrar dediğimiz uyuşturucu madde'nin yaptığı bağımlılık ikinci gruba tekabül etmekle beraber herhangi bir fizyolojik bağımlılığı yoktur. fakat esrar'ın bilinen en büyük tehlikesi tam bir tetikleyici olmasıdır. esrar belki diğer uyuşturucular kadar zararlı değildir ve bağımlılık yapmaz fakat öbürlerine geçmeniz için öyle bir zemin hazırlar ki nereye düştüğünüzü bile anlayamayabilir, elinizde şırınga ve serumla kendinizi terk edilmiş bir bok çukurunda bulabilirsiniz. esrar'ın uyuşturucu pazarında ki en büyük görevi diğerlerini içecek cesareti insanda depolamasıdır.
öte taraftan esrar'ın oluşturduğu psikolojik bağımlılığı atlatmanın tek yolu kişinin kendisinden geçer. kafa yapısını değiştirmesi gerekir ki bu oldukça zor olduğundan bunun aşılması, fizyolojik bağımlılığa nazaran çok daha zordur.
bu yüzden evet, esrar herhangi bir fizyolojik bağımlılığa sebebiyet vermez. ama kendini size hiç unutturmaz. durup dururken canınız bir tane yakmak ister. yani burdaki kavram vücut istemi değil, duygusal açıdan hissedilen bir özlem olarak kabul edilmelidir.
esrar ve kokain... uyuşturucu dünyasının bebek yüzlü katilleridir deyim yerindeyse. evet fiziki olarak argoda "düşüş" dedikleri olay yoktur bu iki uyuşturucuda. hani krizine girilmez belki. ama işin "psikolojik" boyutu bu kadar masum değildir. esrar kullanmış ve sarhoşluğun tadına varmış bir insan, sürekli aynı güzelliği yaşamak ister. ve tekrar kullanımlar başlar. ortada hala bir kriz yoktur. ki çok canı isterse 2 tane sigara içer üstüste geçer gider. kokainde tadımsama durumu yaşamaz belki ama onda da temelde o masal alemine dalma isteği tetikleyicidir.
derken kullanım süreleri arasında daralmalar gözlenir. misal elinizde 10 gram ot olsun. ve siz bunun 5 gramı ile istediğiniz sarhoşluğa ulaşabilin. geri kalan 5 gram otun minimum 3 gramını daha o anki gazınız ile tüketirsiniz. bu da gene psikolojik dinamiklerin etkisinde gerçekleşir. derken haftada bir parti vermeye başlarsınız. sonra bu 3 günde bir olarak devam eder ve nihayetinde "akşam olsa da eve gidip cigaramı tüttürsem" kıvamına gelirsiniz. he tekrarlıyoruz bu bir fizyolojik bağımlılık değildir. ama en az onun kadar tehlikelidir.
derken giyim-kuşamınıza, saç-sakalınıza daha az özen gösterir hale gelmişsinizdir. planlarınız sürekli yarım kalmakta, hayatınızdaki insanlara verdiğiniz sözler uçup gitmektedir çoğu zaman. sürekli bir unutkanlık ve dikkat dağınıklığı da uzun vadeli etkileri arasındadır. ki bir insanın kontrol mekanizmasını kaybetmesi kadar acı bir şey yoktur şu hayatta. velhasıl bu tür şeylerin temelinde nefis vardır ve bir insanın başetmesi en zor olan düşman kendi nefsidir.
yani yasakta nolmuş. herkes gene içiyor. bence yasal olursa en azında ot diye toz diye sattıkları haltın ne olduğu paketinde yazar . son kullanma tarihi falanda yazar. devlet vergi kazanırç mafya aç kalır.