tamam bir türk kahvesi değil ama güzel elleriyle kahveyi yapıp nazlı nazlı odaya süzülen yar olmayınca tercih sebebidir. koy fincana, çek suyunu, fırtlat gitsin.
öncelikle espresso makinede değilde her italyanın evinde demirbaş olan espresso cezvesiyle yapılmalıdır. şöyle düşünelim, nasıl ki bir elektrikli cezve asla bakır cezvenin yerini tutmuyorsa bu da aynı şekildedir. italya'da kahve dediğiniz vakit önünüze espresso ristretto gelir. bu espressonun klasik halidir ve suyla inceltilmemiştir. acı ve yoğun kahve sevmeyenler için espresso lungo * tavsiye edilebilir, suyla seyreltilmiş halidir. cappuccino espressonun süt ile yapılan köpüklü çeşididir. bunların dışında italyanca'da lekelenmiş anlamına gelen ''macchiato'' vardır. macchiato ise tek veya double espresso üzerine lekecikler halinde süt köpüğü damlatılmasıyla oluşur. caffe corretto ise espressonun içerisine koyulan ''amaro'' yani sert likörler ile sunulmaktadır* (bkz: caffe corretto) espressonun başlıca çeşitleri bunlar olmakla birlikte zamanla çeşitli kültürlerde farklı isimlerle çoğaltılmıştır americano. tam anlamıyla, özellikle kahvede yoğun ve çarpıcı tat arayanlar için bağımlılık yapıcı olduğunu söyleyebilirim. özellikle caffe corretto. ne yazık ki italya'da bir kaç euroya içtiğimiz bu güzel kahveler burada günde 3-4 kez içemeyeceğimiz kadar uçuk fiyatlarla, üstelik daha düşük kaliteyle sunulmaktadır. bu yüzden bağımlıları için tek çare bir espresso cezvesi ya da espresso makinesi edinmek. (bkz: nespresso) buon appetito! *
(bkz: lavazza) makbul olanıdır. her yerde farklı söylenişi olmakla birlikte, biz de kısa ve uzun denir.
ikisine de aynı ölçekte kahve konur, uzunda su fazladır. yanında herhangi bir meyve suyu shot ve su ikram edilmesi güzel olur.
kapsül versiyonları vardır bunların, evde de aynen dışarıdaki gibi* espresso içmenize olanak sağlar.
nespresso kraldır, tchibo'nun cafissimo'su ise en iyi fiyat performans ayarını sunar.
(bkz: nespresso)
(bkz: cafissimo)
günümüzde içilen pek çok kahve türünün de yapımında kullanılır. daha doğrusu o kahveler aslında birer espresso türevidir.
Americano: Cappucino bardağı büyüklüğünde bir kupada, tek veya double espresso üzerine, kupa doluncaya kadar kaynar su eklenir.
Cappuccino: Bardağın 1/3'ü tek ölçü espresso, 1/3'ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır. Üzerlerine bardağın 1/3'ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.
Latte: Tek veya double espresso buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Tercihe göre üzerine çok az miktarda süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
Macchiato: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur.
Con Panna: Panna kerema demektir. Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenir.
Biz türklerin espresso yerine "ekspresso" ya da daha değişik tabirler kullanarak anlatmaya çalıştığımız, "türk malı" adlı programda da bu tür kullanımına sıkça rastladığımız, tadı gayet güzel bir içecek türüdür...
italya'nın resmen milli içeceği. biz türk insanı nasıl sabah akşam çay içiyorsak italyan insanı da bu şekilde sabah akşam espresso içmektedir. bizde nasıl her evde çaydanlık varsa italyanlarda da bu şekilde ocağın üstüne konulan espresso aleti vardır.
bu kez değişiklik olsun vabında kafeteryadan istediğiniz, hayalinizde nescafe fincanında gelmesini canlandırırken türk kahvesi fincanının üçte birini dolduracak şekilde hazırlanıp önünüze sunulan ve yaşadığınız büyük hayal kırıklığına 4.5 ytl ödediğiniz tövbe ettiren içecek.
koyu kavrulmuş, espresso ayarında çekilmiş kahve çekirdeklerinin içinden 10-15 atmosfer basınçla, yaklaşık 96 derece ve 30 ml suyun geçmesi ile oluşur. en iyisi büyük makinalarda yapılır.
ayılmak ve yorgunluğu gidermek amaçlı kullanılan, işe yarayan içecek.
alıştığınız takdirde, nescafe, cappucino ve türevlerine katlanamayabilirsiniz.
hem, illa ki cafelerde, pahalıya içilirse tat verir diye de bir şey yoktur; evinizde, kendi imkanlarınızda da gayet güzel yapılabilir.
ve evet, şekersiz, sütsüz, hiçbir şeysiz içilmelidir.