yorgunluk, bulunulan ortamdan sıkılmak, havasız kalmak, uykunun gelmiş olması dışında; fazla anti depresan kullanımı esnemeye neden olabilir. Doku sertleşmesinin habercisi olabilir.
aynısını karşıdakini yapmaya zorlayan eylemdir.
teyzem bebeğine yoğurt veriyordu. klasik çocuk kandırma eylemi olan başkasının ağzına mamayı gönderme eylemi yapılmaktaydı. tam bu sırada eniştem esniyordu. fakat teyzem bunu görmemişti. uzatılan kaşığa ağzını açtığını sanmıştı. eniştemin ağzı bir anda mama ile dolmuştu. hayatımda gördüğüm en cici olaylardan biridir. koptuk abi ya.
genelde uyku gelmişken vuku bulur ve daha cok uyku getirir, uyumamak gerekiyorsa cok pislik bir durumdur, uyunabilir bir zaman dilimi mevcutsa da cok guzeldir, gevşetir insani, pelte eder. *
amerikalı bilim adamlarına göre beynin serinlemesini sağlayan olay imiş. şöyle ki; insanların beyinleri ısındıkça daha cok esnerlermiş. enteresan. ama gayet mantıklı...
diyaframın tamamen gerilmesi ile derin bir nefes aldıktan sonra boğaz, burun, göz ve kulak arasındaki kanalları bir güzel temizleyip nefesin geri verilmesi.
aynı zamanda enerji akışı yaratır.tüm yorgunluğun getirdiği stres ve kötü enerjiyi genellikle başarılı şekilde buşaltırız.ortamda bulunan diğer kişilerin de esnemesi bu enerji akışı yüzündendir.
yorgunluk, açlık veya can sıkılması durumlarında ortaya çıkan istemsiz bir derin nefes alma koşuludur. Esnemenin bulaşıcı oluşu konusunda henüz kesin bir fikir birliğine varılamamıştır. Ancak psikolojik bir durum olduğu konusunda hemen tüm bilimadamları fikir birliği içerisindedir. Çünkü istemli olarak engellenebilir veya durdurulabilir. Öte yandan, vejetatif sinir sistemi etkisiyle ortaya çıkan bir hal olduğu için istemsiz bir davranış olarak kabul ediliyor. Beynimiz veya akciğerlerimiz fazladan oksijene ihtiyaç duyduğunda esnediğimiz konusundaki görüşler de oldukça yaygın. Ortalama bir esneme 6 saniye kadar sürer. iyi bir esneme için, yüz ve çene kaslarının gerilmesi ön koşuldur. insanın dışında birçok hayvan grubunda da esneme görülür. Kuşlar, sürüngenler, memeliler ve hatta bazı balıklarda bile esneme görülür. Genel olarak gülme veya ağlama gibi, ruh halini dışarı yansıtan bir davranıştır.