1929 - 1989 yillari arasinda yasamis en son arabesk filmini yonetmis, emektar rahmetli yonetmen. her ne kadar, cekmis oldugu filmlerinde kemiklesmis bir kadrosu olsa da, cekmis oldugu komedi filmleri, cok cok ortalamanin ustundedir, her nasil natuk baytan kendisine absurd bir komedi tipi tutturduysa, ertem egilmez de ona gore, durum komedisi ile birlikte, oyuncusunun yaraticiligini benimseten rollerden komedi cikartmasini bilmistir. ayrica, cok sert ve de asabi birisi oldugu soylenir. allah rahmet eylesin.
arabesk filmini çekerek türk sinemasıyla ilgili kompleksini ortaya koymuş yönetmen. kendisini bilinçli ve yeterli göstermek için, izleyen, gülebilen hatta gülünmesi için gösteren konumuna yükseltmesi zavallıca. biz yeşilçam filmlerini hala güzel hatıralarla anarız. hatta hala şener şen' e kemal sunal' a güler, aliye rona' ya kızar, ilyas salman' a acır, engin çağlar ile hülya koçyiğit' in kavuşmasıyla mutlu oluruz. bundan niye gocunalım.
ödülleri:
----------
(bkz: bir millet uyanıyor) 4. antalya uluslararası altın portakal film festivali en iyi film.
(bkz: kalbimin efendisi) 7. antalya uluslararası altın portakal film festivali en iyi yönetmen.
(bkz: sev kardeşim) 9. antalya uluslararası altın portakal film festivali en iyi ikinci film.
(bkz: arabesk) 26. antalya uluslararası altın portakal film festivali jüri özel ödülü.
Eğilmez' in kahramanlarını analiz edince şu tablo çıkar karşımıza ; karakterleri ezilmiş, çaresiz ama çıkış aramaya çabalamış sıradışı olmayan -bu tavırlarıyla belki de sıradışı olan- insanlardır.
Diğer komedi eserleri verenlerle arasındaki düşünce farkı ise bariz olarak güldürünün odak noktası insanı değil, olayı almasıdır. Son filmi Yeşilçam gelenekleriyle -ki önceki dönemlerinde aşk filmleriyle de bu geleneklere katkısı olan bir yönetmen aynı zamanda- zekice alay eden Arabesk' tir.