türk sineması yeşilçam öncesi ve yeşilçam sonrası diye ikiye ayrılır. bana göre böyle. ha siz diyebilirsin ki ben metin erksan gibi daha yapısalcı bir bakış açısıyla bakıyorum türk sinemasına. olabilir... ya da halit refiğ gibi politik bir zeminin üzerine oturtuyorum türk sinemasını, hay hay... ya da diğer binlercesinin zırvaladığı gibi zırvalayabilirsiniz ama bence türk sineması yeşilçam öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılır. her açıdan; teolojik, teknik, hikaye, ekonomik, sosyolojik... her şeyiyle bambaşka iki alemi kapsıyor: öncesi ve sonrası. Eğilmez 1989da ölünce yeşilçam devri kapanmıştır.
oğlu gibi sevdiği Tarık Akan'ı sürekli “Ferit” ismiyle oynatmasının nedeni, erken kaybettiği oğlunun adının da Ferit olmasıydı. Oğlunun ismini Tarık Akan'la yaşatmak isteyen yönetmenin ona filmlerde verdiği bu isim Tarık Akan'a da oldukça yakışmış ve bu isimle tam 12 filmde oynamıştır.
Efsanevi yönetmen. Çektiği onlarca film vardır. Hepsinden ayrı ayrı tat alırsınız ama bütün filmlerinde çok güzel işlediği bir duygu vardır; aile olmak, birlik olmak. Belki de bu yüzden bu kadar sevilmiştir bu yönetmen.
içimizi burkan, yüzümüzü güldüren yeşilçam klasiklerinin mimarıdır. bugün de doğumunun 85. yıl dönümüdür.
google da büyük usta anısına doğum yıl dönümünde hoş bir jest yapmıştır. anasayfadaki görsele tıkladığınızda ertem hoca ile alakalı sayfalara göz atma fırsatı bulabiliyorsunuz.
film setlerinde koltuğundan neredeyse hiç kalkmayan bir yönetmendir. ustalığı sayesinde oyuncuları da sıkmaz bu hareketi. genellikle tiyatroda kullanılan "gülme boşluğu" diye adlandırılan olayı sinemada uygulayabilen nadir yönetmenlerdendir. bunu yapabilmesinin nedeni ise bir sosyolog edasıyla halkını çok iyi tanımasıdır. özellikle kendi filmlerinin gösterimlerine gizlice girip, salonun en arkasında oturarak salondaki insanların nerelerde ne sıklıkla güldüğüne dair gözlem yaptığı da sıklıkla anlatılmakta ve yazılmaktadır. kısacası türk sinema tarihinin büyük amcasıdır.
herkesın taptıgı, öve öve bitiremediği filmlerın efsanevi yönetmenidir . nedense bu '' herkes '' kendisine karsı büyük nankörlük etmektedir . türk sinemasının en büyüğüdür . aynı zamanda kendı çekmedıgı önemlı fılmlerın de senarıstıdır . 96 fılmde de yapımcılık yapmıstır .
gelmiş geçmiş en iyi yönetmenimiz . sigaraya aşırı düşkündür . herkes filmlerini anırarak izlese de burada adının altı boş kalmış . aslında bu, burasının ne kadar boş bir yer olduğunun kanıtı. sadece komedi alanında çok başarılı değildir. buradaki yavşakların sürekli ağladıklarından dem vurdukları (bkz: canım kardeşim) filmini de çekmiştir. yüzlerce entry girilen filmin yönetmenine tek övgü bie düzülmemiş . arabesk filminde vasat türk sinemasıyla dalgasını feci geçmiştir . engin çağlar ile hülya koçyiğit' in kavuşmasını isteyen akıl fakirleri anlayamaz .
rıfat ılgaz'ın hababam sınıfı adlı eserini sinemaya uyarlayan fakat eser sahibine beş kuruş koklatmayan karakter yoksunu kameramandır. ve evet kameramandır.