Bilgi: Ermeniceye Giriş niteliğindeki ilk kurda 38 harflik alfabenin tanıtımı, okuma kuralları, yazı çalışmaları, Ermeni harfleriyle Türkçe metinlerin deşifresi, alfabe öğrenildikten sonra; temel bilgiler olan sayılar, aylar, günler, renkler, selamlaşma, yiyecekler, meslekler, fiiller ve fiillerin şimdiki zaman ve gelecek zamanda çekimi, yaş ve saati söyleme gibi bilgilerin öğretilmesi planlanmaktadır.
Ermenice Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir dildir. Alfabesi M.S.405 yılında bir din adamı olan Aziz Mesrob Maşdots tarafından bulunmuştur. Ermeni alfabesi daha sonra iki harfin de eklenmesiyle son halini almıştır. Batı ve Doğu olmak üzere iki lehçesi vardır. Batı Ermenicesi Türkiye ve Batı Ermeni Diasporasında, Doğu Ermenicesi ise Ermenistan ve eski Sovyet coğrafyasında kullanılmaktadı
--spoiler--
beğendiğim öğrenmeye çalıştığım bir dil. bunu kullanan millet her ne kadar kulağı kıllı keko yamyam terörist bebek katili olsa da, böyle teröristlerle gurur duysa da sağlam bir dil. dil bilimciler farsçanın bir lehçesi olduğunu düşünmüş ama ikisini de az çok bilen biri olarak diyebilirim ki farsçaya sadece fonetik olarak benziyor. yani kulağa benzer geliyor. ancak fonetik olarak hiç benzemediği hemşince, bu dilin lehçesidir. kulağa çok farklı gelsede ikisi aynı dildir tam tersi farsçayla ermenice kulağa benzer gelse de farklı dillerdir. neyse siktir edin.
genellikle ikiye ayrılıyor gibi.
türk halk müziği ezgilerine benzer ezgilere sahip ermenice şarkılardaki dil gerçekten farklı.
günlük hayatta aşina olmadığınız bir fonetik gibi geliyor.
ama ezgi olarak doğu-kürt türkülerinin ezgilerine benzer ezgilere sahip ermenice şarkılarındaki dil kürtçe fonetiğinin de birebir aynısı.
fonetik açıdan iki grup arasında büyük farklar var gibi.
sanırım doğu ermenicesi ve batı ermenice arasındaki dil ve kültür farkından kaynaklanıyor.
Mer Hayrenik Azat u Ankakh.
(Ana vatanımız özgür ve bağımsız)
Vor aprele dare dar.
(Asırlarca böyle yaşadık)
Yur vordik e a kanchum e.
(Şimdi evlatların seni çağırıyor)
Azat Ankakh Hayastan.
(Özgür bağımsız ermenistana)
hint-avrupa dil ailesinden olan, batı ve doğu olarak 2 lehçeye sahip dil.
405 yılına kadar net bir alfabesi olmamıştır bu dilin. 405 yılında "Aziz Mesrop Maştots" isimli bir ermeni, anadolu topraklarında araştırmalar yapıp, biraz da kendi uydurmasyon becerileri ile ortaya bir alfabe çıkarmış. bugün bu alfabeyi kullanıyorlar.
dillerindeki genellikle argo kelimeleri bizim dilimize de geçmiş, mesela ufak çocuklara "bızdık", yaşlılar için kullanılan "moruk", cimri anlamına gelen "pinti" gibi kelimeler ermenice. unesco, "soyu tükenen, tehlikedeki diller" grubuna almış bu dili, konuşan insan sayısı çok az olduğu için.
ermeniler insanlık ve merhametten yoksun bir halk olduğu için, bu kafa ile giderlerse dilleri de kendileri gibi dünya üzerinden silinip gidecek.