erkin koray

entry433 galeri31
    25.
  1. 26.
  2. kullandıgı gibson sg gitardan dunyada yalnızca 4 tane vardır.*
    3 ...
  3. 27.
  4. Türk Rock Müziği'nin en büyük isimlerinden olan Erkin Koray, 24 Haziran 1941'de istanbul'da doğdu. Annesi Vecihe Koray'ın, istanbul Belediye Konservatuarı'nda Klasik Batı Müziği piyano öğretmeni olmasından dolayı, sanatçı küçük yaşlarda müzikle tanıştı. 5 yaşında annesinden piyano dersleri almaya başladıktan sonra, Alman Lisesi'nde okurken rock müziği ile tanıştı. Aynı zamanda okulda okurken konservatuara da devam etti. Sanatçı, 29 Aralık 1957 yılında, 16 yaşındayken, Galatasaray Lisesi'nde piyanoyla ilk konserini verdi.

    Bu konser, Erkin Koray'ın hayatında büyük bir dönüm noktasını teşkil etti. Çünkü bu konser aynı zamanda sanatçının müzik hayatının da başlangıcı idi. ilk konserinden bir ay sonra Koray, 25 Ocak 1958'de Eminönü Halkevi'nde, 20 gün sonra da Almanya ve Avusturya Liselerinde konserler verdi ve artık konserler birbirini takip etmeye başladı. Bu konserlerden sonra gazeteler artık kendisinden "Rock'n'Roll Kralı" diye bahsetmeye başladılar.

    1960'ların ilk dönemlerine gelince Koray, "Erkin Koray ve Ritmcileri" isimli grubuyla, kendisinin gitar çalıp söylediği ve rock'n'roll çaldığı bar ve klüp programları yaptı. 1962 yılında ise ilk 45'liği "Bir Eylül Akşamı"/It's So Long'u yayınladı. Çıkarttığı 45'likten sonra askerliğini 1963 - 1965 yılları arasında Eskişehir Hava Kuvvetleri Caz Orkestrası'nda gitarist - solist olarak yaptı. Askerden döndükten sonra bir süre daha ingilizce çalışmalarına ve klüp programlarına devam eden sanatçı, bu programlarından birinde istanbul Plak şirketinin yetkilileri ile tanıştı ve 1967 yılında ülkede büyük şöhret olmasını sağlayan "Kızları da Alın Askere" isimli 45'liğini yayınladı.

    Saçlarının uzunluğundan dolayı tepkiler de alan sanatçı, 1970'e geldiğinde, "Yeraltı Dörtlüsü" grubunu kurdu. Daha sonra Batı müziğini yerinde tanımak ve incelemek amacıyla, O sırada Beatles'ın da oradan şöhret olduğu, müziğin kalbinin attığı yer sayılan Almanya'nın Hamburg kentindeki Star Club'a gitti. Koray, burada her gün çalan en az üç ingiliz grubunu izledi ve bir çoğuyla da tanıştı. Bu arada Hiccups adlı bir Alman Grubu'yla da sahneye çıktı ve daha sonra o grubun basçısı Bernhard Weber'i yanına alarak Türkiye'ye döndü ve bu olay Türkiye'de Hard Rock döneminin başlangıcı oldu.

    Çıkarttığı hit parçalarla o dönem gündemde olan sanatçı, tekrar Avrupa'ya gitti ve Fransa'da Beatles'ın efsanevi ismi John Lennon'la tanıştı. Koray'ın "Yeraltı Dörtlüsü" ile müzik yaparken yararlandıkları en büyük avantaj, batıdaki Pink Floyd, Grateful Dead gibi aynı tarz gruplarından daha doğuda bir ülkede yaşamalarıydı. Dönemin Avrupalı çoğu rock müzisyeninin doğu mistisizmine ve de özellikle Hindistan'a merakı vardı ve bu merakı müziklerine de bol miktarda yansıtabiliyorlardı. Bunun en önemli örneklerinden birisi Beatles'ın önce "Norwegian Wood" adlı 45'liklerinde, daha sonra da "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" albümlerinin "Within You Without You" parçasında "Sitar" kullanmasıydı. Sitar, kökeni doğudan gelen bir enstrümandı ve bu enstrümanı ingiltere'de Beatles; Türkiye'de ise o dönemlerde Rock Müziği ile oldukça ilgili bir müzisyen olan Orhan Gencebay kullanıyordu.

    istanbul'a tekrar döndükten sonra "Supergroup" ile "Yağmur" isimli 45'liğini çıkardı. Maddi sıkıntılardan dolayı dağılan Supergroup'un ardından kısa bir süre sonra kurduğu 'Ter' adlı grupla "Hor Görme Garibi" isimli 45'liğe imzasını attı. Fakat "Ter" grubu da dağıldıktan sonra 'Stop!' isimli bir grup kuran Koray, bu grupla da uzun süre devam edemeden ayrıldı ve grup dağıldı.

    Avrupa'da Alice Cooper ve David Bowie renkli yüz makyajlarıyla sahneye çıkmaya başladı ve Erkin Koray!da bu modaya uyarak sahneye renkli yüz makyajlarıyla çıkmaya başladı ve büyük ilgi gördü. Bu çalışmalarından sonra da uzun süreliğine yurtdışına gitti. Koray, yurt dışından döndükten sonra tekrar çalışmalarına devam etti ve bu çalışmalar, Türkiye'nin çok iyi bildiği "Şaşkın", "Arap Saçı", "Fesuphanallah" gibi çalışmalardı. Bu dönemde bu tarz çalışmalara ağırlık vermesinin yanında "Krallar", "Hadi Hadi Oradan" gibi rock çalışmaları, hatta başlı başına rock parçalarından oluşan "Elektronik Türküler" adında bir tane de LP yaptı. 1977 yılında, son rock grubu olan "Erkin Koray Tutkusu" isimli grubunu kurup, bu grupla aynı adı taşıyan bir rock LP'si çıkarttıktan sonra uzun süreliğine tekrar yurt dışına çıktı. Koray'ın Türkiye'yi terk etmesinin en önemli sebebi, 70'lerin ikinci yarısında Türkiye'de cereyan eden politik gerginlikler ve bu gerginliklerin ülkeyi müzik yapılamayacak hale getirmesiydi.

    12 Eylül Askeri Darbesi'nin haberini yurt dışında iken almasından bir yıl sonra,1982 sonbaharında, yurda dönmeye karar verdi. Yurtdışından döndükten sonra uzun bir süre tamamen solo çalışmalar yapan Erkin Koray'ın bu dönemdeki en ünlü çalışması şüphesiz 'Çöpçüler'dir.

    * *
    3 ...
  5. 28.
  6. Akrebin Gözleri adlı şarkısını Avrupa yakasının bir bölümünde işittiğimiz sanatçı
    2 ...
  7. 29.
  8. (bkz: seni her gördügümde) isimli şaheseriyle kişiye yeni yollar açmış, aydınlanmalara sebep olmuş sanatçı.
    1 ...
  9. 30.
  10. türk eğitim sisteminin çocuğu bırakın geliştirmeyi daha da körleştirdiğini anlayıp çocuğunu okula göndermeyip eğitimini kendisi vermiş -hatta çocuğunu okutmak için arabasını bile satmış- sanatçıdır. cem karacanın vefat ettiği gün show tvde saba tümerin gece haberlerine konuk olmuş ve saba tümeri de konuşmasını kesiyor diye iyi de bir haşlamışlığı da vardır.
    4 ...
  11. 30.
  12. o kuşaktan bir çoğu (bkz: cem karaca), (bkz: fikret kızılok), (bkz: barış manço) bizi bırakıp gitmiş olmasına karşın o daha burada. iyi ki de burada dedirten değerli sanatçı.
    profesyonel sanat hayatına 1962'de başlamış olup 2007 itibariyle 45 yılı devirecek ünlü rocker.
    1 ...
  13. 31.
  14. 32.
  15. halen yeni bir albüm için harıl harıl çalışan, plakçılar çarşısında taviz vermeden ayakta durabilen, ne düşünüyorsa onu uygulayan, kimseye de hesap vermeyen rock baba.. yılbaşında da atv tv de olacak, bekliyoruz bakalım..
    1 ...
  16. 33.
  17. Rock müzik yaptığı iddaa edilen, oysa arebeskin kralını yapan (bkz: elektro gitar varsa parça rocktır sanısı) canlı performanslarında sürekli detone olan, müziğe kattığı duygu yönünden belki bir nebze tatmin eden ama gereğinden fazla alkış alan müzisyen.
    4 ...
  18. 34.
  19. Kızını okula göndermeyip evinde özel hoca tutup kızını okutan, baştan beri eğitim sistemimizin b.ktanlığına vurgu yapıp, anadolu rock denen yeni olmasada önemli temsilcilerindendir. Ayrıca istanbul yaşantısından kaçıp izmire yerleşip, izmirde yaşayan bir asırlık sanatçımız...
    2 ...
  20. 35.
  21. baba tam bir seyyahtır. dünyada gezmediği yer pek kalmamıştır. ancak türk kimliğini heryerde göstermiştir. kanada'da viski içmekte sıkılıp 700 km yol giderek rakı almış adamdır. (bkz: mezarlık gülleri) isimli ilk ve son kitabını sadece sevenleri mutlaka okumalıdır. Paristeyken 20 km yolu arkadaşlarından metro parası istemeyi kendine yediremediği için yürümüştür. telefonunu satarak fransaya gitmiş, (o zaman sabit telefon iyi para ediyor) kimselerin yanına yaklaşamadığı Beatles'in beyni John Lennon ve eşi yoko ile görüşmüştür. randevuyu nasıl kopardığını, birkaç saniye içinde john lennona ne söyleyip tavladığını bir türlü anlatmaz. onlarca eser vermesine, binlerce konser yapmasına, milyonlarca plak satmasına rağmen hiç zengin olmadığı gibi maddi açıdan çok zor günler de geçirmiştir. elektro bağlamayı icat etmiştir. türkiyede bir rock barı ilk o faaliyete geçirmiştir. Bağdat caddesinde yetişmiştir. geçmişe ve eski istanbula özlemini sık sık dile getirir. türkçenin yanlış kullanılmasına kızar. 65 yaşına rağmen hala genç ve harbi bir delikanlıdır. Kafası kızarsa olay çıkartır. Kolay kolay tırsmaz. burnunda bile bıçak yarası vardır. boş konuşmayı sevmez. zor adamdır vesselam...
    1 ...
  22. 36.
  23. birçok kişinin "erkin baba" demesine rağmen olayın aslı "baba erkin"dir.
    3 ...
  24. 37.
  25. 38.
  26. sanatçı derken hiç çekinmediğim üstad.
    2 ...
  27. 39.
  28. türkçe rock'la çok uzun boylu aram olmamasına karşın sevdiğim az sayıdaki türk rockerlardandır (oldies but goldies kıvamında); iz bırakandır. benzerleri için; (bkz: cem karaca), (bkz: barış manço), (bkz: fikret kızılok) ...
    1 ...
  29. 40.
  30. türk "rock" müziğinin ona çok şey borçlu olduğunu belirterek mhp den milletvekili adayı olacağı haberleri dönmekte yakın zamanda göreceğiz.ilginç olurdu.
    1 ...
  31. 41.
  32. detone olmanın tek yakıştığı insan.
    4 ...
  33. 42.
  34. 2007 genel seçimlerinde mhp'den milletvekili adayı.
    1 ...
  35. 43.
  36. mhp'den milletvekili adayı olduğunu öğrenilince şok yaşatmış sanatçıdır. Mhp'liler bile beklemezdi sanıyorum böyle bir şeyi.
    2 ...
  37. 44.
  38. 45.
  39. 46.
  40. 47.
  41. baba sadece fesuphanallah, arap saçı, öyle bir geçer zaman ki ve çöpçüler'den ibaret değildir.

    - ilahi morluk
    - allahaşkına
    - krallar
    - mesafeler
    - anma arkadaş
    - aşk oyunu
    - aşka inanmıyorum
    - senden başka
    - yağmur
    - silinmeyen hatiralar
    - aşkımız bitecek
    - dost acı söyler
    - kızlarıda alın askere
    - senden ayrı
    - yanlızlar rıhtımı

    bunları da dinleyin, gerçek erkin koray'ı o zaman tanıyacaksınız.
    3 ...
  42. 48.
  43. yaptığı müziğin adını ne koyarsanız koyun (arabesk, pop, rock) bu işi hakkıyla yapan, kendisi ekol olmuş, şarkıları efsane olmuş, büyük müzisyen. nereden geldiyse aklıma, kurt kocayınca köpeklere maskara olurmuş derler. ne kadar tuhaf.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük