sokaklarında yurtdışında yaşayan ermenilerin sahibi olduğu lüks arabaların kol gezdiği, renkli gece hayatıyla ve komunizm izleri taşıyan mimarisiyle 30km ilerde * ığdır ve ağrının olduğunu düşününce insanı hayrete düşüren şehir.
şehir hrazdan ırmağı üzerine kuruludur ve an itibariyle nüfusu bir milyonun biraz üzerindedir. kentine tarihi urartu dönemine kadar uzanır iö 8.yüzyılda erebuni adıyla bir kale olarak kurulmuştur. daha sonra osmanlı döneminde revan son haliyle yerevan (erm.) adını almıştır. şehir ermenistanın aynası durumunda, diaspora yatırımlarıyla zenginleşen ve giderek rus mimarisinden kurutulup "batılılaşan" bir bölümü var diğer taraftan bu yatırımlardan yararlanamayan sovyetlerden kalan yıkık dökük yapılar..
bu arada yapılan soykırımlar sonucu sadece 100 yıl önce nüfusunun %60'ı Türk olan bu şehirde bugün türk yoktur tabi tüm ermenistan'da olduğu gibi. hatta ermenistan'da müslümanda yoktur. allah allah nereye gitti bu kadar insan?
salı ve perşembe günleri istanbul ahl den direk uçuşların yapıldığı şehir.
uçuşlar karşılıklı 24:00 da yapılır. istanbul ve erivan arasında 2 saat fark vardır. uçuş 2,5 saat civarı sürmektedir. bunun sonucu olarak istanbul dan erivan a 24:00 te uçtuğunuzda, 2,5 saat uçuş + 2 saat fark + 1 saat vize işlemleri (ermenisatn vizesi sadece erivan havaalanında veriliyor, 10 dolara) = sabah 5,5 ta havalanından çıkıyorsunuz. dönüşte ise oradan 24.00 te uçup, istanbula yine 24:00 civarı iniyorsunuz.
erivan dan gelirken özellikle kanyak getirilebilir. 7 yıllık olanları önerilir. daha eski kanyakların neredeyse yarısı 7 yıllık kanyaktır.
şehir turistik bir şehir olmamasına ve ilginç hiçbir özelliği olmamasına rağmen yollarda turistler görülür. ve bu turistlere ağrı dağı manzarası satılmaktadır. (dağ sende ama manzarasına turist getiren ermeniler)
sizin türk olduğunuzu öğrenmeleri sizi öldürecekleri anlamına gelmez. hatta birçoğunun mutlaka bir akrabası türkiye de olduğu için direk sohbete başlarlar. yarısı en az bir kere türkiye ye gelmiştir.
erivan caddelerinde beko, lc waikiki gibi tanıdık türk markalarının mağazaları da bulunur. özellikle inşaat ve makina sektöründe türk markaları en çok satılan ürünlerdir.
(direk ihracat olmamasına rağmen gürcistan üzerinden türkiye den sürekli indirek ihracat yapılır.)
edit: merak edenlere; ermeni değilim ama iş için sürekli gidiyorum.
ağrı dağının diğer tarafında eşsiz eski sovyet mimarisi ile donanmış binaları ve geniş meydanıyla kiev'i lugansk'ı moskovayı andıran eski komunist ülkenin bir şehri.