bugün

*engelli diye etiketlemek yerine kullanılabilecek kelimelerdir.
evet, ben yıllarca özürlü kelimesinin kullanıldığını duydum.bu benim için birine söylenebilecek ağır bir kelimeydi.özürlü; ne özürü...bunun için özür mü dileyecek?(!)
daha sonra engelli kelimesi yaygınlaşmaya başladı, ben de benimsemiştim bu kelimeyi; taa ki geçenlerde televizyon duyduğum kelimeye kadar.adam 'dezavantajlı vatandaşlarımız' demişti.açıkçası kulağa daha hoş geliyordu bu kelime.ama bilemedim doğru mu bu?
misal görme engelli* birine ne diyebiliriz; görme açısından dezavantajlı olan vatandaşımız mı?
evet bu başlığı bunun için açtım.doğrusu nedir öğrenmek için...

not:eğer ki bir dezavantajı olan sözlük yazarı var ise; düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.

edit:galiba en iyisi kimseye ne durumda olursa olsun sıfat vermemek.
ingilizceden türkçeye geçmiş olan handikap veya handikaplı kullanılabilir. hemen iddaa aklına gelecek herkesin ama bu kelime tdk'ya göre engel anlamını taşıyor, yabancı bir kelime olmasıyla özürlü ve engelli çağrışımı yapmadığından kullanılabilir. cümle içinde kullanmak gerekirse; "arkadaşımızın görme konusunda handikapı var." nasıl? oldu bence.
hiçbir şey kullanmaya gerek yoktur. Esas engelli onlara engel çıkaran kafalar için kullanılmalıdır.
(bkz: ya bsg)
sakattı, özürlü oldu, özürlüydü engelli oldu, Sorun nasıl sesleneceğiniz değil nasıl davranacağınızdır.Yılda 1 defa engelliler gününde sırf göstermelik şeylerle olacak iş değil bu, Kelimeleri yumaşatmaylada olacak iş değil.Ne diyeceğiz diye düşüneceğinize, engelli vatandaşlarımıza ne kadar çok kolaylık sağlanabilir diye düşünün biraz..

Metroya engelli asansörü, alışveriş merkezine engelli yürüyüş yeri yapmakla olmaz bu işler.

Hadi herkes hayatına devam etsin.
"özürlü" olmaması tercihiyle, kullanılabilecek başka kelimlerdir.
engelli, yapılan diğer sıfatlara göre çok daha uygun bence. mutlaka bir tanesinden daha iyi bir kelime vardır ee peki bu, vatandaşlarımızda kafa karışıklığı yapmaz mı adam karşısındakini kırmamak için şekilden şekle girer böylece daha çok kırar. kaldı ki, sana göre daha uygun kelime. başka bir engelliye göre x kelimesi uygun olur bir başkasına göre y. hangisi hangisini uygun buluyor nerden bilelim? sormak, engelli demekten çok daha kötüdür. allah allaaah salak mısınız kardeşim ya ben bu konuda daha saçma bir düşünce görmedim.
engellenmiş.
(bkz: insan)
özel eğitim aldıkları için özel çocuk denebilir. ama engelli demekte bir sakınca yoktur..
bkz ; " özür" dilerim
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16434960_p.asp