Mekatroni mühendisliği eğer yüksek lisansta okunursa tanımı sağlayabilir. Makina lisansı üstüne mekatronik yüksek lisansı en iyisidir. Lisans için mekatronik iyi bir seçim olmaz bence.
bir firmada tüm tasarımı, geliştirmeyi, pazarlamayı yapıp, ceo olacağını iddia edecek kadar komik duruma düşürmeyen mühendisliktir. en azından o firmadaki gerçek pazarlamacı, finansçı ve yöneticiler tarafından taşak konusu edilmezler... *
benim dayım inşaatçı ben de inşaat yazayım parayı kırarızcılar yüzünden mühendislik gelişmiyor. En iyi mühendislik tartışmaya açık bir konudur fakat makine mühendisliği neredeyse bütün mühendislik programlarını kapsadığı için fikrimce de en iyi mühendisliktir. Yüksek lisans yapmak istemeyip dar alanda çalışmak isteyeceklerdir makine mühendisliğinden kaçanlar. Son olarak stanford makine kız kaynıyor.
finans mühendisliğidir. son dönemin yükselen trendidir. plan ve projeleriniz işletmelerde başarılı olucak diye bir kaide ve kuralı yoktur. başarısız olsanız bile paranızı alırsınız.
haberleşme uydu sistemleri pc telefon vb bütün teknolojik aletleri tasarlayan elektriğinin üretiminden kullanımına her aşamasında elektrik elektronik mühendisleri varken diğer mühendislik dallarının kullandığı programların altyapısını bile bu adamlar hazırlıyorken diğer mühendisliklere afedersiniz halt yemek düşer.ha kıstasınız paraysa dünyanın tepesindeki şirketlere bir bakınız hepsi apple gibi samsung gibi vb firmalar elektronik aletler üreterek bu paraları kazandılar.makine mühendislerinin de hakkını vermemiz lazım sıralamada kesinlikle 2. sıradadırlar.endüstriye mühendislik diyen adam da gitsin kendini aşağı atsın endüstri mühendislik falan değildir yönetim organizasyonu sağlayan bir disiplindir o kadar..
Volkswagen, toyota vs şirketler apple ile samsungu ters yatırıp düz siker. Dünyanın en önemli sektörleri Enerji-Otomotiv-Uçak-Gemi-Makine sektörleridir. Linkten de görebilirsiniz. Makine mühendisliği 1 numaradır.
bazıları anüsünden anlıyor sanırım ki saçma sapan yerlere çekiyor bazı şeyleri.mühendislik minumun maliyet maximum verim ilkesine dayanır.bir cep telefonunun maliyetini input vs satış oranları output olarak alırsak av=vo/vin olarak da kazanç oranını hesaplayınca bir bakın bakalım hangi yatırımdan daha fazla kar elde ediliyor.toyota volkswagen gibi firmaların elektronik alanında bu listeye giren firmalardan en az 50 yıl geriye dayanan bir tarihçelerinin ve büyüme oranlarının olduğununu düşünürsek o firmaların şu aşamada önde olmalarınının normal olması gayet doğal.mühendislik bilmiyorsanız lütfen bilgi sıçmayınız.bugün hayatınızı kökünden değiştiren transistörün icadıysa bugün senin şu entry yi girdiğin ürün bile bir elektronik mühendisinin elinden çıkmışsa bu datayı göndermek için kullandığın haberleşme ağı bu disiplinin bir ürünüyse bir oturup düşünmekte fayda var.velhasıl o toyota gibi araba firmaları bile bugün ar ge ekibinde dünya kadar elektrik elektronik mühendisi çalıştırıyorsa var sen düşün ne derece bu disiplinin ne kadar önemli olduğunu.bilmeden konuşmamakta fayda var...
Asıl bazılarının bi bok bilmeden atladığı mühendisliktir.
Orada gelirler de yazıyor.ilk başta samsung apple'in en büyük en güçlü yatırımlar olduğunu iddia edip göt olunca 50 senelik diye gevelenmeye başlamış.
Bu dediklerini düşünmek gerekiyorsa evinde yemek yemeni sağlayan buzdolabından tut giyidiğin kıyafeti üretilmesini sağlayan cihazlara, evinden işine gitmene yarayan otomobilinden ülkeni savunmanı sağlayan Savaş gemilerine silahlara roketlere tanklara, önünde gördüğün kullandığın her şeyin üretilmesini sağlayan fabrika makinelerine kadar hatta şu an daşşağının açıkta kalmaması için kullandığın fermuara kadar gerşey makine mühendisliği üretimidir.
Enerji sektörü denildiğinde de 1 numara olarak makine mühendisleri çalışır. Arkadaşın verdiği linklere bakarsan görürsün oralarda da.
Not: Tabi ki otomotiv sektöründe elektrik elektronikçi çalışacak. Mühendislikler iç içedir. Nasıl ki Telefon yapımında da birçok makine-malzeme mühendisi çalışıyorsa. Ya da bilgisayar yapımında. Bunu kanıt olarak göstermek bilgisizliğinizi gösterir.
Yani aslında çok fazla kapıştırmaya da gerek yok. birbirlerinden farklı sayılmazlar diyorum son olarak.
para üzerinden en iyi mühendislik dalı seçe dursun bazıları kendi mantıklarına göre en iyi mühendislik listeye göre petrol ve doğalgaz mühendisliğidir lakin gözler görmez kulaklar sağır olunca cahil cühela konuşmak farz oluyor.mühendislik dediğin otomasyonu gerekli kılan insan gücünü azaltmaya yarayan bir disiplindir.bugün bütün fabrikaların otomasyonu ve kontrol sistemleri bu adamların elinden çıkıyorsa bir oturup düşünmek lazım.o fabrikaların panel sistemleri bu adamların elinden çıkıyorsa bir düşünmek lazım.daha sı o fabrikanın kullandığı elektriğin üretimininden iletimine ve dağıtımına kadar herşey bu adamların elinden çıkıyorsa düşünmek lazım.askeri teknolojiden hiç girme istersen rezil olursun.bugün askeri iletişim için kullanılan bütün teknolojilerin altındaki imzaya iyi bak.bugün attığın füzeden görüntülediğin radar sistemine kadar uzayda dolaşan uydulardan tut görüntüleme sistemlerine kadar herşey daha akıllı daha kontrolümüz altındaysa bunun sebebi bellidir.teknoloji üretmektir mühendislik ve bugün 1950 lere göre çok çok ilerdeysek bu elektronik ve haberleşme alanında yol katettiğimizdendir.biz makine tü kaka demiyoruz elbet hakkını da vermişiz lakin bugün tasarladığın makine parçasını üretmek için kullandığın tezgahlardan tutunda aklınıza gelen ne varsa hepsi bir pc sayesinde yapılıyor.o pc bu işi bir microişlemci sayesinde yapıyor o işlemciyi babam tasarlıyor herhalde.ha yok ben bir usta yardımıyla kullanırım tezgahı diyorsan , operatör kullanırım diyorsan fabrikamda onunda ne derece ileri (!) bir mühendislik uygulaması olduğunu var sen düşün benim bir şey dememe gerek yok...
Bu başlık gerçekten mühendislik okumanın cehaleti almadığını göstermiştir bana. bu sebeple gerçekten üzülüyorum aslında. Ne yazsak buraya boş. adam daha otomasyon ve kontrol sistemlerinin makine mühendisliğini ilgilendirdiğini bilmiyor. ilgilendirmeyi bırak yüksek lisans programları makine fakültesinde veriliyor amk.
Adı üstünde makine mühendisi. makinanın robotiğini de otomasyonunu da makineci yapar. elektronikçiler daha çok haberleşme-telefon-uydu gibi alanlarda çalışırlar. Haberi yok. Bugun attığımız füzeyi kendi alanına yamamış birde. şaka gibi. makine parçasını üretmek için kullanılan tezgahlara bile yamanmış yahu fabrikadaki makineleri vs temelde makine mühendisleri üretir. umarım bu yalan yanlış bilgilerden kimse etkilenmemiştir.
Elektriğin üretimi de yine 1 makine 2 elektrik mühendisliği disiplinindedir. Enerji de öyle. elektrik makineden sonra yine çok nemlidir fakat elektronik ile enerjinin hiçbir ortak noktası yoktur.
öyle bir anlatmış ki sanki makine mühendisleri ders kitaplarındaki basit makineleri tasarlıyor. bunlar da beyin takıp bişeyler yapıyor. Ulan tezgahı usta yardımıyla değil de robotiğin sayesinde kullanıyorsam bu temelde makine mühendislerinin sayesindedir. Mekatronik dendiğinde bile 1 makine 2 elektroniktir.
Edit: Ulan beyinsiz herif benim attığım linklerde kontrol makine anabilim dalı altında veriliyor. Kimi sikiyosun sen öğrencileri kandırmaya çalış anca.Al sana amerikanın en iyi üniversitelerinden linkler.
Her yerde makine fakültesindedir amk. Adam ortak alan bile demiyor bide elektronikçiye atfetmiş. Yuhh sana diploma veren üniversiteye. Füzeyi tasarlayan da yerine götürten de makinecidir.
Edit2: Adama dünyada ilk 10 da olan üniversitelerden linkler koyduk şimdi de ders kitabı falan demeye başlamış.
gerçekten mühendislik eğitimi cehaleti almıyormuş onu gösteren tartışmadır.adam robotik te benim oda benim diyor şaka gibi.bahsettiği her alanda beyin işlevini gören parçaların tasarımı elektronik mühendislerine aittir.daha ileri teknoloji diyorum adam biz basit parça yapmıyoruz diyor.bugün attığın füzenin hedefe gitmesini sağlayan sistem bu adamların elinden çıkıyor.s .herşeyi bir üst levele çıkartıyoruz teknolojik olarak almıyor kafa demekki zorlamanın anlamı yok.
kontrol ve otomasyon da sizin he gardaşım he. http://www.kom.yildiz.edu...4/Lisans%C3%BCst%C3%BC/27 http://www.kontrol.itu.edu.tr/
ülkenin iki teknik üniversitesinde kontrol ve otomasyon mühendislikler elektrik elektronik fakültesine bağlıdır.araştırın öğrenin sonra konuşun.hiçbir alan birbirinden kopuk değil lakin bazı arkadaşlar daha yazılanı okuyup anlamaktan acizken daha çok laf dökeriz burda.
edit : beyinsizlerin bayrak sallayanı arkadaşlar dünya üzerinde genel kontrol eğitiminin hangi departmanlara bağlı olduklarını iyi araştırsınlar.dünyanın her yerinde diyen arkadaş daha bir dikkatli baksın. http://www-control.eng.ca...brary/Control_VL.html#usa
ders içeriklerine iyi baksınlar kullanılan kitapların yazarlarının hangi alanlardan olduklarına iyi baksınlar sonra gelip konuşsunlar.control teorisinde kullanılan birçok kitabın yazarı gene f. franklinin hangi alandan olduğuna iyi baksınlar.gene diğer yazarların hangi alandan çıktıklarına iyi baksınlar sonra konuşsunlar.
mühendislikler elbette iç içedir bir sistemi dizayn ederken kullandığın sensörlerden tut kullandığın yazılıma kadar hepsi farklı mühendislik bilgisi gerektirir.biz kalkıp demiyoruz ki makina dan bağımsızdır ama siz öyle bir yazmışsınız ki yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali insana pes dedirtirsiniz.
bunca yılın control disiplinini de makine ye yamadınız helal olsun...
edit2 : abd de eğitimin ne kadar complex olduğunu dünyada ayrı verilen birçok dalın orda beraber verildiğinin bilmemek için cehalette mazaret değil.bu kontrol disiplinini makineye ait yapmaz.dünyanın her yerinde diyenlere selam olsun
atanamamaktan mütevellit bu yıl össye girip mühendis olmaya çalışacağım. makina olmaz, ki olmasin zaten onca erkeğin içinde kafayı yerim, maden, gıda, ziraat gibi mühendisliklerde şansımı deneyeceğim.
mühendislik okumama rağmen her mühendislik alanından arkadaşım var. uçak, kimya, makina mühendisliği her zaman asil olandır bunları takip eden gıda mühendisliğidir.
makina mühendisliği diyenlere ve kendilerinden başkalarına mühendis demeyenlere gülüp geçen mühendislik anlayışıdır.
iyiden kastımız nedir? zor olmasıysa evet makina mühendisliği zordur o halde hayhay buyrun iyi deyin.
giriş puanının yüksek olmasıysa, (odtü-bilkent-boğaziçi seviyesi için)*elektrik-elektroniktir ki iyi de bir mühendisliktir, fakat giren öğrenciler genelde "en yükseği bu, buna girmeliyim" kafasındadırlar.
bilgisayara ilgiliyseniz, (ilgili dediysem, daha liseye başlamadan kodlama dili öğrenmeye başlayacak kadar ilgili insanlar var) bilgisayar mühendisliği elbette.
ya ben makinayla bilmemneyle kodlamayla uğraşamam ben mühendis olayım, geliştireyim, fikir üreteyim, iki işe yarayayım, problem çözen eleman olayım diyorsanız, endüstri mühendisliği.
inşaat mühendisliği de iyidir ama zordur. Okuması zor olduğu gibi, çalışma hayatı daha zordur.
Bu saydıklarım süper lig arkadaşlar.
Diğer mühendislik alanları bunlardan çalma-çırpma toplama. Mesela kontrol sistemleri mühendisliği diye dandik bir bölüm açtılar. Elektrik-elektronik mühendisliği'nin alt alanı.
Her neyse girdiğiniz bölüm kadar, üniversiteniz de önemli. Boğaziçi-Bilkent-Odtü-Koç-Sabancı gibi üniversitelerden mezun değilseniz, işsiziz diye ağlamayın. Öğretmenlik yazaydınız o zaman. Hadi belki yıldız teknik ve itü de azıcık uçlarından kabul edilebilir.
Ayrıca en iyi mühendislik diye bir şey yoktur, iyi mühendis diye bir şey vardır. Bunun için de iyi bir mühendislik eğitimi, mühendislik disiplinine yatkınlık, alanına hakimiyet ve işini sevme şart.
daha sonra gelişen yarı iletken teknolojisi ile devre kartları küçülerek elektrik mühendisliğinin çocuğu sayılan elektronik mühendisliği oraya çıkmıştır. 20.yy ortalarında ilk bilgisayarların icadıyla birlikte bilgisayar mühendisliğine ihtiyaç duyulmuştur, bilgisayar mühendisliğinden de yazılım mühendisliği çıkmıştır. Makine mühendisliği gerçekten bakıldığında en temel mühendisliktir bu yadsınamaz bir gerçektir. ama en temel mühendislik olmasından kaynaklı çok fazla mezunu var ve gelişen teknolojiler artık sadece makineden oluşan yapıların azaldığını göstermektedir ve piyasada çalışan makine mezunları da aldıkları eğitimin artık yetmediğini, eğitimlerinin elektronik ve bilgisayar bilimlerinden yana zayıf kaldığını bunun zararını piyasada gördüklerinden şikayetçiler. Bakıldığında ortalık zaten makine mühendisi kaynamaktadır, bu zaten büyük bir dezavantajdır birde bunun üzerine gelişen teknoloji karşısında artık klasik makine mühendisliğinin işlevini yitirdiğini görmek çok zor değildir.
Elektrik mühendisliği ise (eğer sadece elektrik mühendisliği okumuşsa) yaptığı iş bakımından ne kadar makineden doğmuş olasada temel mühendislik sayılır hemde alanları diğer alanlarla çok fazla haşır neşir değildir çünkü yüksek gerilimle uğraşan bir mühendislik dalıdır, yani elektrik karşısında daha avantajlı bir enerjimiz şu an için olmadığından elektrik üretim ve dağıtım konusunda her zaman ihtiyaç duyulan bir mühendisliktir, türkiyede mezunu azdır, ihtiyaç vardır hele ki dünyaya baktığımızda en büyük sorunlardan birisi enerji ihtiyacı olduğundan en çok ihtiyaç duyulan meslek dallarından biriside elektrik mühendisliğidir.
elektrik ve elektronik mühendisliği, arkadaşlar bu mühendislik bir tek türkiyede var sanırım benim araştırmalarım onu gösteriyor yani dünyada elektrik ve elektronik mühendisliği diye bir bölüm yok ya elektrik mühendisi olursunuz ya elektronik, hem elektrikten anlayayım hem elektronikten anlayayım gibi bir durum söz konusu değildir, zaten piyasada çalışan arkadaşlarda, okuyan arkadaşlarda bilir, elektronik zaten apayrı bir derya deniz ki sizin 4 senelik eğitiminizde tutup elektronik mühendisi kadar elektronik bilmenize imkan yok. piyasaya bakınca mezunuda makine mühendisliği ile yarışır durumda, genelde puanı yüksek arkadaşlar bu bölümü seçiyor zaten öss denen saçmalık kimsenin yeteneğine ve hayallerine bakmıyor tamamen 20 günlük saçma sapan bir tercih döneminde hayatının kararını verip seçiyorlar bölümleri, velhasıl kelam bu mühendislikte kendinize bir alan seçip o alanda uzmanlaşmanız gerek.
Bilgisayar mühendisliği, piyasada açık konuşmak gerekirse en piç olmuş meslek dalıdır, çünkü 2 satır kod yazıp piyasada bilgisayar mühendisiyim diye dolaşan adam kaynıyor, meslek odaları daha çok sahip çıkmalı böyle bir mesleğe, bir iki kursa gidip 2-3 program yazınca kendini mühendisle kıyaslayan adamlar yüzünden meslekten soğunabilir ben olsam kavga bile ederim kaldıramam, güzelim meslek türkiyede ayaklar altına düşmüş vaziyette, eğer bilgisayar mühendisi olacaksanız alanınızda uzmanın uzmanı olmanız gerek yoksa pek ekmek yiyemezsiniz bu meslekte sakın okurken okuldan eve, evden okula yapmayın kendinizi geliştirebildiğiniz kadar geliştirin piyasa kurtlar sofrası olmuş çünkü işi zor bu mesleği seçenlerin ama parası iyidir bu meslekte kısa yoldan güzel paralar kazanabilir, tabi yeteneğiniz varsa.
kontrol mühendisliği ve mekatronik mühendisliği, bu iki mühendislik genelde elektronik yazılım ve makine mühendisliklerinin uygun ( ne kadar uygun olduğu tartışılır ) bir şekilde birleşiminden oluşmuştur, ama nedense hiçbir bilgisayarcı ve elektronikçi bu mesleklere çamur atmazsan makine mühendisliği okuyan arkadaşlar ve mezunlar bu meslekleri yerden yere vurmak için ellerinden geleni yapıyorlar, hepsinin ağzından ezberlenmiş gibi
" hem makine bilecek hem elektrik hem bilgisayar bilecek ohoo biz boşunamı okuduk madem kolay bu kadar "
diye gerzekçe, düşüncesizce, bakkal hesabı yapar gibi konuşmaları tamamen saçmalıktır, neyse mesleklere baktığımızda türkiyede her ne kadar yeni olsada dünyada 40 senelik bir geçmişe sahip bir mühendislik dallarıdır, ve gerçekten herşeyden biraz biraz değil bayağı bir öğretirler adama örnek veriyorum normalde AC ve DC devre analizleri ayrı dönemlerde anlatılırken tek dönemde .rar yapıp yutturulur öğrencilere, piyasaya baktığımızda mezunu azdır,piyasa otomasyoncuyu otomasyon yapması için değilde her işten anlar gözüyle baktığı için çok sever bu mühendislikleri ama yanlıştır her işten çok iyi anlamaz ama otomasyondan çok iyi anlar. ayrıca robot teknolojileri üzerine çalışma imkanınız da vardır türkiye de pek piyasası olmasada yurt dışında acayip önem verirler bu konuya hele birde yüksek lisans yapıp yurt dışına açılabilirseniz iyi paralar kaldırabilirsiniz bu meslekte, türkiyede de standartların üzerinde yaşatır bu meslek en azından çalışanlar bizzat kendileri böyle söyler bir daha olsa bir daha okurum denen bölümlerdir, mezun olup da keşke okumasaydım bu bölümü diyen yoktur bölüm çok aşırı zordur, 4 senede bitiren sınıfın %10-20'sini geçmez, sabır ister emek ister sevgi ister aşk ister yoksa göte girer.
efendim çok konuştuk, yanlışımız hatamız varsa özel mesaj atıp uyarabilirler eleştiriye açığım her zaman, ama son olarak bir konuya daha değinmek istiyorum, eğer bir öğrenci össden çıktıktan sonra o tercih döneminde tercihlerini
saçma sapan birbirinden alakasız bir şekilde doldurmuşsa o adamdan o mesleğe hayır gelmez o adam o mesleği istediği için değil mecbur kaldığı için gelmiştir kimse kimseyi kandırmasın, kendinizi de kandırmayın, sonra bu mesleklere girip mesleğin gerektirdiği gibi davranmayıp çalışmayıp kendini geliştirmeyip, okulda aldığı 2 saat autocad dersiyle ben tamamım ya mühendis oldum diyerek ortalıkta dolaşırsa kusur bakmayın ama o adam babayı alır, ha alır 800 liraya köpek gibi çalıştırırlar sonra ağlamasın neden böyle oldum diye, görüyoruz sağda solda "bu meslek yapılmaz yeaaa" diye ağlıyorlar, arkadaşlar diyeceklerim bu kadar herkes gönlünden geçen mesleği yapar inşallah.