olası bir kaza esnasında hayat kurtarma oranı yüksek seviyede olan bir aparat. üç noktalı emniyet kemeri. eskiden araçlar bu kadar hızlı değildi. şimdi artık millet şehir içi trafiğinde bile 80-100 le gider hale geldi. o yüzden sadece şehir dışı uzun yolda değil mümkün mertebe her zaman takılması ve kullanılması elzem olan gereç. sürekli takın. alışkanlık yapın. emniyet kemeri takmadan yola çıkmayın. en azından ön koltukta kim varsa taktırın..
Biz taksicilerin başının belasidir. Gunde bir, iki takıp cikaranlar gerekli cart curt yorumu yapmasin. yarım günde ortalama 60 veya 70 kere tak çıkar da, öyle yorum yap. Ayrıca biz taksiciler için, ikincil bir sıkıntısı daha var. hadi gasp olayına uğradın, kemerle kendini baglamissin zaten, nasıl mudahale edeceksin kurbanlık koyun gibisin. Elmanya olayi şöyle çözmüş; taksi de yolcu varken emniyet kemerini takmiyorsun, yolcu indikten sonra takiyorsun. gavur çare uretiyor bizimkiler ceza.
Emniyet kemeri, araçtaki en önemli güvenlik donanımlarından biri olmakla beraber, araç yolcularını tehlikeli çarpma durumlarında, güvenlik altında tutar. Bununla beraber güvenli sürüşün anahtarı emniyet kemerlerinin çift noktalı, üç noktalı ve dört noktalı gibi çeşitleri vardır. Bebek koltukları ve özel yaslanma özelliği olan cihazlarda 4 den fazla noktalı emniyet kemerleri mevcuttur. Emniyet kemeri önemi yapılan testlerle tartışılmaz bir şekilde kanıtlanmıştır.
ilk emniyet kemeri 1930’da ABD’de bulundu, 1954 yılında yasalaştı, 1956 yılında ise zorunlu hale getirildi. Türkiye’de ise 1995 yılında emniyet kemeri yasal zorunluluk haline getirilmiştir. kamu spotumuzu da verelim;
Genellikle bizimkilerin araba ötüp durmasın diye kendilerine değil de koltuğa taktıkları, esasında arabada can güvenliğini sağlamak amaçlı takılan kemerdir.
Araçlarda yolcunun güvenliğini sağlayan, hayati önem arzeden can kemeridir. Ölümlü trafik kazalarının birçoğunda yolcuların emniyet kemeri takmadığı için hayatlarını kaybettikleri görülmektedir. Bu yüzden emniyet kemeri hayat demektir.