ülkemizde bu kemeri takan acemi olarak ilan edilir.
emniyet kemer takan iyi araba kullanmıyor sanki, kendimizden değil trafikteki canavarlardan korkuyoruz efendim.
3 noktalı ve 2 noktalı olmak üzere iki tipi vardır.
3 noktalı olanlar binek otomobillerde mevcut olup bir t toka bir üçgen toka ve bir de makaradan oluşmaktadır.
2 noktalı olanlar genelde ticari araçlar ve servis araçlarında kullanılmaktadır. kısa bir kumaş boyu ile bir başlangıç noktası olan makara ve birde t toka ile bağlantı sağlamaktadır.
günümüzde en sağlıklı olanlar pre-tensioner olarak da bilinen ön gergili emniyet kemerleridir. kaza anında araç ivmelenmesiden oluşan ve çarpma hızı ile sizi öne doğru çeken kuvvete karşın kemer içindeki mikro gaz jenaratöründeki gazın patlaması ile bilye deliklerine sahip olan ve kumaşın da üzerine sarılı bulunduğu bobini aracın tersi yönünde çevirerek sizi direksiyona ya da ön konsola yaklaşmaktan ve aynı zamanda göğüs kafesinizin zarar görmesinden korur. kaza anında sizi koltuğa yapıştırır. gazın ateşlenmesini de airbag lere bağlı olan sensorlerin tetiklenmesi sağlar.
iki noktalı yada ön gergili olmayan emniyet kemerlerinde bu konfor mevcut değildir. pre-tensioner kemerlerin tek dezavantajı ise kaza sonrasında sökülüp atılması gerekmektedir. zira airbag ler gibi yeniden kullanamacağınız hale gelmektedir.
iki noktalı emniyet kemerlerine araç güvenlik sektöründe kaburgakıran da denmektedir.
arka koltukta oturanların da mutlaka kullanması gerekiyor. Zira, bugün arka koltukta uyurken kemeri takılı olmadığı için camdan dışarı fırlayıp ölen bir gencin cenazesi gittik. özellikle çocukların kemerlerini mutlaka kontrol etmeliyiz.
otomobilin özellikle arka koltuğunda enteresan bir şekilde güven hissi sağlamaktadır. boşluğunu alıp da kemeri biraz sıktığınızda ise koltuğa yapışmış hissi verir. gereklidir, kullanılması yüksek bir önemi haizdir.
şoför koltuğuna oturup da takmayan herkesin risk aldığı güvenlik ekipmanıdır. günümüz teknolojisindeki otomobillerde hava yastıkları, çelik barlar vs. ile birleştiğinde gerçekten hayat kurtarıcıdır. en güzel deneyimini iki takla attığım kazadan burnum bile kanamadan çıkınca anlamıştım, arkadan koşup gelenler şoktayken bende tık yok, olabilir falan diyorum. o taklalar esnasında emniyet kemeri olmasaydı arabanın çöken tavanı nereme girerdi onu düşünemiyorum bile.
kullanılması ve teşvik edilmesi şarttır, eğer sevdiklerinizden uzak kalmak istemiyorsanız.
hayatın önemini, sevdiklerinizin ve sizin öneminizi anlatan çok iyi bir reklam kampanyası..
bu reklam bana herşeyin değerini bir kez daha anlattı, sağolsun..
bende yeni.öğrendim önemini daha. önceden sürücüsü olduğum araçta kimse emniyet kemeri takmazdi. takanı azarladım ve bana niye böyle bir hakarette bulunduğunu sorardım. oylede bi maldim yani amk. neyse geçen kaza yaptık iki kaldırımdan uçtum, ters yöne falan girdim, biraz havalandik, döndük falan ışte... reklam olsun diye hayat kurtarır demiyolar amk zaten standart donanım. takın şunu merak etmeyin eskimez, arabanın değerini düşürmez. kaza anında emniyet kemeri takmanın ne demek olduğunu çok daha iyi anlarsınız ama takmadiysaniz anlamaya firsatinız olmayabilir.
--spoiler--
Çin trafik polisi eşini aldatırken trafikte yakalanan sürücünün başına gelenleri aynen çekerek, kamu spotu yaptı. Adam ve sevgilisi, emniyet kemeri takmadıkları için trafik polisince çevriliyor. Adam ehliyeti evde unutmuş, karısından ehliyetini getirmesini istiyor ve o arada sevgilisini de karısı geleceği için olay mahallinden uzaklaştırıyor. Kadın ehliyetle kocasının yanına geliyor ama o da ne? Kadına da ceza yazmaları gerek, o kadını çağırmalarını söylüyor ve böylece kadın kocasına yakalanıyor.
Özetle, emniyet kemerini hem siz, hem de metresiniz taksın. Ayrıca ehliyetsiz araba kullanmayın, yakalanırsınız.
--spoiler--
dünyanın her yerinde yalnızca kendi canını değil yanındaki insanların canını da tehlikeye atan insanların takmaktan imtina ettiği kemer. bunun türkiye'si, arjantin'i malesef yok. camlardan çıkanlar mı dersiniz, çarpmanın etkisi ile yola saçılan mı?