Valla dedem ptt'den emekli olduğunda üstelik ankara'da, yani öyle taşrada falan da değil, 2 (iki !!) daire aldı, birini anneme birini teyzeme verdi...gerçektir haa...ben küçüktüm ama aklım eriyodu, yani, çok net hatırlıyorum.
Kira geliri oluyo, anneme ek gelir oluyo, fena mı oluyo?!..
Ben bunu bu sözlükte daha önce de yazmıştım galiba, belki de bu başlığa yazmışımdır.
yeni türkiyede emekli maaşı ile bisiklet bile alınamamaktadır. geçen saraçhaneden geçiyordum az bir trafik olunca beklerken gözüme ilişti 15-20 bin lira falan bisiklet fiyatları.
ikramiye/tazminat konusu zaten bambaşka hiç girmemek lazım.. adam 20 senelik tazminatını alacak sözde banka üzerinden tek seferde yatırılması gereken bir para ama büyük kurumsal şirketler hariç hiçkimse tek seferde banka hesabına gönderemiyor. göndersede zaten bugün 20 senelik tazminat dediğin 340 bin lira yapıyor. 340 bin liraya kümes alırsın içine de 3-4 tane tavuk koyarsın yumurta işine girersin en fazla ev mev hikaye.
80-90-2000 lerde bu mümündü. bırak tazminatı hatta daha iyisi varmış, 1970 lerde basit bir memur 2 yıllık maaşıyla ev alabiliyormuş. birinci ağızdan, bu şekilde ev sahibi olan, kamudan ayrılıp özel sektöre geçen bir ağbim anlatmıştı. şuan en düşük memur maaşı 35 bin civarı. o da diyelimki 5 yıllık memur, istifa ettiğinde 40 bin alıyor olsa 40x24=960.000 TL eder. aslı esasında eğer devletin belirlediği maaşlar gerçekse o halde konut fiyatlarınında 100 M2 oturulabilir bir daire fiyatının 1.000.000 TL civarı olması lazım. demekki yalandan rakamları şişiriyorlar. aynı gıdada olduğu gibi. halbuki bugün normal bir daire 3.5 ila 5 milyon TL. neredeyse 5 kat geçiriyorlar millete. nerden mi biliyorum: 2024 arsa payı hariç bir yine 100 m2 dairenin maliyeti asgari 637.000 azami 715.000 TL civarı yaklaşık. kârı + vergisi toplam
her şey dahil 1.000.000 TL yi geçmez. ama insanlar aç gözlü ve herkes birbirini düdüklemenin derdinde. çünkü serbest piyasa, kâr marjı yok, herkes kafasına göre fiyat belirliyor. konutta zaruri ihtiyaç olduğundan dolayı kârın belirli miktar ve sınırlı olması gerektiği yönünde bir kanun yok. hal böyle olunca da kim kime geçirirse..
aslında acilen kooperatifçiliğe geri dönmek çok mantıklı. elbetteki yine denetim şart..