albert einstein'in ünlü formülüdür:
fizikte kütle-enerji eşitliğinin temel formülüdür:
kütle denilen şey evrende var olan her şey demektir.
evrende var olan her şey enerjinin dönüşmüş başka bir halidir.
e = mc2, atom bombasının temelindeki formüldür.
basitçe enerjinin hiç zaman yok olmayıp evrende sürekli dönüşüme uğramasıdır.misal:bir mum yaktığınızda etrafa yayılan ışık,ısı ve duman mumun başka bir kütleyle yer değiştirmesi basit bir sonucudur.
son dönemlere kadar çok büyük ölçüde kabul gören denklemin temel formülüdür.
çok basitçe söyleyecek olursak; e=enerji, m=kütle, c=ışık hızı'nı belirtir.
şimdi işin karışık tarafı bundan sonra, cünkü bu denklemden yola çıkarak, genellikle ışık hızının değişken olmadığı, sabit bir değer olduğu düşünüldü.
fakat ilginç bir kaç makalede yazanlara göre, ışığın ** hızı kesinlikle değişken.
basitçe şöyle açıklayalım;
bir trendesiniz, 100 km/s ile giderken yanınızdan 120 km/s hızla geçen bir aracı siz 20 km/s ile gidiyor gibi görürsünüz, kendi hızınızı o aracı gördüğünüz hızla toplarsanız geçen aracın hızını bulmuş olursunuz.
bilinen bir gerçek ışığın hangi ortamda olursa olsun saniyede 300.000 km hızla yol aldığıdır. fakat son zamanlarda yapılan deneyler ışığın sadece farklı ortamlarda değil, farklı hızlarda da yapılan deneylerde gene aynı hızla ilerlediği gözlemleniyor.
yani, biz dururken, ışık saniyede 300.000 km hız yapıyor. diyelim ki saniyede 250.000 km hızla giden bir araçta ölçüm yapıyoruz, ışığı gene 300.000 km/saniye hızla giderken görürüz.
e=mc2'ye dönecek olursak, formülün doğruluğu açısından sıkıntı olmasa da buna dayalı üretilen hipotez ve teoriler malesef çoğunlukla yanlıştır.
kütleli bir cismin, kütlesinden dolayı sahip olduğu durgun enerjiyi gösterir. bu durgun kütle enerjisi, aynı zamanda maddenin enerjiye dönüştüğünde açığa çıkaracağı enerjiyi de göstermektedir.
1915 yılının kasım ayında yayınlandığından 100.yılına girmiş oluyoruz, hayırlı uğurlu olsun. gönül isterdi ki, insanlık bu 100 senede bilimin ışığında ilerlemiş olsaydı. ama halen cahilliğin, vasatlığın, dogmaların gölgesinden kurtulamadık.
Enerji ile kütle arasındaki ilişkiyi veren fotmül....
Işık hızına çıkan bir cismin kütlesinin değiştiğini iddia eder... Eğer bir gün ışık hızı yakalanır da ispatlanırsa kimya ayvayı yer... Çünkü kimyanın temel kuralı kütle sabittir...
Yani her kütle enerjiye dönüşebilir ve enerji asla kaybolmaz.
Ve yukarıda yazan arkadaş haklı mıdır bilmiyorum kimyanın temel ilkesi 'hiçbir şey yoktan var olamaz vardan yok olamaz'dır ve bu teori de bunu destekliyor zaten kütlenin enerjiye, enerjinin kütleye dönüştüğü sonsuz bir döngüden bahsediyor işte hiçbir şey yok olmuyor sadece başka bir şeye dönüşüyor.
ünlü bir formüldür ancak söylendiği gibi her şeyi açıklamakta yetersiz kalmaktadır. einstein'ın aklının yetmediği ve yetemeyeceği gerçekler var bu evrende ve zamanı gelince onlarla tanışıp mantıklı bir çerçeveye oturtacağız.