elif şafak okuyan kitlenin genel özelliklerini, eğilimlerini belirleme çabasının ürünüdür.
"madem uludağ sözlük yazarıyım, neden şöyle şahane anket başlıklar açmıyorum ki?" diye düşündüm az önce. ve işte buradayız.
evet arkadaşım kitaplar ve köpekler en sadık dostlarımız, bunlar herkesce bilinen gerçekler. ben bi de kişisel bi ekleme yapmak istiyorum bu listeye. antifreezeler! evet, antifrizler de en sadık dostlarımızdandır arkadaşlar.
neyse konuya dönelim. malumaneniz, kitapların türü az da olsa okuyucularının hakkında fikir verir. ben de buradan hareketle, tüm önyargılarımdan sıyrılar, elif şafak okuyan kitle hakkında bi genellemeye ulaşabilir miyimin derdine düştüm.
okuyan, çevresinde elif şafak fanı olan arkadaşlardan görüş bekliyorum. hadi aslanlarım!
çevrem de elif şafak okuyan pek kişi yoktur. geçen sene bir arkadaşım tesettürlü, hanım hanımcık, dinine bağlı, ve ablalarla kalan birisi bana elif şafak - aşk adlı kitabı okumamı önerdi. yalnız ben kıza ve kitabın arka yüzüne bakarak kitabın ilahı aşk içerikli olduğunu anlayıp kitabı sıraya bıraktım.*
popüler kitaplardır elif şafak kitapları. aşk adlı romanını çoğu kişi okumuştur mesela. herkes birbirine önerir filan falan. okumaya başlanır bazıları zorlanır bırakır ya da inatla devam eder çünkü dili biraz ağırdır, yani sanırım.
ayrıca;
(bkz: anket var dediler geldik)
aşk aşk diye söylenirler ama tek başına, yalnız ve ruhunu kaybetmiş insanlar olarak yaşarlar.
romanlardaki erkeklerden isteyen kadınlara denilecek tek şey " bende romanlardaki kadınlardan isterim" demek olacaktır.
hayat romanlardan çok farklı.
geniş çaplı bir kamuoyu araştırması gerektirir. elif şafak'ı aşk romanı ile tanıyan facebook dili ve edebiyatı öğrencisi popülist insanlarla daha aşk piyasalarda yokken yazarın tüm kitaplarını okumuş ve bunu muhabbet konusu etmemiş insanları aynı kefeye koymak ne derece ahlaklı bir davranıştır orası tartışılır. işin şu boyutu da var ki keşke herkes bir roman okuyabilse de adı ergen olsa.
güncel kitapları okumaktan hoşlanıyordur. ancak temel atmadan bina yapmaya benzer. önce git bir ülkenin, dünyanın klasiklerini oku, sonra yakın dönemini takip et.** elbette biraz da zevk meselesi ama popüler her haltı okuyup da entellektüel geçinmek kendini kandırmaktır. ***
elimde olmadan aralarına katıldığım insanlardır. bu insanları genel olarak bazı özelliklere indirgemek gerekirse biraz pesimist, sarkaç ve hatta manik depresif bile denebilir. ben öyleyim, oradan biliyorum. yoksa konu hakkında ayrıntılı bir araştırma elbette yapmadım. kendimden yola çıkarak genelleştiriyorum sadece. şunu söylemeden geçemeyeceğim ki elif şafak'ın pek çok görüşüne katılmıyorum. ancak kadın öyle bir yazıyor ki, o ağdalı cümlelerin içinde kendimi buluyorum sanki.
felsefe ile ilgilendiklerini belli etmek isterler.
elif safak'ın felsefe ile iliştirilmesi o derecededir ki dersanedeki felsefe hocamın! "türkiye'deki modern dönem filozofları cemil meriç ve elif şafak'tır." demesinin ardından yaşadığım şok aklımdan çıkmamaktadır. tarihi, büyük insanları romanlara konu etmekle filozor olunuyorsa hepimiz olalım şuradan bir tane.
kendilerini entellektüel sanmaları. havalı havalı kitabın kapağını gözümüze soka soka okumaları. oysa o kitapların nasıl baştan sağma yazıldığına gözlerimle şahidim.