ömür törpüsü,1 yılda 4 yaş yaşlanmak, gözlerin bozulması, tipin kayması, iktisattaki lavuk arkadaşlarınızın 'bizim bölümmm çookk zorrrr, en zor hattaaaa' gibi laflarını duyunca cinnetin eşiğine gelmek. çoookkk değerli bilgiler öğrenmek, bilimin nelere kadir olduğunu anlamak. ne kadar yakınılsada aslında ne kadar muhteşem bir mesleğe sahip olunduğuna şükredilmesi.
iyi bir elektronik mühendisi bu devirde kraldır. bu arada 4 yılda bitmez bitmez dediler bal gibide bitiyormuş...
elektrik mühendislerinden fazla puan alıp girdiğimiz sonra da çok daha fazla zahmet çekip bitirdiğimiz ama bir elektrik mühendisinin avantajını,hakkını asla elde edemediğimiz bölüm,yazık.
hocaların bazılarının gerçekten takıntılı olduğuna inandığım bölüm. aklı olan seçmez. en önemli dersleride göbek lakaplı hocaya verilmeside ayrı bir olay tabi.
ülkemizde ne yapacağı belirsiz olan mühendislik dalı. genel olarak bakıldığında türkiye de sadece elektronik mühendislerinin yapabileceği pek bir iş yoktur. okuyanlar notları iyi ise okulda kalmaya kasarlar. notları kötü olanlar ise bir iki yazılım kursuna katıldıktan sonra yazılımcı olarak işe girerler. hatta bazı firmalar bu kişileri sadece analitik düşünme kabiliyetlerinden dolayı mezun olur olmaz işe alır; başta bir yazılım dili öğretir ve yazılımcı olarak görevlendirirler. sadece üniversite mezunu olmak için okunur başka bir deyişle *
ne olduğu bir türlü anlaşılmayan derslerle öğrencileri süründüren bölüm...
zorluğu tıp okuyanlara bile ispatlanmıştır:
yurtta bir final dönemi sabahı tıp okuyan oda arkadaşlarım ne yapacağız lan bugün sınavda diye dert yanmaktadırlar.
- olm sizin bi derdiniz yok eski sınav sorularını ezberleyip sınava giriyosunuz ben öyle zorluğun var ya...
- hadi lan ordan en zor bölüm bizimki elektronik kolay asıl.
-tamam bilader sınavdan çıkın getirin sorularınızı bende benimkileri. test lan en nihayetinde, ben sizinkinden 40 almazsam çıkar heykele yok mu beni z... diye bağırırım siz benimkinden 10 alamazsanız siz bağırırsınız yiyiyorsa buyrun.
- tamam abi haklısın.
-haklıyım tabi lan! isyan ettim ikinci sınıfı okuyamadan okul uzatılır mı? a... koyim böle bölümün.
matematik bölümünden çok matematik görülen bölüm. daha somut beklentileri olup programlama ve yüksek matematikle uğraşmak istemeyenler elektrik mühendisliğini tercih edebilir.
öğrencilik yıllarında "ben elektronik mühendisliğinde okuyorum" diyince bulunulan her ortamda insanların size bakışı değişir. yaşlı teyzeler kendi kızlarıyla evlenmeniz için çeşitli planlar yaparlar, komşunun çocukları "kaç sene daha bu herifin lafını duyacaz bizimkilerden" diye içinden size söver falan filan...
lakin mezun olunca elektronik mühendisi ünvanının türkiye de pek bir şey ifade etmediğini anlarsınız.
doğru akımla ilgilenenlerin mesleği. ne çok zordur ne de kolay. emek istemektedir ve bu emeği veren herkesin hakkıyla bitireceği bölümdür. günümüz şartlarında tercih edilesidir.
dünyanın okuması en zor disiplinleri arasına giren meslektir.çünkü kendi içinden daha en az 5 mühendislik çıkartacak kadar geniştir.aynı anda pek çok şeyi bilmeniz,her gelişmeyi takip etmeniz lazımdır.o yüzden elektronik okuyanların ne okuduğunun,hangi konulara meraklı olduğunun,mezun olunca ne iş yapacağının farkında olması son derecede önemlidir.ilgilenenler pek çok konuda süper işler çıkartabilir.hevesinizi kursağınızda bırakmak gibi olmasın ama elektroniğin türkiyede hakkıyla tanınması için kafadan 10 seneye daha ihtiyacı vardır.malum sanayi devrimini 10 sene geriden takip edince,iletişim devrimini de 10 sene geriden takip ediyor bu memleket.ama fazla korkulacak bir şey değil bu,çünkü türkiyedeki okullardan yetişip,özel sektöre giren adamlar fazlasıyla donanımlı ve yetenekli.bir de arkasına araştırmalar için mali destek sağlanınca türkiye iletişim devriminde yerini seri bir şekilde alacağına inanıyorum.