bugün

(bkz: ske bobin sararak mıknatıs yapmak)
bir zamanlar hollywood bilim kurgu filmlerindeki bütün teknolojik curcunanın çıkış noktası.
elektromagnetik teori adı altında insana kan kusturan dalgalar. öğrenci ve dolayısıyla insan sağlığına en belirgin zararı ders formatında beyne sokuşturulmaya çalışılmasıdır.
kısaca EMD denebilir.
lise son sınıf fizik desinde görülen bir bölümdür.
yakın gelecekte silah olarak kullanılacak dalgalardır. klavye başından ya da masa başından 5 dakikada şurayı burayı alırım diyenin aklını alıp kendine hizmetci yapabilecek kapasitede ciddi bir teknolojik silahtır. öyle ki bu dalgaya maruz kalmış insanın düşüncelerini okuyup el kol hareketlerini yönlendirilebiliyor.
(bkz: elektromanyetik silahların etkileri)
beyin hücrelerine zarar verdiği rivayet edilir.
Ogrencilerin fizikten kalmasina yararlar.
eğer pozitif veya negatif(elektron) bir yüke salınım yaptırılırsa elektrik alanı ve bu alana dik manyetik alanı(uzayın stabilligi nedeniyle elektrik alana karşı oluşur) yükten kopar. bu kopan manyetik alan ve elektrik alanın beraber uzayın içine doğru ilerlemesine elektromanyetik dalga denir. Anlattıklarım aşağıdaki linkteki simülasyonda çok net görülebilir:

http://phet.colorado.edu/.../radiating-charge_en.html
Doğadaki inanılmaz şeylerden birisidir. Bunları ortaya koyan faraday, gauss ve maxwell e ceplerinde sosyal medyada kendilerinden geçerken şükran duymalıdır.

Her türlü kablosuz iletişimin temeli bu dalgalardir. Suya tas attığınızda nasıl dalgalar oluşuyorsa aynısı dalgalarda öyledir. Ama görülebilir ışık formunda olmadıkları için görülmezler.

Atmosferin iyonosfer tabakası uzaydan gelen yüksek güçlü em dalgalar icin filtre gorevi görür. Ayrıca kıtalararası iletişimde em dalgalar için büyük bir yansıtıcıdır.

Sadece iletken cisimlere nüfuz edemez bu dalgalar. Evlere döşenen (almanya'da yaygındır) Faraday kafesinin temeli budur.

Jammer diye bilinen cihaz bulunduğu bölgede binlerce farkli frekansta baskın yayın yaparak istenmeyen em dalgaları sindirir.

Maxwell,bu dalgaları -faraday ve gauss un yaptığı çalışmalarının katkılarıyla tabi - dört formülle matematik olarak izah etmiştir.
güncel Önemli Başlıklar