atsan atılmaz satsan satılmaz, dokununca çarpan ama asla ayrılamayacağımız fotonumsu desem değil, ışığımsı desem hiç değil, ne katı ne sıvı, ne renkli ne renksiz, watlı voltlu bişey.
Ahmet kaya 'nın dirençlerini yanmasından esinlenerek yazdığı şarkının adıdır. Sözler aynen şöyledir. elektrik, elektrik, elektrik.. " görüldüğü üzere geniş bir anlam yalpazesi içermektedir.
dalgalı akıma sahip olan (bkz: ac) modelinin yanısıra dogru akıma sahip olanida vardır. (bkz: dc) akabinde elektriğin her iki modeliylede çarpılma söz konusu olup çarpılan kişinin nallarını dikmesine sebep olabilyor. (bkz: elektrik çarpması)
türkiye'de birim fiyatına %15 ile %25 arasında zam yapılması düşünülen enerji... ayrıca, yeterli ve uygun yatırım yapılmadığı için maliyeti her geçen gün artan bununla beraber kesintiden dolayı birçok şehirde kesilen ve birçok elektrikle çalışan alette arızaya neden olan enerji... özellikle oymapınar hidroelektrik santrali'nin seydişehir aliminyum fabrikası'na tahsis edilmesi ve bu şekilde karlı hale getirilip özelleştirilmesinden sonra, oymapınar barajı'ndan 1 kw/s elektriğin bile antalya'ya verilmemesinden dolayı, antalya ili bundan büyük zarar görmüştür...
zamanında bir analiz yapmıştık... belki bugünü ve önümüzdeki 5-6 ayı görmenize faydası olur; (bkz: elektrikte oynanan büyük oyun)
nikola tesla'nın kullanımımıza sunduğu hayatın var olmasına büyük katkısı ve yaşam şartlarının bu hale gelmesine büyük yardımı olan müthiş icat. Elektrik olmasa biz bu sözlükte nası yazacaktık.
en nur suresinin 35. ayetinde çok derin anlamlara ifade edilmektedir.
"allah, göklerin ve yerin nûrudur. o'nun nûrunun temsili, içinde lamba bulunan bir kandillik gibidir. o lamba kristal bir fanus içindedir; o fanus da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da, batıya da nisbet edilemeyen mübarek bir ağaçtan, yani zeytinden (çıkan yağdan) tutuşturulur. onun yağı, neredeyse, kendisine ateş değmese dahi ışık verir. (bu,) nûr üstüne nûrdur. allah dilediği kimseyi nûruna eriştirir. allah insanlara (işte böyle) temsiller getirir. allah her şeyi bilir."
yunancada kehribar demek olan elektron kelimesinden türetilmiştir.
yaklaşık 2000 yıl önce thales, kehribarın kumaş parçasına sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiği gözlemlemiş, bu güce elektrik adı verilmiştir.