bir çok kişi bu kavramı güzel yazı uygulaması sansa da, aslında kişinin kendisine has bir yazım tarzını temsil eder el yazısı kavramı.
ama madem herkes bunu güzel yazı uygulaması olarak biliyor, ben de o kavram üzerinden devam edeyim. benim de aksine el yazım düz yazımdan katlarca daha iyidir. sebebini ben de bilmiyorum. bu uygulama bir de ilkokul çocukları için zor demişler ama, ben katılmıyorum açıkçası. düz yazı yazarken sürekli el kalktığı için eli ve bileği daha fazla yoruyor. el yazısında el kalkmadığı için daha fazla kondisyon bulabiliyor ellerimiz. tabi totalde incelersek düz veya el yazısı farketmez, her ikisi de büyük bir efor sarfettiriyor. işin görsel tarafı var, bu konuyu da bir tık el becerilerine bağlıyorum. mesela nasıl herkes resim çizme becerisine sahip değil, el yazısı da bu bağlamda değerlendirilebilir.
ben memnundum açıkçası. ve hali vaktinde çok iyi öğrendiğimi ve yazdığımı düşünüyorum. zira ben küçüklüğümden beri okumaya yazmaya ayrı bir ilgim vardı. okulu sevmezdim, ama yazıp çizmeyi çok severdim. biraz ilgi duymayla da alâkalı olabilir bir durum.
ilkokul ve ortaokulda kullanılan yazı türüydü daha çok. sonra liseye geçince el yazısı yazmayan tek bir insan evladı olmadığı için, biz de mecbur düz yazıya başlamıştık. açıkçası sonradan öğrendiğim için düz yazım hiçbir zaman el yazım kadar iyi olmadı. ama yıllarca düz yazı yazınca, ister istemez el yazım da bayağı bir paslanmış. bazı harfleri yazarken bir anda düz yazıya kayıyor elim, ben de ne olduğunu anlayamıyorum.
son zamanlarda bu uygulama meb tarafından kaldırılmış. kaldırılma sebebi de çocukları çok zorlamasıymış. öğrenmelerinde vs. ama ne bileyim, benim ilkokul zamanımda herkes öğreniyordu. şimdiki öğrenciler ya tembel, ya da genel kalite iyice aşağı düştü. ama gidip de kaldırılma sebebini yargılayamam, zira zor gelmiş olabilir de bunu keşke şikâyetler üzerine değil de, doğrudan meb üzerinden değerlendirilseymiş daha iyi olabilirdi.
ilkokulda korkulu kabusumdur. el yazımı düzeltmem konusunda karnelerimde sürekli bir uyarı olurdu. öğretmenim haklıydı çünkü el yazımı ben bile okuyamazdım. ortaokulda başka okula nakil gittikten sonra sınıftakilerin düz yazı yazmasına çok şaşırmıştım ve o yoldan devam edip rahatlamıştım. el yazım halen de berbattır. düz yazı mis.
az önce kağıda yazarken fark ettim, uzun zamandır el yazısı ile işim olmuyor. resmen çirkinleşmiş yazım. yakında herkes doktorlar gibi yazacak çirkin çirkin.
Eğitimde hâlâ cumhuriyet kurulduğunda baz alınan şeyler var.temel nitelikleri değiştirmek istemiyorlar.bir ara bunu kaldırdık gibi bir şey çıkardılar sonra yok öyle şey bu değişmedi dediler.asıl amaç olarak da herkes farklıdır bu şekilde herkeste güzel bir yazı şekli ortaya koyalım diye ifade ediyorlar.nasıl ki hat konusunda farklı tarzlar varsa bu alfabede de güzel yazı şekli oluşturabiliriz diye düşündüler.ama eğitimdeki birçok gelgitler buna mani oldu.günümüzde bırakın bitişik eğik yazı yazmayı normal okunaklı yazamayan kendi yazdığını okuyamayan bir kitle oluştu.dünya üzerinde bu konuda en iyi örnekler çin ve japonlar.adamlarda alfabe daha karmaşık olmasına ve teknoloji ihraç etmelerine rağmen kültürlerinden vazgeçmediler ve başarılı bir şekilde de uygulamaya
devam ediyorlar.ama malesef akıllı telefon ve tableti harika kullanan ülkemiz yazı konusunda aynı başarıyı gösteremiyor.yazmak bilgilerin daha iyi öğrenilmesinde en etkili araç.bir arap atasözü der ki ilim bir ceylansa yazmak onu yakalamaktır.veya söz uçar yazı kalır sözü de yazının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor ki tarih de yazıyla başlatılmış oluyor.
Arap alfabesi bitişik yazıldığı için tek bir seferde elinizi kaldırmadan bir kelime yazabilirsiniz.ama bu latin kökenli bir alfabede mümkün değildir.örneğin arapça'da a ve e sesini vermek için kullanılan elif harfini tek bir seferde düz bir çizgiyle yapılabilir.ama latin alfabesinde büyük a için üç hamle yapmanız gerekmektedir.osmanlıca'da bu şekilde olduğu için yazıda bir akışkanlık var.latin alfabesinde de bunu sağlamak istedikleri için bitişik eğik yazı kullanılması gündeme gelmiştir.yani eski yazıyla yeni yazı bir şekilde harmanlanmak istenmiştir.yazma stili bakımından.ama bu eski eğitim mufredatında sıkı ve iyi bir şekilde uygulanırken zamanla eğitimdeki yapbozlardan nasibini almıştır.özellikle grafoloji denilen yazı biliminde herkesin kendine ait bir yazı stili oluşturulması düşüncesi vardır.mesela devlet büyüklerinin yazıları bu şekildedir.atatürk,kenan evren,demirel,özal,gül ve erdoğan'ın yazıları buna örnek gösterilebilir.
Yıllardır imrendiğim, bir türlü beceremediğim, yazabilmek için de on dakikadan fazla uğraşmadığım için için kendime kızdığım yazı türü.
estetik olmasından ziyade, kişiye özgü olması çok önemli. tarihi şahıslara da bakıldığı zaman hep güzel bir el yazıları vardır.
sarp akkaya'nın cazibesine,jehan barbur'un film müziğine dayanamayıp izlediğim filmdir.bana sorarsanız çok kötü değildi,sormazsanız da çok kötü değildi.