bugün

el yazısı

bir çok kişi bu kavramı güzel yazı uygulaması sansa da, aslında kişinin kendisine has bir yazım tarzını temsil eder el yazısı kavramı.

ama madem herkes bunu güzel yazı uygulaması olarak biliyor, ben de o kavram üzerinden devam edeyim. benim de aksine el yazım düz yazımdan katlarca daha iyidir. sebebini ben de bilmiyorum. bu uygulama bir de ilkokul çocukları için zor demişler ama, ben katılmıyorum açıkçası. düz yazı yazarken sürekli el kalktığı için eli ve bileği daha fazla yoruyor. el yazısında el kalkmadığı için daha fazla kondisyon bulabiliyor ellerimiz. tabi totalde incelersek düz veya el yazısı farketmez, her ikisi de büyük bir efor sarfettiriyor. işin görsel tarafı var, bu konuyu da bir tık el becerilerine bağlıyorum. mesela nasıl herkes resim çizme becerisine sahip değil, el yazısı da bu bağlamda değerlendirilebilir.

ben memnundum açıkçası. ve hali vaktinde çok iyi öğrendiğimi ve yazdığımı düşünüyorum. zira ben küçüklüğümden beri okumaya yazmaya ayrı bir ilgim vardı. okulu sevmezdim, ama yazıp çizmeyi çok severdim. biraz ilgi duymayla da alâkalı olabilir bir durum.

ilkokul ve ortaokulda kullanılan yazı türüydü daha çok. sonra liseye geçince el yazısı yazmayan tek bir insan evladı olmadığı için, biz de mecbur düz yazıya başlamıştık. açıkçası sonradan öğrendiğim için düz yazım hiçbir zaman el yazım kadar iyi olmadı. ama yıllarca düz yazı yazınca, ister istemez el yazım da bayağı bir paslanmış. bazı harfleri yazarken bir anda düz yazıya kayıyor elim, ben de ne olduğunu anlayamıyorum.

son zamanlarda bu uygulama meb tarafından kaldırılmış. kaldırılma sebebi de çocukları çok zorlamasıymış. öğrenmelerinde vs. ama ne bileyim, benim ilkokul zamanımda herkes öğreniyordu. şimdiki öğrenciler ya tembel, ya da genel kalite iyice aşağı düştü. ama gidip de kaldırılma sebebini yargılayamam, zira zor gelmiş olabilir de bunu keşke şikâyetler üzerine değil de, doğrudan meb üzerinden değerlendirilseymiş daha iyi olabilirdi.