orjinalinin son kısmı "Qu'ils mangent de la brioche" olan cümle. aslında pasta değil, brioche yesinler demek. "brioche" ise avrupalıların, biz nasıl çay ile simit yiyorsak, kahve ile yedikleri bir nevi çörek. o dönemlerde ise aslında ekmekten çok da farkı olmayan bir ürün. cümlenin içerdiği anlam ise bizim anladığımızdan çok "madem ekmek istiyorlar, daha iyisini verin" olabilir, tek elastik dil bizim ki değil.
edit : marie antoinette'ye aşık değilim ama savunasım geldi, ben de bilmiyorum niye.
Bu lafın marie antoinette tarafından söylendiği kanıtlanamamıştır. Şu da vardır ki, oradaki kasıt pasta değil, (yanlış hatırlamıyorsam) broiche adında, ekmeğe benzer, yumurtalı, sade çörek tarzı birşeydir. Bu söz şu şekilde de yorumlanabilir aynı zamanda, ekmek bulamıyorlarsa, daha iyi şartlar sağlayalım, (pasta mıdır artık ne zıkkımsa) onu yiyebilsinler.
ekmeğini taştan çıkaranlarla ekmek elden su gölden yaşayanlar arasındaki tarihî mücadeleyi ifade eden bu söz uzun süre, en azından ekmek temel gıda maddesi olma vasfını koruduğu sürece, söz değerini kaybetmeyecektir...
"ekmek yoksa pasta yesinler" yanlis bir tercumedir. dogrusu "ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler". sozun sahibi marie antoinette bu sozuyle kapitalizmin siniflar arasi kopuklugun hangi noktada oldugunu cok iyi ifade etmesi acisindan ve artik empati kuramamanin en uc noktalarindan birini de yansitmasi acisindan sembol sozlerden olmustur.