bugün

görsel

Osmanlı Dönemi Eflak Prensesi (Romanya), 1700 ...
Osmanlı Tarihi’nde Memleketeyn (iki ülke), Emareteyn (iki beylik) de denen Eflâk ve Boğdan’dan ilki. Eflâk, Tuna ile Karpat Dağları arasında kalan bölgedir. Buraya Ulahya, halkına da Ulah dendiği de olmuştur. 1417'de vergiye bağlanmış, Fatih döneminde imtiyazlı beylik olmuş, 1716-1821 yılları arasında Fenerli Rum Beyleri tarafından yönetilmişti. 1822’de yedi beylerin voyvoda olması kabul edilmiş, 1856’dan sonra bağımsızlık evresine girmiş, 1878 Berlin Antlaşması ile Osmanlı egemenliğinden çıkmıştır.

#osmanlıimparatorluğu
#osmanli
#eflak
Gavurcası wallachia olan osmanlı vassalı/himayesi.
Xavi ve iniesta gibi ekürisi boğdan'sız düşünülmesi mümkün olmayan vilayet.
en önemli hükümdarları vladimir tepestir. namı diğer kazıklı voyvoda.
boğdan'ın kankası.
hiç ayrılmazlar. yani osmanlı padişahları da bu kankalığı görmüş olacaklar ki, aldım mı ikisini birden alırlar , verdim mi de yine ikisini birden verirler. ayrılmaz ikili eflak-boğdan.
arapça bir kelime olup if'âl kalıbındadır.
(bkz: eflak-boğdan)
arapça gökler demktir.
Eflak, bugünkü Romanya'nın güney kısmına Osmanlıların verdiği isimdi. Eflak sözcüğü Slavların Romen halkına verdiği Vlah isminden gelmektedir. Avrupa dillerine Walachia olarak girmiştir.
Romanyanın güney kesimine osmanlılarca verilen isim.bölge 14.yy'ın sonlarından 1859 yılna kadar osmanlı egemenliğinde kaldı.osmanlı rus savaşları esnasında bazen osmanlıya sadık kaldı, bazende rus yanlısı bir tutum izledi.1859'da boğdan ile birleşerek romanyayı oluşturdu. romanya 93 harbinden sonra bağımsızlığı kazandı.