bugün

edit yapmadan edit notu yazmak tan daha vahim olan şeyse "edit" kelimesidir. oysa bu kelime yerine;
"düzenleme"
"ekleme"
"yorum"
"not"
kelimelerini kullanılarak çok daha kapsamlı hem de size kimsenin dangalaklığın alası kelimesini yakıştıramayacağı bir eylem gerçekleştirebilirsiniz. böylece girinizde düzenleme yapabilir, "edit entryye sonradan bir düzenleme getirildiği zaman yapılır" sözüne karşılık girinize ekleme yapabilirsiniz hatta yorum kelimesiyle de başlığınızın altındaki diğer girileri eleştirebilir onlara cevap bile verebilirsiniz hem de sözlük formatına ters düşmeden, ne güzel değil mi? yaşasın türkçe yaşasın türk öpücüğü.

düzenleme:
ekleme:
yorum:
not:

(bkz: turkce nin icine yabanci sozcuk katmak)
konu açılmayacak, yapana dangalak dedirtmeyecek kadar önemsiz bir olaydır. yapan yapar boynuna yapışıp " lan dangalak herif bi daha edit yapmadan edit yaparsan senin a.q" diyene allah akıl fikir ihsan eylesindir.
(bkz: editle verilen mesajı algılayamamak) * *
not yerine edit yazan yazar eylemidir.
edit "değişiklik" anlamına gelmez. konuşma ingilizcesinde o anlamda kullanıldığı yerler vardır ancak bu oldukça sınırlıdır (ki bu sınırlı olunan alan da yine baskıyla alakalı bir değişikliktir yani öyle "değişme" kelimesinin her yerde kullanıldığı gibi kullanılmaz). edit; "yayına hazırlamak, baskıya sokmak, yönetmek, sınırlı da olsa (yayınla alakalı) düzenlemek" anlamlarına gelir. ingilizceden dilimize geçen geçen editör de değişiklik yapan değil, yayına hazırlayan, baskı için "olur" veren anlamındadır. yani örneğin bir muhabir bir haber yapmıştır ve o haber mutlaka editörün önünden geçer eğer düzenlemeye gerek duymadığı bir şey varsa aynen baskıya verir. adamın statüsü editör ama illa değişiklik yapmak zorunda değildir.
ben; "edit:"i bazen kullanırım ve bunu kullandığım alanlar da girdiğim entry'ye son anda aklıma gelen bir şeyi yazmak istediğim için koyarım, entry'yi baskıya vermeden önce son rötuşu atarım. yani doğru olanı yapıp "yayından önceki son müdahale"yi yapıyorum. bu da hata değildir! hani çok bilmişlik edasıyla yargılanıyoruz ya alın size çok bilmişlik! entry'de entry düzenlendikten sonra bir düzenlemeye gidilmişse bunun adı "edit" değil "arrangement"tır anlamı da "düzenleme, düzene sokma"dır. eğer bir ekleme yapılmışsa bunun adı da "edit" değil "add"dir yani eklemedir.
sonuç olarak özetin özeti edit yayından önceki son müdahaledir! değişiklik falan değildir! kendinize göre terimler yaratmayın!
(bkz: pesin edit)
sözlüklerde genel olarak edit tercih edilir, ancak düzenleme-not gibi sözcükler de kullanılabilir.
ancak ba$lığa bakılırsa, kimi yazarlar edit ile pe$in edit arasındaki farkı bilmemektedir. mamafih aynı dakika içerisinde hızlı edit yapılmı$sa, edit yapılmı$ olmasına rağmen pe$in edit olarak algılanmaktadır.

not ile edit aynı anlamı ta$ımaz, ekleme veya düzeltme ile edit aynı anlamı ta$ır. hatta edit sözcüğü doğrudan doğruya düzeltmek anlamını ta$ımaktadır, ekleme ise bildiğiniz gibi addition'dur.

yani mantıksal olarak, edit tu$una basarak yaptığınız $eyler düzeltme ya da eklemedir, ba$taki entry'de oynama yaptıysanız düzeltme, yapmadıysanız eklemedir. edit tu$una basmadan entry yazma anında yapacağınız $eyler pe$in edit, yani not idir. ancak not sözcüğü edit için de kullanılabilir.

örnek olarak:
real bitlis'in real zonguldak fc'yi 3-0 yenmesi gereken kar$ıla$ma.
not: mehmetson'dan iki gol beklemekteyim.

burada verilmi$ olan not, entry anında girilmi$tir, not sözcüğü yerine pe$in edit de yazılabilir, ki ben tercih etmiyorum. eğer edit butonuna basılıp sonradan eklenmi$ olsaydı, ekleme olacaktı, ya da bildiğiniz gibi edit olacaktı.

ancak edit butonuna basmadan $öyle bir entry girilseydi:
dinamo batman'ın fc bartınola'ya 2 takacağı maçtır.
edit: yine de beraberlik de bir ihtimal.

i$te burada edit yapmı$ olmuyoruz. not yazmı$ oluyoruz, ve bir nevi ahlaksızlık, iki yüzlülük oluyor, kötü insan oluyorsunuz... umarım anlatabilmi$imdir.

not: moderatör falan değilim bildiğiniz üzere. mantığımın ula$tığı mantık çerçevesi dahilinde yazılmı$ kurallar bütünüdür bu entry. isterseniz uymayın. ben bilmem.*
dipnot yazmaktır.

dipnot : şuraya yazıyorum, "edit" diye diye 5-10 seneye kadar "editlemek" diye bir türkçe kelime sözlüğe girecek. sonra da bağırırsınız, "kültürümüz kayboluyor" diye... ha, "not" türkçe mi? türkçeleşmiş, türkçedir.
(bkz: pesin edit)
(#9563261) bu entry de açıkçası görüp şaşırdığım durumdur. yazıyı yazmadan bakire olduğunu nerden bilecektik ki?
(bkz: vatandaş türkçe konuş)
(bkz: edit akbayram)
büdüt de mi olmaz?
flüt?
(bkz: kadit)
yine de guzel bir seydir.. sonucta bir edit yapabiliyorsun..

peki ya androidapp? amina kodumun appi girdigin entrynin altinda edit kismi var.. siktimin tusuna basiosun entry aciliyor ama ne kaydedilecek nede iptal edecek buton var.. oyle dursun diye koymuslar amk.. sonra vay efendim can9469 bize sovuyor.. sizin ta aminiza aminiza koyayim..
bu güne kadar içine düştüğüm yanlış. ben ekleme yaptığımda edit yazıyordum oysa düzenlediğim hiçbir şey yok!

ekleme: öyle değil mi ama?
bir arastirmaya gore got verenlerin % 70ini oluşturduğu topluluk.
(bkz: edit akbayram)
editin amacı anafikrin anlaşılmasını sağlamaktır.

editlemeden edit: böyle işte.