bugün

düğünlerin vazgeçilmez simâsı, önem arz eden parçasıdır. amatörü vardır, profesyoneli vardır. profesyoneli, fotoğrafı hikâyeleştirebildiği kadar tutulur. amatörün ise böyle bir derdi yoktur. profesyonel, yalnızca yüksek gelirlilere hitap ederken; amatör, dar ve orta gelirli vatandaşın gözdesidir.
düğün sonrası elindeki fotoğrafları zorla satamaya çalışan insan.
en büyük özelliği fotoğrafda ki insanların hepsini sonradan bulmasıdır, normalde sen amca oğlunu filan ararsın bulamazsın, bu adam buluyor
o düğünün emekçisidir. gereksiz görünen ve belki en gerekli olan kişisidir. evet o düğün 3 ay sonra unutulur gider ama fotoğraflar ömür boyu kalır. bu yüzden fotoğrafçıyı horlamayın, dışlamayın ona şerefsiz muamelesi yapmayın. adam akıllı çektirdiğniz fotoğrafları satın alın. adam olun, akıllı olun. şimdi dağılın.
genelde gelin ya da damadın küçük erkek kardeşidir.
Fotoğrafları vermek için hayvani fiyat isteyen, düğündeki diğer insanlar fotoğraf çekince uyaran yasak diyen ibnedir. ibnesin oğlum ibne.
hızını alamayıp bütün davetlileri kollarını masaya koyup yan bakmak şartıyla tek tek fotoğraflayan ve onları yüksek fiyatlarla o kişilere satmayı hayal eden hayalperest sanatçımsı kameralı çılgınlardır.
kendisinden başka fotoğraf çekeni gördüğünde mutlaka kıskanan meslek sahibi.
ipnedir.

koskoca düğünde nerede salak bir haliniz var onu çeker pezevenk.
En büyük sorunu gelin ve damadın yakınlarının fotoğraf çekmesidir.
Anlaşmalı olarak çalışırlar, mekan sahibine para verirler anlaşma öncesinde.
Grup halinde çalışırlar, biri çeker, bi kaç tanesi fotoğrafı satar.

Ayrıca fotoğrafı 10 hatta 15 tl gibi fiyatlarla satabilirler, o mekana göre farklılık gösterir. işleri kolay gibi görünse bile zordur. Ben çek mi dedim almıyorum insanları ya da pazarlık yapmaya çalışan insanlarla bol bol uğraşmak zorundalardır.
düğüne gelen yakın davetlilerden herhangi biri biraz fotoğrafa meraklıysa çekeceği olandır. "şu açıdan lütfen.." gibi cümlelerle öfke doğru orantılıdır.
Bir tarafta bu işin ciddi ciddi hakkını vererek, çekeceği her bir fotoğraf için ayrı bir heyecan duyarak, varını yoğunu ortaya koyarak çalışanları vardır bunların. Diğer tarafta da sırf çekmiş olmak için çeken, paramı alayım, fotoğraf adı altında da birkaç rezil kağıt parçası vereyim ve topuklayayım diyen hanzolar mevcuttur. Bu ikinci gruptan aman diyim uzak durun.

Bunları nasıl ayırt edeceğiz diye sorabilir şimdi sözlük yazarı. Mutlaka ama mutlaka düğünden önce 1-2 kez yüzyüze konuşun. Tek mi çekecek, ekibi olacak mı, ekibi olacaksa bunlar kim ve mümkünse onlarla da bir - iki cümle de olsa muhabbet edin. Siz ne istiyorsunuz, o size ne vaad ediyor konuşun herşeyi. Muhabbetleri nasıl, size sömürülecek bir koyun gözüyle mi bakıyorlar, yoksa cana yakın, mütevazi mi takılıyorlar inceleyin.

Ekipmanını sorun ve portfolyosunu isteyin. Önceki çalışmalarını incelemeyi isteyin. (Hali hazırsa internet sitesi olan birisiyse zaten hepsine kolayca ulaşılabilir) Bu aşamalarda zaten kaçamak cevaplar veriyolarsa hiç durmayın orada. Fotoğraf işinden hiç anlamıyorsanız ve ekipmanı sorarsanız biraz abes gelebilir bu sorunuz fotoğrafçıya. Birkaç tanıdığım var ve ekipmanları sorup kendileriyle paylaşmamı istediler deyin. Ekipman herşey değildir muhakkak. Ama kabiliyetli ellerde kullanılırsa "çok şey"dir. Kimisi vasat bir ekipmanla harika işler çıkarır. Kimisi son teknoloji ekipmanla bir iş beceremeyip heba edebilir ekipmanı da zamanınızı da paranızı da.

Aldığınız bilgileri mutlaka bir tanıdığınız fotoğraf meraklısıyla değerlendirin. Fikrini alın. Cana yakınlığını, muhabbetini, samimiyetini bilemez elbette ama ekipman&portfolyo ikilisini inceleyip bir fikir verebilir size. Hiç tanıdığınız yoksa sözlükte vs sorun. Muhakkak biri damlar konuya. Olmadı the derkilanshoer'e msj atın, dönmeye çalışır size muhakkak.

Her fotoğrafçının ayrı bir stili vardır ve bu fotoğraflarına yansır istese de istemese de. Kimisi soft çalışır, kimisi keskin ve canlı renklerle. Kimisi ona buna seypa karıştırır, kimisi siyah beyaz yapar eline geçeni. Fotoğrafçının stili size uyuyor mu, önceki çalışmalarındaki gelin/damadın yerine kendinizi düşündüğünüzde hoşunuza gidiyor mu fotoğraf vs.

Fiyat olarak belli bir miktar söyleyemeyeceğim. Kişinin tecrübesine, kalitesine, asistanına, ekipmanına ve en önemlisi keyfine bağlıdır bu. Verdiği rakamı çok bulursanız ve ne para ne fotoğrafçı içinize sinmediyse uzaklaşın oradan. Emeğinin, tecrübesinin ve kalitesinin elbette bir değeri olacak. "Çoh para istiyor yahu" diye burun kıvırmanın anlamı yok.

Yazdıklarım düğün öncesi dış mekan çekimleri yapan fotoğrafçılar içindir. Salon çekimi yapanlar için yorum yapmayacağım. Allah onlara da, gelinle damada da sabır versin diyorum sadece.

imza: Birkaç yıldır fotoğrafla amatör olarak ilgilenen, para için yapmayıp keyfini süren, 1 yıl içinde kısmetse kendi düğünü olacak olan ve fotoğrafçısını stüdyolardaki şebelettinlerdense (istisnalar kaideyi bozmaz ama çoğu öyle) bireysel olarak çalışan kişilerden bulmaya çalışacak olan bir fotoğraf meraklısı.

( Stüdyolardaki şebelettin arkadaşlarım, tamam siz vergi sigorta bilmem ne ödüyorsunuz evet. Ama bu birçoğunuzun son derece kalitesiz iş yaptığı gerçeğini değiştirmez. Müşteri kaliteyi seçer. Üzgünüm. Ağlamayı bırakıp kendinizi geliştirmeye, güncellemeye bakın az. Dahili flaşı adam yüzüne 2 metreden çakarsanız, harici flaşı yan duvardan sektirmek dediğimde bön bön bakarsanız, kaliteli bireysel fotoğrafçılar da size böyle çakar üzgünüm. ) *

Ekleme: Kendilerinin size çekim için belirttiği maaliyeti sadece kağıt masrafı, fotoğraf makinesi vb ekipman masrafı, mürekkep masrafı gibi somut unsurlar olarak düşünmeyiniz. Bu masrafın belkide asıl unsuru ışık bilgisi, pozlama bilgisi, kadraj bilgisi gibi fotoğrafın ve işin kalitesini daha çok belirleyen unsurlardır. Bu unsurlar lafa gelince basit ama icraate gelince birçok fotoğrafçının sınıfta kaldığı unsurlardır.

Bir noktaya daha değinmeden duramayacağım. Profesyonel fotoğrafçı = iyi fotoğrafçı demek değildir. Fotoğrafçılığı para kazanmak için yapan kişi demektir. Kimisi iyi yaparak kazanır kimisi ise vasatın altındadır. Cris Ronaldo da profesyonel futbolcudur Sabri de , ptt 1. ligdeki kaleci hüsamettin de. Profesyonel olmayıp da birçok profesyonel fotoğrafçıdan daha iyi fotoğraf çeken fotoğrafçı mevcuttur. Sadece bu işi para için yapmadıklarından ötürü profesyonel tanımına girmezler.

Şimdilik benden bu kadar hacı yeter vallaha.
genelde fotocanların ağzına kürekle vurmak isterler.
profesyonel anlamda bu işe eğilmiş olanlar hariç bazıları yaptıkları işi çok matah bir şeymiş gibi lanse ederler. yok işte şunlar lazım yok işte şöyle yapmak lazım gibi atarları vardır bunların. az çok fotoğraftan,ışıktan,pozlamadan anlayan biri rahatlıkla onların yaptığı işi yapabilir. bunun için öyle aman aman bir malzemeye de ihtiyaç duymazlar üstelik. ellerinde canon ya da nikon marka bir kamera ve 18-55 kit lensle koştururlar. kendim amatör olarak uğraştığım için söyleyebilirim ki eğer aynasız ve shutter ömrü diye bir kaygı gütmediğiniz makinayla yaptığınız çekimin maksimum baskı dahil maliyeti 50-60 kuruş seviyesindedir. tabi baskıyı dışarda yaptırırsanız.
fotoğraf başı yedi lira kazanan kişidir.
çoğğğ para alıyorlar sözlük çoğğğğ. *
genelde insanların en embesil hallerini yakalar ve öyle çekerler.fotoğraf yani.
bir tanesine kapalı alanda neden parasoley taktığını sorduğumda "abi bizim millete ne kadar büyük gösterirsen o kadar profesyonel sanıyorlar" cevabını aldığım fotoğrafçıdır.
düğün salonunda çalışan fotoğrafçıysa düğün sonunda cebinizi yakan kişidir.
Ülkemizde yeni yeni meslek haline gelip bundan sonra da çiftlerin en mutlu gününü çekmeye devam edeceklere benziyorlar. önceden salonlarda başlayan iş şimdi çeşitli konseptlerle devam ediyor. bunun için park, bahçe veya otantik mekanlar tercih ediliyor. işte gelinle damata yön vererek bir hikaye oluşturmaya çalışıyor. işte elini tut, çimlere uzan, gökyüzüne bak vb. hatta bunun meslek kursları bile var. bunun yanında doğum fotoğrafçıları var. bildiğin artistlik yani mesleği doğum fotoğrafçısı yazıyor. desen ki işte düğün çekimi var. o da size uzmanlık alanının doğum olduğunu söyleyecektir. doğum veya ölüm değil de cenaze fotoğrafçısı var mıdır bilmiyorum. sanki yabancı filmlerde vardı. varsa ben ondan istiyorum. vedamın nasıl olduğunu merak ediyorum sayın yazarlar.
Bekar secmemeniz önerilir. Fotoğraf makinesinin ardından bakan nazar yüklü gözlerle karşılaşılmak istenmez.
sürekli deklanjöre basa basa yorulan insandır.
benim. düğün fotoğrafçılığı, düğün kameramanlığı, konsept düğün fotoğrafı vs. izmir'de yaşayanlar için her türlü çalışmaları gerçekleştiririz. siz sözlük yazarlarına %20 indirimi de taahhüt ederim. *
vizöre dahi bakmadan şakır şakır fotoğraf çekenleri mevcuttur.

sonuç; terden vıcık vıcık olmuş suratta patlayan flaşlar...
halbuki örtücü hızını düşürüp, isoyu biraz artırsa hiç flaşa bile gerek kalmayacak.
flash mühendisleri. şahsen flash sevmeyip doğal ışık kaynaklarını seviyorum, en azından ortamın ışığı neyse o. ama bunlar seriye bağlamış bir liraya hatıra fotoğrafı çeken sahildeki dayılar gibiler. tek farkları bunlar daha kazık, amaçları para.

https://www.youtube.com/watch?v=22raQwOYeSI
(2:30'dan sonra olaylar başlıyor.)