bugün

Cunku arabadan ornek vererek anlatiyorum;

Araba 110 km hizla giderken senin icinde yaptigin harekette ni 110 km hizla oluyor? Dunyayi (atmosfer dahil) bir araba gibi dusun ucagi da elin.

Ya da caps bulup anlatayim.
1675 km hızla hepimiz dönüyoruz.

yere göre hızımız bu. uçağın da yere göre hızı 1675+ 850.

fizik dersinde pelinleri, selinleri düşünecegine ders dinleyeydin keşke.
(bkz: kütleçekim)
Adnan Oktar'la çok dalga geçtik. Başımıza bunların geleceği belliydi.

Bir cismin hareketi, içinde bulunduğu sisteme göre anlamlıdır.
Samanyolu kaç km hızla savruluyor biliyor musun sayın yazar kişisi? O zaman zıplayalım, andromeda'ya gidelim. Oradan da zıplar, yolumuzu buluruz.
Komedi yahu.

Bence Uçak havada dursun, Amerika ayağının altına gelsin. Aşırı mantıklı.
Atmosfer dünyayla birlikte dönüyor mk ne mal heriflersiniz.
madem 1675 km/saat hızla dönüyor, bu da saniyede 465 metre yapar. o zaman havaya zıpladığımız zaman 465 metre öteye inmemiz gerekmez mi? (cevizkıran terk)
Araba içinde giderken arabayla beraber gidiyoruz ya o yüzden işte. Yani dünya'yla birlikte dönmüyoruz. Buga giren bilim adamları da yok tabi.
Dünya dönüyor diyen davarlara basit bir deney:
havaya zıplayın aynı yere düştüğünüzü göreceksiniz. Saatte 1850 km ile dönüyor olsaydık yaklaşık 2 saniye havada kalsanız 1026 metre zipladiginiz yerden ileriye düşmeniz lazımdı.

Bu durumda her adım 1000 metre olmalıydı, Ki 35 adımda dünyanın etrafında bir tur atmalıydi insanoğlu.

35 adımda ancak tuvalete yetisebildiğinize göre dünya dönmüyor.
Kusura bakmayin da ben boyle kıt kafali bi herif gormedim daha once.

Ulan adam mis gibi bak anlatmis iste (#37110523). Sen gidiyosun caps paylasiyorsun cevap veremedi diye.

Bu beyindeki adami birde yetkili yapmislar hahaha.
bu mantıkla uçak uçarken arka kısma yürüyememen lazım.
km mesafe birimidir, hiz birimi km/h, km/sn, m/sn olarak verilir. (bkz: kinematik)

dünyanin kendi etrafindaki dönme hizi 1675 km/h´dir (saatte 1675 km´dir)

ses hizinin iki katina ulasmis ucak hizinin (ses hizi = 1236 km/h) yaninda 850 km/h pek bi sey degildir ama yolcu ucaklarinin genelde havadaki hizi yaklasik 600 km/h´dir.
1675 km hözlö höpömöz dönöyöröz şeklinde yanıtlar verilen çelişki konusu. yanıtlara gülüyorum sadece.

dünya 1675 km hızla dönerken, senin ona ayak uydurmanı sağlayan nedir? neden onunla beraber dönesin ki, mevlana mısın sen.

dünyayla beraber dönüyor diyorsun peki hiç çok, çok büyük bir cismi döndürüp, etrafına küçücük, miniminnacık bir cismi de koyup, onunla birlikte döndüğünü kanıtladın mı? dur ben söyliyim, birini ötekinin üstüne koyarsan ve yavaş yavaş hızlandırırsan birlikte dönerler. peki üsttekini azıcık havalandırırsan ne olur? alttaki nere dönerse dönsün, üstteki artık başka bir hareket yapar.

dünya dönmüyor arkadaşlar, onu aklınızdan çıkarın. eğer dönseydi zıpladığın anda ayağının altından yer kayardı ve düşerdin. hızlı dönen bir plağın üstünde duran minnacık bir cismin hafif havalandığı anı düşünün. havalandığı anda bir taraflara fırlar gider.
atlantikte jet stream denilen hava akımları vardır. ve bu, bir yöne uçuş süresini kısaltır. araştırman için sana link de atayım troll.

(bkz: jet stream)

(bkz: aramaya inanmak)
bu dediğinin olması için uçağın atmosfer dışına çıkması gerekiyor.
Şimdi ben buraya uzun uzun, formüllerle falan durumu açıklarım, kurtulma hızları hatta rölativite kavramları havalarda uçuşur.

Ama ne fayda..

Ulan, eskiden sözlüğün troll ü bile kaliteliydi, haddini bilirdi.

ilkokulda, ortaokulda, lisede derste uyuyan, okuldan kaçan, üniversite hayatı boyunca batak, king oynayan (onda bile devamlı rıfkıyı yiyen) tayfa gelmiş burada fizik konusunda ahkâm kesiyor.

Tamam güzel kardeşim, lanet olası dünya düz, dümdüz hem de, bilgisayarları da allah yarattı, evrim mevrim de yok, einstein da büyük ortadoğu projesinin bir parçası.

Ne olur normal troll yaşantınıza geri dönün, bu işleri kovalamaktan vazgeçin.
saatte 1000 km hızla giden bir uçağın içinde, rotayla aynı istikamette yürüyen hostes, uçaktan daha hızlı mı hareket etmektedir?

bu arada uçak hızı max 800 falan değil, thy'de bile rüzgarı arkasına aldığında 1200 gören uçak var.

bu arada bi şey soracam, aklıma geldi şimdi yazarken;
tr-abd uçuşu, aynı hava şartlarında, aynı uçakla, giderken farklı, dönüşte farklı sürede tamamlanıyor. sebebi nedir? doğru cevap verene şeker verecem.

edit: şeker bitti, tamam. ilk doğru asuman the ninja'dan geldi.
Dünya'nın dönüş yönünün tersine uçuş yapılırsa varış noktasına daha erken ulaşılır ve aynı zamanda yakıt tasarrufu elde edilir. Fakat havayolu firmaları için olumsuz yönde etkisi olur. Çünkü uçaklar uçarken firmalara para kazandırır.

dipnot: kıtalararası uçuş yapan uçaklar saatte 1100km'ye kadar hız yaparlar. Amerika'dan Türkiye'ye dönerken a330 ile 1043km/h hız yapılmıştı.
lise 1 fizik ve coğrafya bilgisiyle cevaplanabilecek soru. lütfen araştır da gel.
bu tür başlıklara bir daha yazmayacağım diye kendime söz verdim lakin yerimde duramayacağım. Kusuruma bakmayın.
Önce birkaç bir sey karalayıp, sonra izah kısmına geçeceğim.

Daha hızın NE demek oldugunu bilmeyen bir kara cahil, çıkmış patır patır konuşuyor. Gözlemci, gözlenen vesaire? Hakkında bir halt biliyor musun?
Ben cevaplayayım, hayır.
Hadi dünyayı geçtim. Bak bir nehre girince akış hızı ile birlikte sen de sürükleniyorsun. Yoksa nehrin üzerinden uçup gitmiyorsun. Kaç kulaç atarsan bir o kadar da kendin hız katıyorsun, olay bitiyor.

Bakın, siz de cevap vermeyin. Ben şu an eminim ki bu başlıkları hortlatan kimseler sadece trollük peşinde. Yoksa herhangi bir zorunlu eğitim öğretimden gecmis birisi bile bunları bilir.
O sebepten, bu garip ortaya olta atıyor, biz de takılıyoruz. Boşverin, he deyin, yazıktır deyin.
S*ktir edin.

Düzeltme.

Duzeltme2: bu troll hala yazıyor. Bir de yetkili. Vapurlar falan. Denişik.
Düzeltme3: bu tipi moderatör yapanın beynine semiz otu ekeyim. lol.
saatte 1675 km dakikada 28 kilometreye falan denk geliyor, bu da saniye başına 500 metre demek.

senin hesaba göre zipladigimizda (1 saniye falan havada kaliyoruzdur herhalde) 500 metre gitmemiz gerekiyor. amk dedigin gibi olsa kanguru gibi gezer millet, demek ki dedigin gibi olmuyor delikanlı.
Madde kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan şeydir.

Bu konuda bizi daha çok ilgilendiren şey 'eylemsizlik' olayıdır.

Konu altına yazılan 'dünyanın hızı 1675km olsaydı zıpladığımızda dünya ayağımızın altından giderdi' saçmalıklarının en önemli sebebi eylemsizlik kanununun anlaşılmamış olmasıdır.

100km/saat hızla giden bir arabanın kapısını açıp dışarı atlatsak ne olur? Yuvarlanırız, asfalt üstünde haşatımız çıkar. Neden? Çünkü her madde bulunduğu hızı korumak ister. Zıpladığımızda dünya ayaklarımızın altından uçup gitmez Çünkü biz de dünyayla beraber aynı hızla hareket ediyoruz ve bizler de madde olduğumuz için hızımızı koruyoruz.

Uçak konusuna gelelim.

Eğitim seviyemiz o kadar düştü ki olayı anlayanlar da yanlış anlamışlar.
Demişler ki dünyanın hızı 1675km/saat, uçak da 850 ile giderse uçağın hızı 1675+850 olur.
Fizik hocanız görse kıçına soda şişesi sokarak intihar ederdi. Uçağın hızı gittiği yöne göre değişir. Dünyanın dönüş ekseninin aynı doğrultuda 850km/saat hızında gitseydi hızı 1675+850 olurdu ama uçak devamlı olarak doğrultusu değişen bir hareket yapıyor. Uçağın hız göstergesinde 850km/saat yazıyorsa bu sadece uçağın o anki çizgisel hareketini gösterir gerçek hızını hatta dünyaya göre hızını bile göstermez.

Dünya güneşe göre saatte 110.000km hızla hareket eder. 1675 ise Kendi ekseni etrafındaki km/s cinsinden dönüş hızlıdır.

Ama güneş de samanyolu galaksisinin merkezi etrafında saniyede 220 kilometre hızla hareket eder.

Ama samanyolu galaksisi de saniyede 620km hızla hareket eder.

Neyse anlamayacaksınız ama olsun.

Meraklısına güzel bir sayfa buldum bakın:

http://khosann.com/samany...-km-hizla-nereye-gidiyor/
(bkz: yerçekimi)
Bagil hiz ile aciklanan, ortaokul seviyesi bir fizik problemi.
80 km/h ile giden otobusun icinde ucan bir sinek, nasil rahatca istedigi koltuga gidebiliyorsa ve bu durum otobusun hizindan nasil bagimsiz ise; bu da oyle. Mesele sinegin yolculugun basindan beri otobuste bulunmasiyla alakali.

Yani otobus hareketsiz iken, 0 - 80 arasi ivmelenmesi sirasinda sinek arkaya dogru ucmaya calisirsa bu ivmeyle mucadele etmesi gerekecek. Ancak sabit hizda hareket eden otobusun icerisinde hareketsiz haldeyken artik bagil hizi otobus ile ayni oldugu icin normal bir sekilde ucabilir. Ucak icin de boyle. Ucak havalandiktan sonra dunyanin acisal hizi degismedigi icin ucagin hizina dunyanin donusunun etkisi minimal olacak.

Minimal diyorum cunku ucaklar ayni paralelde ucmadiklari icin okyanus otesi ucuslarda eger fazla miktarda paralel uzerinde bir rota izlerlerse acisal hiz surekli degiseceginden yolculuk suresi farklilik gosterir. Uzun ucak yolculuklarinda bu etkiyi gozlemleyebilirsiniz, gidis-donus sureleri ayni olmaz.
Einstein'ın süratin göreceliliği konusunda verdiği basit örnek---> bi topu 250 km hızla giden bir trenin içinde havaya atarsan, geriye gene eline düşer, tutarsın. Ama aynı topu 250 km hizla giden trenin dışında atarsan top düşene kadar altından 2 vagon geçer !!

Topun trenin içindeki hareketi ve dışındaki hareketi farklılık gösterir.
(bkz: newton un hareket yasaları)