işsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı dünya sefalet endeksi’nde 2020 rakamlarına göre türkiye 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı.
yanlış anlaşılmasın listede ne kadar yukarıdaysanız durumunuz o kadarkötü anlamına geliyor. yani bizden daha kötü durumda sadece 20 ülke var dünyanın geri kalanı bizden iyi durumda.
3 sene önce iş başı yaptım.
o dönemki maaşımın neredeyse 2.5 katı kadar fazla kazanıyorum.
ve buna rağmen 3 sene önce daha rahat, daha dilediğimce harcama yapabiliyordum.
şu an rakam görüntü olarak gözümü doyuruyor ama alım gücü öylesine değişti ki ben kendimi doyuramıyorum.
ve her sene bu alım gücü daha kötü bir hal almakta.
4-5 sene önce öğrenciyken dahi daha rahat harcıyordum.
şöyle diyeyim ben öğrenci iken aylık kyk kredi/burs paranıza bir çeyrek alıyorsunuz. 150 lira kadar da üstüne size para kalıyordu.
şimdi o ayın tüm burs/kredisini verseniz yine bir çeyrek alamıyorsunuz. iki aylık kredi/burs ile alınıyor mu emin değilim.
bu kadar kısa sürede bu denli büyük bir değişim.
yemin ederim ne bir ümidim, ne bir beklentim var.
Hanke makalesinde endeksin nasıl hesaplandığını "Benim Yıllık Sefalet Enfeksi (HAMI) versiyonum, yıl sonu işsizlik (iki ile çarpılır), enflasyon ve banka kredisi oranlarının toplamından, kişi başına düşen reel gayrisafi yurt içi hasıladaki yıllık yüzde değişiminin çıkarılmasıyla elde edilir." şeklinde açıkladı.
Hanke'ye göre, ekonomik alanda sefalet yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklanma eğiliminde ve bu sefaleti azaltmanın kesin yolu ekonomik büyümeden geçiyor.
türkiyenin bulunduğu lig halkını mal gibi gören tinerci ülkeler ligi. türkiye bu tinerci ülkeler ligine nasıl geldi. bunca yıldır ülke savaşlara ve ekonomik ambargolara rağmen bu hale düşmemişti neden düştü ve bunu hesabını veren bedel ödeyen kimse var mı.