normalde üç yaprağı olan bu bitkinin, dört yapraklısını bulana şans getireceği rivayet edilen fakat garanti bankasının logosu haricinde görmenin nasip olmadığı bitki.
bulmak için sahildeki çimlerde yaklaşık 2 saat boyunca sırtında bit olan bir * misali yuvarlandığım, dönüp durduğum, fakat bir tane bile bulamamanın üzüntüsü ve hayalkırıklığı ile eve döndüğüm zımbırtı, ama orada olduğunu biliyorum, bir gün bulacağım. bulursam da fena yapacağım, tüm yapraklarını koparacağım, gıcık bitki.
bulunması çok zor olan bitki.. aslında 4 yapraklı yonca diye bir şey yoktur..
doğadaki bütün her şey fibonacci serisi ne göre dağılmıştır (1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89 diye gider böyle) yani doğada 1 yapraklı, 2 yapraklı 3 yapraklı 5 yapraklı bitkiler görebilrisiniz ama 4 yapraklı bitki göremezsiniz. görürseniz de o, bitkinin mutasyon geçirmiş halidir.
yani siz 4 yapraklı yonca bulduğunuzda çok şanslısınızdır çünkü mutasyon geçirmiş bir bitki bulmuşsunuzdur. garanti bankasının mutasyon geirmiş bir bitki koymasının nedeni de ayrı bir sorundur.
evvelezel şanssız olan benim nasıl olduysa bulup sevindirik olup, çok param olsun diye cüzdanıma koyduğum, ancak haftası bile olmadan arkadaşlara göstermek için cüzdanın gözünden çıkarmaya çalışırken tek yaprağının kopmasıyla şanssızlığımı göstere göstere yüzüme vuran yoncadır. *
kesinlikle şans getirdigine inandıgım ve gerçekleştigine şahit oldugum hadise.2-3 yıl aradan sonra uç yapraklı haline geri donmesine bir anlam veremedim.demek ki sans getirme suresi üç yılmış.üç yıl sonra gorevimiz tehlike misali kendini imha etmiş:(
Lgs'den çıktıktan sonra arkadaşlarla çimlere oturduk sınavdan bahsettik,bir arkadaşım sınavının kötü geçtiğini söyleyip durmuştu sohbet ederken,tam eve gitmek için ayağa kalktığımızda bu arkadaşımızın dört yapraklı yoncanın üzerine oturduğunu farkettik,sınav açıklandığında bu arkadaşımız artık bir fen liseliydi...
ama dört yapraklı yonca ile bir ilişkisi yok bizce...
bitkilerde genellikle yaprak sayısı az yerden çok tasarruf için fibonacci sayılarıyla belirlenir**. bu sebeple 4, 7, 9 yapraklı bitkiler bulmak çok zordur. yoncalarda da durum bu, genelde 5 yapraklı bulunur, altaki yaprak kesilir, yamuk yumuk bir 4 yapraklı yoncam var diye millete yutturulur.
gel gelelim var mı 4 yapraklı yonca sorusuna, vardır efendim yamulmamışı, tüm yaprakları çizgifilmlerdeki gibi muntazam olanı. nadir bir tür olan ingiliz yoncasının içinde aşırı nadir olarak bulunurlar, bulan tarafından saklanır, hatta fahiş fiyatlara satılırlar.
popüler müziğizde, müzik eleştirmenleri tarafından, satış rakamları, aktif oldukları yıllar hesaba katılarak, repertuarları ve popüler kültürümüzde bıraktıkları izler göz önünde bulundurularak, çıkış sıralarına göre; ajda pekkan (1964), nilufer (1972), nukhet duru (1974) ve sezen aksu (1975)'yu dahil ettikleri grup ve fakat zerrin ozer (1976) ise sonraki dönemlerde - pop söylemeye başladığında - bu gruba dahil edilmiştir. tabii bu sadece kadın sanatçılarımızı kapsayan bir kategorilerdirme.