kafka'nın kitabı. tam bir yengeç burcu erkeği kitabı. bir yengeç burcu insanı hayatı boyunca kendisini bir böcük gibi hayal eder, beni sevmediler, bana değer vermediler, beni yok saydılar... sürekli ağlak bir vaziyette, herkesten ve her şeyden şikayet şikayet şikayet... bak yine gülesim geldi hallerine.
Dönüşümü anlamlandırmak şüphesiz zorlu bir görevdir.
Ancak, her durum çok farklı hissettirirken, tüm dönüşümlerin etrafında paylaşılan deneyimler, korkular ve umutlar vardır. Çözülmesi gereken temel sorunlar vardır.
Başkalarının deneyimlerinden öğrenilebilecek birçok ders var.
Kafka kitabın kapağında böcek resminin olmamasını istemiş baskıya verilirken. şimdiki yayınevlerine bakıyorsun yazara saygısızlık yapılmış bazılarında böcek resmi var.
Okuyanlarin anlayabilmesi icin kitaptan uzun aciklama var. Halbuki o kitabin okuyucu kitlesi onu anlayamayacak insanlar degil. Yani bence hak etmeyenler okumamali. Gerci zaten okumuyorlar; instagrama, tumblra vs.fotograf atmalik kullaniyorlar ya neyse.
Kitap hakkinda kisisel yorumum hic begenmedigim yonunde. Fakat kitabi cok seviyorum cunku hem ozgun hem de insana cok sey katabilir. Lakin ben onunla kendimo gelistirebilecek yetkinlikte biri olmadigimda bana bir sey katmadi. Kitaba laf yok, ben bos insanim.
Korkuların büyüye; kahramanlıkların, efsane ve mitlere; inanılmaz olayların, mucizeye dönüştüğü tarih serüveninde insan, tüm yapısal, inançsal ya da toplumsal yönünü, mağara resimlerinden başlayarak, günümüzün en modern yapıtlarına kadar hepsinde, yeni ve farklı biçimlere dönüştürerek görünürlülüğünü devam ettirmektedir.
franz kafka'nın 1900'lü yılların başında yazmış olduğu mükemmel romanı. anlatım o kadar akıcı ve konunun aslında çok normal bir olaymışcasına anlatılıyor olması okunuşu pamuk gibi bir hale getiriyor.
zamanın bağnaz kafaları kitabı değişim olarak çevirse de daha sonra bunun değişim değil olan bir varlıktan farklı bir varlığa geçiş olduğu ve dönüşüm isminin daha doğru olduğuna karar kılınmış. ayrıca kitap içeriğinde kafka müthiş bir şekilde sistemde sadece bir dişli olduğunu ve menfaat çıkar ilişkilerinin menfaat ayağı sona erdiğinde nasılda kapı dışarı edildiğinizi gösteriyor. ki buna aynı kandan yakınlarınız da dahil.. kitaba zilyon çeşit mana yükleyebilirsiniz ya da bir sığır edasıyla bilimkurgu işte ya, güzel bir hayal ürünü macera da diyebilirsiniz. şu bir gerçek ve her kitap için geçerli ki yazarın size ne verdiğinden çok sizin ne aldığınız önemlidir.
--- spoiler ---
gregor samsa'nın yataktan kalkmak için verdiği mücadele ve yemeğe, gezinmeye olan böceksel içgüdüsü ne kadar güzel anlatılmış değil mi.. kendinizi böcek gibi düşünmeniz için gözlerinizi kapatmanız yeterli. haddim olmadan bir eleştiri olarak ise samsa'nın ölüşü anlamlı fakat çok sade işlenmiş. yine de boğazlar düğümlendi tabi.
franz kafka'nın yazdığı ana karakteri gregor samsa olan büyük eser. gregor samsa kalıplaşmış, tek düze bir toplumda yaşamayı sürdürürken, bir sabah uyandığında kendini koca bir böceğe dönüşmüş olarak bulur.
aslında bu kanıksanmış, eleştirilmez toplumsal kurallara bir başkaldırıştır. bir farklılık yaratarak çemberin dışına çıkmıştır.
Franz kafka romanıdır. Gregor samsa isminde bir pazarlamacı bir sabah yatağında kendisine koca bir böceğe dönüşmüş halde bulur. Ondan sonra hem kendisi hem de ailesi için zor günler başlar. Yazarın burada anlatmak istediği bence patronlar için köle gibi çalışan insanların böcek gibi sürünmesidir. Gregor samsa gibi ilişkileri çıkar ilişkilerine dayanan yüzeysel ilişkileri olan bu insanları böceğe benzetmiş.