genelde kol gibi kazığı görünce götüm götüm kaçmak için kullanılan bahaneyi uygulayan müşteridir.
Dükkana girersin. X malından almak istersin.
Birkaç dükkanda fiyat sorarsın. Biri 4.5 der. Biri 5 der. Biri 4 der. Hani kafanda ortalama bi fiyat kestirirsin. Ama gezmeye araştırmaya devam edersin. Sonra bi gavatın dükkanına girersin. Bu gavat aynı işi yapan daha dandik bi markayı gösterir. Bi de 10 hatta 15 lira fiyat çeker. Senin daha önce gezip incelediğin markalarsa ya yoktur ya da varsa fahiş fiyatlaradır.
Sen daha ürünü beğenip beğenmediğine karar vermeden bu gavat sanki ödemeyi yapmışsın alıp gidiyormuşsun gibi muamele yapar. Paketlemeye başlar. Çok doğru bi seçim yaptın abi gibi allengirli sözler falan söyler. Eğer bu pazarlama taktiğine karşı koyabilecek iradeye sahip değilseniz geçmiş olsun bu gavat kol gibi kazığı soktu size. Istemeye istemeye de olsa dandik bir ürünü kaliteli alternatiflerinin kat kat üstü fiyata almış olarak terkedeceksiniz o dükkanı.
Ya da hiç beğenmedim diyip götünüzü dönüp çıkacaksınız.
Ya da kibarlık yapıp "iyiymiş ama simdi değil dönüşte alayım. Daha birçok şey alacağım, o kadar yol yanımda taşımayayım" der ve içten içe"bi daha gelirsem sik beni" diyerek götüm götüm oradan uzaklaşırsınız.
hesaplarıma göre dönme ihtimali yani dönüpte bir şey alma ihtimali yüzde 4,5 gibidir. yani yaklaşık 20 müşteriden biri sizi bulur sonra.
almaya odaklanmış müşteri sizden çıkıp soluğu bir başka işletmede almıştır. hem de çoktan...
(bkz: küsuratlı sayı verince inandırıcı olmak)
çoğunlukla, aklından geçen asıl sebebi söylemek istemeyen/gizleyen müşteridir. kafasında bin bir tilki dönüyordur da bu tarz kıçı kırık bi bahaneyle gerçeği ulu orta söylemekten çekinerek saklama çabasındadır.
aslında bu insanımızın yapısını düşününce anlaşılabilir de bazıları dönmeyeceği çok açık olsa dahi bu kıçı kırık bahaneyi defalarca söyleyerek mekandan toz olurlar. birkaç dakika içinde en az 7-8 kere kullanabilirler. işte bu güruhun tavrı son derece yapmacıktır.
-bak kardeşim, elimizde bir tane kaldı diyorum!
+ben de, dönüşte uğrarım diyorum...
-çay kahve içmeye mi uğruyorsun? satarım ben bunu sen gelene kadar...
+hacım, param yetmiyor şuan...
-dönüşte nerden bulacan o parayı?
+bilmem, belki yerden bulurum...
-iyi bakalım, sağdan git belki cüzdan bulursun...
tatmin olmamış müşteridir. fiyat yönüyle olur, personelin ürün hakkındaki bilgisel yetersizliğinden olur, personelin gergin tavırlarından olur veya kafasında kurduğu alternatifleri harekete geçirmesinden olur motive olamamıştır alışverişe.
muhtemelen dönmez, dönecek olan da yüzde 90 kendisini belli eder zaten.
çoğunlukla tatminsizlikten doğar bu. ve o ürün alınırsa dahi sorun çıkaran müşterilere rastlanılmıştır.