türkan şorayla kadir inanırın başrollerini paylaştıkları eski bi türk köy filmi.
kadir inanırın evlendikten sonra para kazanmak için almanyaya gidişinin ardından o ailede yaşananları anlatır..kadir inanır öyle maçoluk falan taslamaz taş gibi oyunculuk yapar türkan şoray da zaten olayı bitirir. senaryo bildik falan ama bu filmde oyunculuklar ve müzik o kadar sağlamdır ki klişe falan diyemezsiniz oturur ağlarsınız
ya da ağlamazsınız ama nebliim ben ağlamıştım yani
bazı filmler var ki her izlendiğinde tüylerle dalga geçer, yaşları düğümletir ve salıverir. yeni nesilde çağan ırmak bunu en başarılı yapandır; babam ve oğlum tartışılmaz bu hisleri en iyi verendir.
peki ya eskilerden?
dönüş! düğüm düğüm bir film. her izlendiğinde yaşlı gözler...
- ayrılamam senden, hasretine yokluğuna dayanamam
+ ilk giden ben miyim? ilk ayrılan biz miyiz? öyle düşünmeli. hepsi hepsi 3 ay bilemedin 4 bilemedin 5.
- bunun bir günü de bir, bir yılı da! ayrılmak var mı? gurbete çıkmak var mı? acısı lafla bile köz gibi yakmakta mı? gerisini konuşmak ne fayda!
.
.
-bu gidişin ilk gidişin gibi değil! ibrahim... gitme!
.
.
sözün, yeminin böyle miydi? artık ibrahim değil misin yoksa? oda içindeki suya, düğme ucundaki ışığa o medeniyet dediğin bir şeylere değiştin mi, satın mı bizleri?
.
.
üç ay daha geçiverdi ölmüş olsan haberin gelirdi!...
.
.
- yeter artık yazdırdıklarıma cevabın olsun. ibrahim duyuver, yazıver, gönderiver.
Yaklasik ayni donemlerde almanyaya calismaya giden dedemi ve koyde coluk cocukla kalan babaannemi hatirlatti bana bu film. Kucukken izlerdik gercekten cok cok huzunlu film, allahim bu kara gunlerin sonu gelmeyecek mi diyorsun yok gelmiyor. Sonradan farkettim Kadir inanira olan gıcıklığım muhtelemen bu filmden kaynakli. Bir de almanyadan karisi cocugu ile donunce inanilmaz hirs yaptim adama.. Bu arada dedemin de almanyada bir cocugu varmis. Uvey amcami bulmak icin muge anliya mi ciksam acaba?
Velhasıl saka bi tarafa simdi izlemeye yuregim dayanmiyor. Nasil da herkes ustune geliyor garibimin. Bi an ekrandan cekip cikarasim gelirdi kurtarmak icin. Onca yoklugun yaninda bir de firsatcılar..
Neyse kara haberlerim geldi gidiyim de biraz depresyona giriyim ben.
hasretinle yandı gönlüm türküsü film müziği olarak kullanılmış, cok da güzel uymuştur filme..cok vurucu bir sonla biten film, insanın moralini bozar, gercek sevgiyi sorgulamaya iter insanı.beklemenin, gidişin ve dönüşünün nasıl etkileyici olabileceğini gösterir seyirciye..
nedendir bilmem, çoğu cümlesi _mekte ekiyle biten cümlelerden oluşan sahnelerle dolu, özellikle sonu çok etkileyici olan türk filmi. her izlenişinde insanın içini burkar.
Filme diyecek başka bir şeyim varsa taş olayım, sanırım 13-14 yaşında ilk kez izlediğimde hüngür hüngür ağlamıştım, türkan sultan'ın oyunculuğu ve yönetmenliği, bilal inci, müzikleri, senaryosu, her şeyiyle bir başyapıttır gözümde ama türk sinema tarihinin en berbat kaza sahnesine sahip filmdir.
--spoiler--
Filmde almanya'dan dönen ibrahim köy yakınlarında kullandığı vosvos model arabasıyla kaza yapar, bu kazanın çekimi için oyuncak vosvos otomobile zoom yapılarak devrilmesi gösterilir, üstelik jant kapaklarına kadar ben oyuncağım diyen bir maket kullanılmıştır ve çok hızlı takla atıyormuş gibi gösterilmiştir, sanırım sahnenin uyduruk olduğu analaşılmasın diyedir.
--spoiler--
bonus
--spoiler--
ibrahim, dönüşün böyle mi olacaktı ?!
--spoiler--
AĞLAYA AĞLAYA iZLEDiĞiM TEK FiLMDiR. O iBRAHiMiMSiN NE DiYiM DiYEN TÜRKAN ŞORAY BENi HER SEFERiNDE MAHVEDER. ALAMANYALARDAN DÖNEN iBRAHiMiNE BAKAN GÜLCANIN ONU BAŞTAN BAŞA iNCELEMESi, ETRAFINDA TUR ATMASI, HEYECANLA BiR ŞEYLER ANLATMASI TÜYLERiMi DiKEN DiKEN EDER.
YAMULMUYORSAM 1979 YILINDA TÜRKAN SULTAN ÇEKMiŞ BU FiLMi. HARiKA BiR OYUNCULUK SERGiLEMiŞ. YOK BÖYLE BiR FiLM.
Türkan Şoray ve Kadir inanır'ın başrollerini paylaştığı unutulmaz müziği olan bir sinema başyapıtıdır. Kadir inanır'ın çıktığı kabuğu beğenmeyen civciv misali köyde tüylü şapka ve pilli radyo ile dolaşması trajikomik bir Alamancı portresidir.