bugünün istanbul sabahında olduğu gibi özellikle bulutlu kasvetli havalarda kulaklık kulaktayken daha da bir harika olan barış manço parçası, o zamanın türkiyesi düşünüldüğünde zamanın ötesinde bir işe imza atmışlar.
Kuzeydeki Yengeç güneydeki Oğlak Dönencesi olarak isimlendirilir.
Akılda kalması açısından, Ekvator'u bir terazi kabul edip kefelerden birine oğlak diğerine yengeç konulduğunda, oğlağın daha ağır olduğundan aşağıya doğru inip güney yarımkürede, yengecin de hafif olmasından dolayı bir nevi havaya kalkıp kuzey yarımküreye hareket etmesi şeklinde kodlanabilir.
coğrafi bir terim olup iki tanedir, bunlardan kuzey yarımkürede bulunan Yengeç dönencesi, Güney yarımküre de bulunan ise oğlak donencesidir. Bana müsadeee.
Gece otobüs yolculuklarının vazgeçilmezi olan barış Manço şarkısı.
Otobüsünüz gecenin karanlığında akıp giderken, pencere kenarından hızlıca kayıp giden görüntüleri izlersiniz. Ne oldukları net olarak belli olmayan, yeryüzündeki yıldızlar gibi ışık saçan ve sonra kaybolan o nesneler; evler, elektrik direkleri, ıssızlık ve sessizlik...
Bir şarkı düşünün ki, girişi en az şarkı kadar efsane olsun, yıllardır hiç eskimeden, aynı duyguyla, aynı hevesle, aynı keyifle dinlensin, işte o şarkılardan biridir dönence.
Simsiyah gecenin koynundayım
Yapayalnız.
Uzaklarda bir yerlerde
Güneşler doğuyor...