duyunca mastürbasyon yapmış kadar zevk aldığım olaydır,bu kadar terör yanlısı hareketler yapıp barış naraları atarak bizi arkadan vuran köpeklere hakettikilerini vereceksin,şimdi görecem onları pkk apoyla ilgili bi laf etsinler g.tleri yiyorsa dokunulmazlıkta kalktı keserler adamın pipisi.
(bkz: amcalara pipini göster yavrum)
irkci oldugu asikar soylemlerin parti kapatilmasina gerekce olmadigi bir ulkede, bolucu oldugu saptanmis olan soylemlerin parti kapatma icin yeterli olmasi, hukuki olmasinin otesinde aslinda siyasi bir karardir. tipki dunyanin butun diger ulkelerinde oldugu gibi. nihayetinde yasalari yapan -sozum ona- meclistir. mahkemeler sadece olan yasaya gore karar verir, bir kere kimse anayasa mahkemesini suclamasin. eger ustelik karar oy birligi ile alinmis ise, yasalarin "ihlal" diye asikar olarak isaret ettigi eylemler, yine yasalarin gosterdigi dogrultuda, yapilmis demektir. mahkeme yasalari cigneyerek, yasalarin delil olarak kabul ettiklerini gormezden gelerek degisik bir karar alsaydi, o vakit ortada garip bir durum olusacak idi.
simdi ne olacak; ayni insanlar yeniden bir parti kuracaklar, ve kaldiklari yerden soylemlerine devam edecekler. sistem zaten boyle bir hareketin siyasi arenada mesru olarak dile getirilmesine izin verse idi en basta yillar once kurulan partiyi hic kapatmazdi. demek ki istemiyor. bu insanlar ise bu mucadeleleri sonunda en azindan turkiye'de "kurt" kelimesinin telafuzunu mumkun kildilar. kimilerine gore nifak soktular, kimilerine gore ise var olan realiteyi topluma kabul ettirdiler.
ve kimse zannetmesin ki, bu parti bu insanlar kurt olduklari icin kapatilmistir. hayir, eger simdi herhangi bir kurt olmayan, hatta oz be oz turk (ne demekse) oldugu suphe tasimayan insanlar tutsunlar bu ulkedeki herhangi bir gercek sorunu (kadin konusu olur, escinsel haklari olur, cevre meselesi olur, sosyal haklar olur; ne olursa) ciddi bicimde surekli gundemde tutmaya calissin, ve ustune biraz da destek almaya baslasin, iste ayni yasalar bu partiyi de kapatacaktir; bolucu tanimina uyan bir curumde bulunmus olacaklardir cunku.
bunu nereden biliyorum, cunku dtp hic bir zaman "bu ulke bolunsun" diye bir talepte bulunmadi. ancak bulundugu konum ve soylemleri "boluculuk" gozlugunde degerlendirildi. ve agizlarini ne zaman "kurt" diye acsalar sistem bunu sorun haline getirdi ve nihayetinde gelenegi bozmadi ve parti "boluculuk" (Pkk iliskileri, teroristlerle baglanti) temelinde kapatildi. ancak bu kapatma ile pkk'nin hayallerinin basina yikildigini zannedenler aslinda orgut'un kis kis guluyor oldugu ihtimalini goz ardi etmesinler.
kapatılmak için ellerinden geleni yaptılar. partilerin kapatılmasına karşıyım ama bunun çok geçerli bi nedeni var. iyi oldu. hak ettiler. o değilde emine ayna karısı neden yasak almadı ona şaşırmış durumdayım.
iki ucu boklu değnek deyişini anımsatan gelişme. demokrasilerde parti kapatılmasının dünya konjonkturu açısından anti demokratik bir tavır olduğu realitesi söz konusu. bu mevzuyu sorunun çözümü olarak görmenin mümkün olmadığı açık. böyle bir sorun söz konusuysa bu parti kapatmakla çözümlenemez.eğer son dönem ispanya'daki durum, kafalarda örnek teşkil ediyorsa ispanya'nın sosyo kültürel şartlarıyla türkiye'nin yapısına da iyice bir göz atmamız gerekiyor. koşullar farklı yani. biliyoruz ki 25'e yakın parti kapatılmış türkiye'de. lakin sosyolojik mana da hepsinin peşisıra aynı fikir parelelinde partiler kurulmuş.x kapanıyor, y kuruluyor varsa sorun bir radde daha artarak çözümsüzlükten besleniyor. şimdi duruma ülkemiz penceresinden bakarsak son dönem ülkede yaşanan gerginliğin sokaklarda alıp yürümesinin bu kararda etkili olduğunu düşünüyorum. dtp'nin başta emine ayna olmak üzere sağduyulu yaklaşımdan uzak tavır takınmaları ciddi bir sorun oluşturdu. ki bu tavır şeklinde dtp'nin içinde de farklılıklar olduğunu görmezden gelemeyiz. işin enteresan noktası bu kapatma olgusunun hükümetin açılım hareketini yaptığı/ yapmaya çalıştığı zamana denk gelmesi. bir barış/ uzlaşı olgusu hakimken kanımca akp'nin bu açılımı yürütmede başarısızlık göstermesi ve dtp'nin söylemlerini sertleştirmesinin etkisi sıkıntı yarattı. geniş kitlelerin huzursuzluğu da işin tuzu biberi oldu.
üstelik dtp'nin türkiye'de bazı illerde yüzde elliyi hayli aşan bir oy potansiyeline sahip olduğu da bir diğer gerçek. mevzu da son dönem belki ülke olarak fazlaca içinde bulunduğumuz her kürdü potansiyel bir terörist olarak görmeye yakın bir tavır takınmanın kürt-terörist kavramlarındaki arayı kapatmaya başlamamızın da sancılarını çekmeye başladık belki de. bu arayı açabilmek gerekiyordu. bir yandan da pkkların eve dönüşleri sırasında hayli sıkıntılar yaratabilecek bir karşılama töreniyle kucaklanmasının toplumdaki sosyal yansımalarına dikkati çekmek gerek. geniş kitlelerin bu hareket şeklini hazmedebilmesinin zorluğu ortada.
80 askeri darbesinin hortlattığı kürt sorununun yeni bir ivme kazandığı gerçek bu kararla. hukuki kararın siyasal sonuçları daha da bir etüt edilecektir kuşkusuz. lakin bir de sosyal sonuçları mevcut olacak. umarız bu kapatma daha yoğun bir tetikleme sürecini de beraberinde getirmez.
dtp'nin tam da istediği olmuştur. akp'nin hoşnut olmadığı, chp ve mhp'nin hoşnut olduğu bu kapatma nelere gebe kalacak merakla bekliyorum. akp neden hoşnut değil? mhp ve chp neden hoşnut? bu soruların cevabı elbet ortaya çıkacak. yakındır.
yarın açıklanacağı için henüz kimsenin bilmediği nedendir... Haşim Kılıç yarın ana sebeplerin, daha sonra da resmi gazete'de ayrıntılı sebeplerin açıklanacağını söyledi...
anayasa mahkemesi'nin kararı ile kapatılan siyasal partidir. oybirliği ile kapatılması ise gözden kaçırılmaması gereken önemli bir noktadır.
şimdi burada parti kapatmak demokrasiye aykırıdır gibi liberal zırvalara girmeyeceğim. modern siyasal partileri siyasetin içerisine sokanda bu sistemdir; yine siyasal partileri zararlı gördüğü anda kapatan da bu sistemdir. o yüzden, avrupa'da böyle değil gibi radikal 2 solculuğuna hiç girmeyeceğim.
dtp'nin kapatılmasının önemli sonucları kanımca şunlardır:
1) mevcut türk siyasal yaşamı ile türk hukuku arasında çelişki olduğu açığa çıkmıştır. çünkü mevcut politikaya göre dtp'nin kapatılması pek mantıklı görünmemektedir. zira bir devlet politikası olarak uygulanacağı söylenen kürt açılımına ters düşmektedir. lakin hukuksal olarak değerlendirilirse dtp'nin kapatılmasında türk hukuku'na aykırı bir taraf yoktur. çünkü türk hukuku, pkk'yi terörist olarak kodlamakta ve dtp ile pkk arasındaki organik bağa atıf yapmaktadır.
2) ahmet türk ve aysel tuğluk'un vekilliklerinin düşürülmesi de önemlidir. bu iki isim partinin ılımlı kanadını oluşturmaktadır ki gerçekten söylemleri, yazıları, açıklamaları ve üslupları göz önüne alınırsa bu isimlerin bütünleşme yanlısı oldukları açıklığa kavuşur. peki neden sadece bu iki ismin vekilliği düşürülmüştür? burada çeşitli senaryolar devreye girer henüz süreç olgunlaşmadığı için. kanımca bunlardan biri devletin bir kanadının sorunu, şiddet içermeyen yöntemlerle çözmek istememesidir. bu saatten sonra kimsenin reddedemeyeceği bir gerçek şudur: tğrk siyasetinin yürütücüleri içerisinde savaştan beslenen bir klik bulunmaktadır. çünkü her savaş kendi ekonomisini ve buna bağlı olarak siyasetini yaratır. ılımlı isimlerin siyaset sahnesinden çekilmesinin ardından radikalleşen legal kürt hareketi sistem tarafından marjinalleştirilecek ve önemli bir oy ve örgütlenme kitlesi olan kürtler, akp'ye kanalize edilecektir. bu akp'nin iktidara geldiğinden bu yana ortaya çıkarmak istediği yeni toplumun önemli dinamiklerinden biridir. yoksa emine ayna gibi isimler dururken ahmet türk ve aysel tuğluk'un vekilliğinin düşürülmesini başka türlü açıklamak zor görünmektedir ama yine de sürecin olgunlaşmasını beklemekte fayda vardır.
3) Akp'nin kapatılması sürecinde çokca tartışılan ve çıkan karar bakılırsa uygulandığı görülen Venedik komisyonu'nun parti kapatmaya ilişkin kararlarının göz ardı edildiğini söylemek gerekir. bu durum, bir ihtimal ab sürecinde akp hükümeti'nin önüne çıkarılabilir. zira komisyona göre bir siyasal parti, silahlı şiddete başvurmadığı sürece ayrılma dahil her türlü düşünceyi demokratik yollarla savunabilir. hal böyle olunca bu kararın uygulanmadığı görülmektedir.
4) dtp, kendi varlık sebebi olan kürt sorunu dahil olmak üzere ülkenin temel problemlerinde herhangi bir politika üretemediğinden ötürü zaten işlevsizleşmiş ve sembolik öneminden başka bir önemi olmayan bir parti haline dönüşmüştü. bu yüzden kapatılması, fiili olarak önemli bir kayıp değildir. olanca samimiyetimle şunu söyleyebilirim ki mecliste koltuk işgal etmekten başka bir işlevleri bulunmamaktadır. belki kapatılmaları şapkalarını önlerine koyup düşünmelerine ve çuvaldızı birazda kendilerine batırmalarına yol açar. çünkü yıllardır dillendirdikleri devlet bize legal siyaset izni vermiyor açıklamaları artık inandırıcılığını kaybetmektedir. özellikle dtp, kendisine türkiye partisi olmayı hedef olarak belirlemiş bir partiydi; lakin buna yönelik en ufak bir çalışması olmadı. sadece ve sadece kendi kitlesini ajite etti ve zaman zaman bunu bile başaramadı. belki bundan sonra yanlışın birazınında kendilerinde olduğunun farkına varırlar.
not: anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç, akp'nin kapatma davasının sonucu açıklarken rosa lüxemburg'a atıf yapmıştı. bu seferde bir atıf bekliyordum kendisinden ama yapmadı. neyse bir daha ki parti kapatma davasına artık!
daha belediye başkan adaylarını bile parti olarak belirleyebilme yeteneği olmayan sözde partinin kapatılmasıdır. maşallah amcalar, dağdakilerin talimatlarını beklemekteydiler her gün. zerre hazzetmediğim cengiz çandardan küçük bir anektod:
Ahmet Türkün tekrar yanına geldiğimde o siyasi komiserden biri Ahmet Türk Genel başkan dün açıkladınız belediye başkan adaylarını Kızıltepeyi açıklamadınız dedi. Ahmet Türk de Yahu kardeşim ne bileyim dağdakilerin arasında itilaf mı vardır nedir, isim bildirmediler dedi. Beni gördü. Bembeyaz oldu. Bunlar bildiğimiz şeyler rahat olun, ama bir önerim var hazır Brüksele gelmişiz Sabri Ok şurada duruyor -PKKnın siyasi örgütünün başı- gidin sorun, verin adını gitsin ne dağdan haber bekliyorsunuz dedim.- cengiz çandar
adam daha belediye başkan adaylarını bile parti olarak seçemediklerini, dağdan talimat aldıklarını itiraf etmiş, bu kişinin neresi demokrat, neresi siyasetçi allah aşkına..pkk-dtp bağlantısı için illa, emine ayna ile apo imralı koğuşunda yatakta mı basılmalıydı?
ispanya ve fransa'daki baskların yaşadığı bölgelerde bir bask devleti kurmak için terör eylemleri yapan eta'nın siyasi kolu olduğu için kapatılan batasuna gibi pkk'nın siyasi kanadı gibi davranıp türkiye partisi olamadıkları nedeniyle kapatılması hukuken doğrudur. ancak, kapatmayla yasaklanan kişilerin çoğunun ahmet türk ve aysel tuğluk gibi partinin ılımlı kanadını temsil etmesi yapılan en büyük yanlıştır. bu yüzden dtp'nin yerini alacak parti emine ayna ve fatma kurtulan gibi şahinlerin eline geçecektir. bu da daha kötü günlerin habercisi olabilir. hükümetin şu anda yapması gereken doğu'daki feodalizme son verecek toprak reformunu eğitim ve sanayi yatırımıyla * birlikte acilen gerçekleştirmesi ve siyasi partiler yasasında dtp'nin şahinler tarafının kanadını kıracak düzenlemeleri hayata geçirmesidir.
gereksiz bir eylemdir. bugün kapatılan dtp yarın başkaları tarafından aynı mantığa sahip kişilerce başka bir isim olarak kurulacağı muhakkaktır. parti kapatma çözüm değil adamların kafa yapısını değiştirecek çözümler bulmak lazım..
bir milleti, bir ülkeyi bölmeye çalışan, üslubu ve tarzıyla bunu ortaya koymaktan hiç kaçınmayan sözde demokratik adı altında hainlikleri savunan bi partinin kapatılmasıdan daha doğal ne olabilirdi ki? vatan haini, bebek katili, binlerce şehit anasının gözyaşı sebebi olmayı kimlik edinmiş bi şahsiyete halay başı çektiren ve ''sayın'' nitelemesiyle hitap etmeyi bi halt zanneden bi avuç insancığın, Türkiye adaletin'ce hakettiği yerin gösterilmesidir...
kapatılan parti değil pkk örgütünün meclise sızmış halidir. bu nedenle demokrasiye vurulmuş bir darbeden hatta parti kapatmadan bile bahsetmek yanlış olur.
bazı tepkileri anlamaya çalıştığımızda, derin bir kafa karışıklığı yarattığı anlaşılan kapatmadır. yani ne isteniyordu ki başka, anayasa mahkemesi parti kapatmayacak ta ne yapacaktı
bir "parti" düşününki, her gün onlarca bürosundan molotoflar, taşlar, örgüt bildirileri çıkıyor
15-16 yaşındaki çocuklar bu "parti" tarafından yönlendirilip, otobüslere, türk bayraklarına, dükkanlara ve polislera taş attırılıyor
"parti" yöneticileri gün aşırı kendilerinin esasen muhatap olmadıklarını, muhatabın sadece imrali olduğunu övünerek söylüyor
"partinin" ismi, milletvekili adayları, belediye başkan adayları ve her üyesipkk ve imralı tarafından biliriliyor
güncel siyasete ilişkin tek bir laf bile edemiyorlar ki, her durumda imaralıdan yapılacak açıklamaları bekliyorlar..
allah aşkına dostlar, böyle bir "partinin" kapatılmadığı bir türkiye den, nr bekliyorsunuz, bu durumun bize faydası nedir?
teröristlerin askere alma şubesi şeklinde çalışan, 15 yaşındaki çocuğu cezaevine girmesi için provoke eden bir yapıdan umudunuz nedir, şöyle bir açıklasanız da biz de okusak?
kesinlikle pkk'nın işine gelecek durum. yapılan eylemler meşru gösterilecek, avrupa türkiye'ye karşı bir kez daha cephe alacak, sokak gösterileri ve terör giderek artacak, metropollerde insanlar birbirine korkarak bakacak ve hatta komşularına bile düşman olacak. sonuçta olan yine halka olacak, yine ocaklar sönecek.
bence hiçde iyi olmamış gelişmedir. Nitekim dtp bunu özellikle oy potansiyelinin düşmeye başlaması ile propaganda malzemesi olarak kullanacaktır. Kürt kökenli gençleri provake ederek yarın öbür gün yine ortalığı savaş alanına çeviritecektirler. Polisleri taşlanıp, ortalığın dağılması için uğraşan hatta yaralanan güvenlik görevlilerini suçlu olarak göstererek vahşet, bizi istemiyorlar diye ağlarlar, sokaklar molotof atıklarından, camları inmiş dükkanlardan ve parçalanmış arabalardan ve hatta zarar görmüş vatandaşlarımızdan geçilmez, güneydoğuda çeşitli illerde yine dtp'liler demokrasi,barış diye yalamalığa başlarlar yine. Dtp kapanır bu sefer bilmem ne partisi açılır. Bu seferde siyasi yasak almış dtp'li vekillerin amcası, kardeşi, karısı, ocası vs. geçer milletvekili olur. Yani hiçbirşey değişmez.
Kısaca bu davanın sonucu memleketimin eyo dtp kapandı terör bitti diye sevinen sözde vatanseverlerinden çok pkk ve dtp ikilisinin işine gelmiştir. Tebrikler başladığımız yere döndük. Eskiden 100 yılda bir aynı kaderi yaşardık şimdi 10 yılda bire düştük.